Vi har testat ett flertal olika 360-kameror, allt från stora och dyra actionkameror som Garmin Virb 360 till små behändiga kameror som Huawei Envizion 360 och Ricoh Theta SC. Bland dessa placerar sig Insta 360 One närmast Huawei Envizion 360, då båda är kameror som du ansluter till din smartphone eller surfplatta. Det finns dock även en hel del skillnader mellan dessa två, inte minst prislappen.

Den mest uppenbara skillnaden är att Insta 360 One ansluter via en lightning-port till skillnad mot usb-c som på Huawei Envizion 360:s. Insta 360 One fungerar med andra ord med nyare Iphone- och Ipad-modeller, men via bluetooth går den även att använda med Android-mobiler.

Lättanvänd

Att komma igång med Insta 360 One är nästan löjligt enkelt. Det är bara att ladda ned appen och plugga in den i mobilen, så är vi igång. Tyvärr slutar den fungera direkt. Till skillnad mot Huawei Envizion 360 använder sig Insta 360 One nämligen inte av mobilens batteri utan måste laddas upp separat.

Detta är förstås på gott och ont. Det är ju bra att den inte dränerar mobilbatteriet, men med en batteritid på bara en timme hade det varit bra om alternativet att använda mobilens batteri hade funnits, på samma sätt som för lagringen av bilderna och videoklippen. Dessa lagras som förinställning på det medföljade micro-sd-kortet, men kan även lagras i mobilen om man så önskar.

Insta360 One 360-kamera
Insta360 One i det enkla med smarta stativ som medföljer.

När vi väl har laddat Insta 360 One och är igång igen visar den sig snabbt vara en mycket trevlig bekantskap. Gränssnittet är otroligt tydligt och pedagogiskt och Insta 360 One är extremt lättanvänd. Samtidigt går det att finjustera inställningarna och optimera bildkvaliteten om du känner för det.

Precis som användarvänligheten är bildkvaliteten över förväntan. Den är mycket hög, framför allt i dagsljus, men även med lite sämre ljusförhållanden. Och den söm i bilden som alltid uppstår med denna typ av kameror är förvånansvärt osynlig. Här ligger Insta 360 One närmare Garmin Virb 360 än Huawei Envizion 360.


Funktionsrik

Även när det gäller funktioner och finesser är Insta 360 One överlägsen Huawei Envizion 360. Förutom standardutbudet av stillbilder och videoklipp i 360 grader får vi även finesser som Bullet Time (kameran snurrar runt den som använder den) vilket kan ordnas med en medföljande lina med specialfäste eller en selfie-pinne som kan köpas separat för några hundralappar.

Insta360 One 360-kamera
Linan som kan användas för Bullet Time-bilder, kameran och stativet/kameraskyddet.

Andra smarta funktioner är Free Capture (ta en vr-video och spela sedan in medan du tittar på den) och Smart Track (välj ett objekt i en färdig video som kameran sedan följer).

Tack vare att Insta 360 One går att ansluta via bluetooth är det möjligt att ansluta eller montera den på en mängs olika saker, exempelvis drönare, selfie-pinnar, hjälmar eller inuti ett vattentätt skal (går att köpa separat).

Insta360 One 360-kamera
Gränssnittet är mycket pedagogiskt och du kan direkt se bilderna och filmerna i appen.

Förutom att den har rätt kort batteritid och inte kan använda sig av mobilens batteri finns det egentligen bara en enda nackdel med Insta 360 One och det är priset. Med en prislapp på 3 500 kronor är den en av de dyrare 360-kameror vi testat. Å andra sidan är den samtidigt en av de bättre och den som helt klart är enklast och roligast att använda.

M3 rekommenderarOmdöme

Insta 360 One är en funktionsrik och mycket lättanvänd 360-kamera med förvånansvärt bra bildkvalitet. Bara smådetaljer och en rejäl prislapp hindrar den från att få allra högsta betyg.


Fakta Insta360 One

Testad: Februari 2018
Tillverkare/kontakt: Insta360, www.insta360.com
Systemkrav: Smartphone eller surfplatta med IOS och lightning-port (fungerar även med Android via Bluetooth).
Gränssnitt: Lightning, bluetooth.
Storlek: 3,65 x 3,53 x 9,6 centimeter.
Vikt: 82 gram.
Upplösning video: 3840x1920@30fps, 2560x1280@60fps, 2048x512@120fps.
Upplösning stillbilder: Upp till 24 mp.
Minne: Micro sd-kort eller mobilens lagringsutrymme.
Batteritid: 1 timme.
Övrigt: 360-visning i realtid, direktpublicering på Youtube, Facebook med flera via appen. 8 gb Micro sd-kort medföljer.
Pris: 3 499 kronor hos Teknikmagasinet.

plus

Mycket lättanvänd.
Bra app.
Funktionsrik.
Bra bildkvalitet.

minus

Dyr.
Kort batteritid.
Kan inte använda mobilens batteri.

Betyg 5 av 5

Insta360 One Pris vid test: 3446 kr.

Bästa pris just nu: 4689 kr