Visst, vi bjöds på en enorm tv-apparat (146 tum!) och en fiffig, digital whiteboard som interagerar sömlöst med mobiltelefonen – men faktum är att årets CES-mässa för Samsungs del innehöll färre upphetsande hårdvarulanseringar än vad vi vant oss vid de senaste åren. I stället fokuserade den välbesökta presskonferensen på att visa upp den sydkoreanska gigantens kommande smarta hemmet-satsningar.

Om två år släpper vi inga 'osmarta' prylar längre. Sett till vår strategi är det en rimlig tidshorisont, och vi räknar med att användarna kommer kräva det 2020.

Två nyckeltjänster tog det mesta av uppärksamheten: Bixby och Smartthings. Den förstnämnda är Samsungs digitala, ai-baserade assistent som lanserades förra året tillsammans med telefonerna Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus. Smartthings, som man köpte upp redan 2014, beskrivs bäst som en öppen iot-plattform för det smarta hemmet. Tillsammans med en helt omgjord Smartthings-app (kommer senare i vår) som knyter ihop Samsungs spretiga portfölj med tjänster för uppkopplade hemprylar är vägen framåt utstakad: Koppla upp alla Samsung-prylar, förse dem med Bixby-intelligens – och gör det innan 2020.

– Om två år släpper vi inga "osmarta" prylar längre. Sett till vår strategi är det en rimlig tidshorisont, och vi räknar med att användarna kommer kräva det 2020, säger Fredrik Pantzar, nordisk produktchef på Samsung.

Varför måste ni koppla upp allting?
– För att det finns sådana tydliga vinningar med det. Ibland kan det te sig lite oklart varför man exempelvis ska ha en wifi-ansluten ugn, men som en del i ditt smarta hemmet-ekosystem kan du få en notis på tv:n när din stek har nått perfekt temperatur. Eller om någon ringer på din smarta dörrklocka.

Ett viktigt steg för att öka Samsungs relevans i det smarta hemmet blir just lanseringen av den nya

Fredrik Pantzar
Fredrik Pantzar är nordisk produktchef på Samsung.

Smartthings-appen. I och med detta hamnar tjänsterna Smart View, Connect och Smart Home i ett och samma gränssnitt. Tanken är att låta användaren kontrollera andra anslutna enheter via ett gemensamt gränssnitt, kallat Smartthings Cloud. Än finns inget spikat släppdatum, men helt nya Smartthings väntas landa i appbutikerna senare under våren. Bland annat kommer användaren att kunna styra sitt hem från tv:n eller dörren till Family Hub, företagets smarta kylskåp.

– Det har tagit tid för oss att bestämma hur vi ska förhålla oss till Smartthings, men nu är allting redo. Vi har byggt alla öarna och är äntligen redo att slå ihop dem i en plattform, säger Fredrik Pantzar.

Den befintliga Smartthings-appen används mest för att kontrollera Smartthings Hub – en smarta hemmet-styrenhet som ännu inte släppts i Sverige. Däremot har den ryktats vara på väg hit, men dessa spekulationer avfärdas bestämt av Fredrik Pantzar.

– Det är inget vi har gått ut och sagt. Bråttom har vi inte heller, utan vill garantera kommersiell succé innan vi släpper denna typ av enheter brett. Just nu nöjer vi oss med Storbritannien och USA.

Ingen renodlad hubb i sikte, alltså. Dessa brukar vanligen vara tillämpliga för att knyta ihop iot-produkter som kommunicerar via olika protokoll som Z-Wave, Zigbee, 433 MHz-bandet och så vidare. Fragmenteringen i det smarta hemmet är påtaglig när olika standarder ska samsas – ett problem Samsung är högst medvetna om, och säger sig vilja mildra med sin förhållandevis öppna Smartthings-plattform.

– Vi sitter med i många iot-kommittéer och verkar för en ökad öppenhet. Givetvis måste vi då föregå med gott exempel. Användare som ska välja en plattform för sitt uppkopplade hem tenderar att gå efter hur öppet systemet är och vi försöker certifiera så många "bra" spelare som möjligt, säger Fredrik Pantzar.

En person närmar sig hemmet med sin bil. Vad händer då? Robotdammsugaren stänger av sig själv och mysbelysningen går på.

Bixby då? Samsungs ai-assistent har fört en stilla tillvaro sedan den dök upp våren 2017. Faktum är att folk mest ansträngt sig för att programmera om den dedikerade Bixby-knapp som prydde Galaxy S8, men klart är att det koreanska företaget tror sig vara något stort på spåren. Bixby pratar ännu inte svenska, men är till skillnad från sina konkurrenter mer kontextullt medveten om var den befinner sig inom en specifik app och kan således utföra följduppgifter på ett helt annat sätt.

Samsung Harman
Foto: SamsungSamsung och Harman tror stenhårt på den uppkopplade bilen och har stora visioner om att integrera den i ditt smarta hem-ekosystem.

2018 blir även året då Bixby tar steget från mobilen och integreras för röststyrning av hemmet via din tv-apparat och kylskåp. Bland annat. Samsung planerar även att placera Bixby i bilgränssnitt för att möjliggöra röst- och geststyrning även utanför hemmet. Just bilteknik tror man mycket på, vilket bland annat märktes på uppköpet av Harman för 8 miljarder dollar 2016.

– Bilar tror vi kommer vara den nästa uppkopplade enheten i människors värld. Kan man få in det i vårt Smartthings-moln får vi ytterligare en komponent som gör det hela intressant. En person närmar sig hemmet med sin bil. Vad händer då? Robotdammsugaren stänger av sig själv och mysbelysningen går på. Den kopplingen mellan bil och hem finns också i vår långsiktiga vision. Med Smartthings och Harman har vi allt in-house, säger Fredrik Pantzar.

Om ett par veckor förväntar vi oss att ni lanserar Galaxy S9. Hur påverkas mobilens roll i det smarta hemmet när ni kopplar upp bilar, kylskåp, tvättmaskiner och tv-apparater?
– Den kommer fortsätta att vara relevant, naturligtvis. Förra året lanserade vi Samsung Pay och Dex-dockan, och vi kommer fortsätta att bygga nya tjänster kring smartphones. Din telefon kommer fortfarande att vara en viktig styrenhet för appar som i sin tur kontrollerar hemmet – i nuläget handlar det att utforska de ytterligare möjligheter som medföljer ett allt smartare hem.