Android 8 Oreo är inte direkt jättenytt längre, men fortfarande saknar många av världens Androidtelefoner tillgång till den nya versionen av operativsystemet. Alla tillverkare har sina agendor för när uppdateringarna rullas ut. Nu, i början av 2018, har det dock börjat röra lite på sig. Exempelvis fick de nya HTC-telefonerna tillgång till Oreo i början av januari, medan Asus rullat ut det till Zenfone 3 och 4 – och nu är det dags för ännu en trio.

Läs också: Därför slutar Mobilt Bank-id fungera med Android 4

Telefonerna det rör sig om är finska HMD Globals Nokia 5 och 6, som alltså följer efter flaggskeppstelefonen Nokia 8 på Oreo-spåret. Det var produktchefen Juho Sarvikas som aviserade nyheten i ett Twitterinlägg i går.

Oneplus 5T
Foto: Mattias IngheOneplus 5T - snart med Android 8 Oreo.

Den tredje telefonen som uppdateras till Oreo inom mycket kort är Oneplus 5T. Detta meddelade tillverkaren själv på sitt forum tidigare i dag. Oneplus rullar ut en ny version av egna emui:t Oxygen OS, 5.0.2, som blir det första att baseras på Android 8. Förutom att flera av företagets egna appar uppdateras blir det även förändringar kring snabbinställningar, buggfixar – och en säkerhetspatch som ska ge bättre skydd mot Spectre- och Meltdown-säkerhetshålen.

Bland de mer tongivande nyheterna i Android 8 Oreo återfinns bättre appsäkerhet, bild-i-bild-läge, nya aviseringar och flera funktioner som ska förlänga batteritiden.