På många sätt öppnade Demon's Souls pandoras ask. From Softwares klassiker var knappast det första utmanande spelet i historien, men dess brutala och oförlåtande design var ändå stilbildande. Naturligtvis dröjde det inte länge innan konkurrenterna började kopiera konceptet – och genom åren har vi fått otaliga exempel på mer eller mindre lyckade adaptioner. Indietiteln Darkest Dungeon från lilla Redhook Studios placerar sig absolut i den förstnämnda kategorin. Det släpptes till pc redan 2016, som ett resultat av en lyckad Kickstarter-kampanj där utvecklaren håvade in över 300 000 dollar.

Ganska exakt två år efter sin ursprungslansering har det blivit dags för Switch-versionen. Formatet borde passa perfekt för den här typen av spel, Darkest Dungeon lämpar sig nämligen utmärkt att ta upp och lira i små doser. Och visst är det en fröjd att äntligen kunna spela var som helst, men det är inte utan problem. Vi kommer till det.

Darkest

För den som inte har bekantat sig med Darkest Dungeon tidigare kan det beskrivas som ett svinsvårt turordningsbaserat rollspel, där du adminstrerar en brokig skara äventyrare som ska klara av diverse grottor i jakt på en adelsmans gamla skatter. Till en början går det hyfsat smärtfritt, men låt dig inte luras – det finns ingenting här som inte tar första bästa chans att hånskratta dig i ansiktet. Darkest Dungeon är nämligen så orättvist ett spel rimligen kan bli. Du vet aldrig när ett överjävligt hinder dyker upp, och förintar dina hjältar. Och precis som exempelvis X-Com: Enemy Unkwon betyder dödsfall att det är slut. Du kan alltid rekrytera nya hjältar, men om någon dör går det inte att återuppliva hen.

Men tro inte att det slutar där. Att ha ihjäl svåra fiender är bara en pyttedel i vad som gör Darkest Dungeon svårt, här finns mängder av parametrar att ha i åtanke. Utan att gräva för djupt i systemet är stressen det du hela tiden bör ha i åtanke. När dina rekryter utsätts för fara fylls deras stressnivå, och när den är för hög börjar otäcka saker att hända. Var och en har nämligen en hel del olika karaktärsdrag – en kleptoman kan exempelvis börja stjäla medan en annan vägrar slåss mot en viss typ av fiende. Slår stressnivån i taket kommer hjärtattacken som på beställning, och då är det tack och adjöss.

Darkest

Eftersom du bara kan ta med dig fyra äventyrare ut på varje uppdrag gäller det att planera noga. Helst ska en av dem kunna sänka stressnivåerna hos övriga. Mellan uppdragen får du chansen att vila dig kry, bland annat genom att sätta dig på den lokala puben (inga moraliska pekpinnar här inte).

Egentligen är det svårt att rekommendera Darkest Dungeon till någon. Spelet är visserligen belönande, men också otroligt straffande. Här får du inget gratis, det är hårt slit som gäller, men utan att det någonsin finns några garantier. Du kan ha levlat upp en karaktär i timmar bara för att gå bet på en simpel fiende. Men så är poängen i Darkest Dungeon inte heller att du ska fästa dig vid dina karaktärer, de kommer att dö för eller senare oavsett vad du gör.

Så hur fungerar Darkest Dungeon på Switch? Spelmekaniskt är det här samma spel igen, och har du

M3 rekommenderar

tillbringar några hundra timmar här redan har du inget nytt att hämta. Däremot är kontrollerna långt ifrån perfekta, särskilt inte om du har vant dig vid den betydligt smidigare pc-versionen. Allra jobbigast blir det i bärbart läge. Det är inte optimalt att hålla inne axelknappen på Switch samtidigt som du trycker någon av styrkorsknapparna. Det blir bättre med Pro Controller i dockat läge, men långt ifrån perfekt.

Förutom den aspekten är Darkest Dungeon riktigt bra till formatet. Som nämnt fungerar det utmärkt i korta sessioner eftersom det alltid finns något litet att göra. Har du en Switch och aldrig har spelat Darkest Dungeon är det inget att tveka på. Vid sidan av Stardew Valley och Golf Story är det här den starkast lysande stjärnan på konsolens indieutbud så här långt.


Fakta Darkest Dungeon

Genre: Rollspel
Utvecklare: Redhook Studios
Format: Pc, Playstation 4, Playstation Vita, Xbox One, Ipad, Mac OS, Linux, Switch
Testat format: Switch
Lansering: Ute nu 

plus

Bråddjupt spelsystem.
Räcker länge.
Belönande.

minus

Kontrollen på Switch är inte helt perfekt.
Kan bli något enformigt.

Betyg 4 av 5