De senaste åren har vi varit minst sagt förvirrade av Sonys utbud, med ett gäng modeller i X-serien släppta på våren med allt från budget till lyxiga flaggskepp, och sedan ytterligare ett flaggskepp kallat XZ. Dessutom en X Compact på hösten.

I år har Sony hittills presenterat nya varianter av Xperia XA1, som var den billigare av X-modellerna förra året – Xperia XA2 med 5,2 tumsskärm och Xperia XA2 Ultra med 6-tumsskärm. Vi har nu testat Xperia XA2. Den är lite dyrare än tidigare Xperia XA och Xperia XA1, och har ett rekommenderat cirkapris på 3 490 kronor.

Ny design (eller inte)

I höstas kunde vi läsa att Sony planerade en helt ny design på sina mobiler. Vi är inte säkra om det här är den nya stilen som utlovats, men de visuella skillnaderna mot tidigare Sony-mobiler är på en gång påtaglig men också beskedlig.

Xperia XA2
Xperia XA2 är trots relativt hög vikt riktigt bekväm att bära runt och hålla i.

Det mest uppenbara är en lätt välvd baksida i aluminium, en centralt placerad kamera och en rund fingeravtrycksläsare mitt baktill. Trots att den är relativt tjock (10 millimeter enligt oss, 9,7 millimeter enligt Sony, men då räknar vi in den utstickande kameralinsen.) är den utmärkt bekväm att greppa och använda.

Läs även våra stora jämförande mobiltester

Framtill är det fortfarande samma stil som på XA1. Vi får ett rätblock med avhuggna kortsidor, upphöjt Gorilla Glass, och smala skärmkanter på sidorna. Men det är inget negativt i sig, XA-serien är ett gäng riktigt snygga mobiler som levererar elegant form, lyxfaktor och en egen stil.

Okomplicerad kvalitet i ljud och bild

Sony fortsätter med 16:9-skärm, men XA2 har ändå en långsmal form, så vi får två rejäla lister ovan och under skärmen. Navigering sker helt i skärmen istället för med navigeringsknappar under, så det blir ovanligt mycket död yta framtill för att vara en modern smartphone.

Tyvärr medför de tunna skärmkanterna att vi riskerar att komma åt pekskärmen ofrivilligt. Det är något som vissa telefoner, till exempel Samsung Galaxy S8, har rutiner för att ignorera, men det verkar inte fungera lika bra här. Skärmen är en kristallklar och ljusstark ips-panel med 1080p-upplösning. Den har bra kontrast och livfulla färger. Hur exakta de är låter vi vara osagt, det verkar som om Sony pressar upp mättnaden en aning.

Xperia XA2
Usb och högtalare på undersidan. Hörlursuttaget sitter upptill.

Ljudet är som alltid i Sony-lurar en positiv upplevelse. Den inbyggda högtalaren är förvisso liten, men den har rejäl volym och rent ljud. Möjligen lite vass i mellanregistret, men fortfarande över medel för att sitta i en mobil. Med hörlurar i 3,5-millimetersuttaget får vi ljud i samma kvalitet vi har vant oss vid från Sony – inte riktigt i klass med ledande tillverkare som HTC, men väldigt nära, och med enkla men bra kontroller för egen inställning av ljudbilden. Som vanligt får vi dock skaffa hörlurar själva.

Bra prestanda för prisklassen

Xperia XA2 är som sagt en mobil i mellanklass, och har också hårdvara därefter, med Snapdragon 630, tre gigabyte ram-minne och 32 gigabyte lagring. Den har givetvis plats för ett sd-kort för extra minne, och den modell som verkar vara aktuell för oss i Sverige (med modellnummer H4113) har även valet att istället sätta ett extra sim-kort där. Som på de flesta dual-sim-mobiler handlar det om dual standby-funktion.

Processorn ger oss riktigt övertygande prestanda, ett snäpp bättre än vad vi vanligen ser i prisklassen. Det är samma processor som vi såg i trevliga HTC U11 Life nyligen, men Sony lyckas pressa ur ytterligare lite datorkraft ur den. En stabil uppkoppling via både wifi och 4g bidrar också till en snabb upplevelse i våra tester. Det mesta vi gör flyter på utan problem.

Xperia XA2
Fingeravtrycksläsare, kamera i mitten och välvd baksida. Det är det som känns mest nytt med Xperia XA1. Det och övertygande prestanda med tanke på priset. 

Väl godkänd batteritid

Positivt är också att Sony lyckas tygla strömförbrukningen. Det har varit lite si och så med batteritiden i deras mobiler på senare tid, men här får vi över åtta timmars intensivt användande ur den, och det med en ips-skärm på max ljusstyrka. Standbytiden är dessutom riktigt bra. Här kombinerar Sony den effektiva processhanteringen i Android 8 med egna extrarutiner för ytterligare besparing.

Gränssnittet är Sonys vanliga, med traditionell app-lådeknapp, en färgglad (men inte nödvändigtvis tydligare) inställningsmeny, en handfull egna gränssnittsfunktioner som enhandsnavigering och nerladdningsbara teman, samt ett gäng egna extra appar. Bland annat får vi Avg:s mobila virusskydd förinstallerat. Men det mesta hade vi ärligt talat kunnat klara oss utan. Sony skulle vinnas på att dra mer på onödigheterna och adoptera ett upplägg för gränssnittet som ligger närmare Googles egna.

Tung kamera med småproblem

Det Sony själva vill lyfta fram med Xperia XA1 är kamerorna. På baksidan sitter en 23 megapixel Exmor RS-sensor med f/2.0-lins och motsvarande 24 mm brännvidd. Det låter imponerande, och Sony utlovar som alltid fantastiskt fotokvalitet. Tyvärr är det något som de bara lyckas leverera ibland, och då främst i sina kraftfullaste modeller.

Xperia XA2
Manuella läget i kameraappen ger bättre stabilitet än det automatiska. 

Här får vi en del av de problem som mellanklass-Xperia dragits med i mobiler tidigare – instabil och seg autofokus, speciellt i mörkare ljus, utsmetade detaljer och hög grad av efterbehandling som gör att den höga upplösningen aldrig kommer till sin rätt. Foton i dagsljus blir inkonsekventa, med bra färgmättnad och lyster i solljus, men ovanligt blekt och murrig bild om det är molnigt. Kameran är absolut inte dålig, men den lever inte upp till Sonys ambitioner.

Selfies i två lägen

Det Sony däremot får pluspoäng för är kraftfull ljuskompensering inomhus. Vi gillar den också som videokamera, speciellt tack vare riktigt bra mikrofoner, 4k-stöd och effektiv digital bildstabilisator. Men för film ställer autofokusen åter igen till med enstaka problem.

Selfie-kameran framtill är också en mycket mer positiv upplevelse, kanske för att Sony inte krånglar till det så mycket. Den har en åttamegapixelsensor, fast fokus, och möjlighet att välja mellan normalbredd och vidvinkel. Det är i stort sett allt, men den hanterar de flesta ljusförhållanden med bravur, vilket inte kan sägas om kameran baktill.

Xperia XA2
Sony kör på med samma gränssnitt som i höstens mobilsläpp. Det gör jobbet, men Sony har inte gjort något nämnvärt med sitt gränssnitt på länge. Upplägget i original-Android är smidigare. 

Omdöme

Xperia XA2 är en bra smartphone som definitivt är värd sin prislapp. Men dess starkaste punkter är saker som Sony inte själva lyfter fram – läcker design, pigga prestanda, trygg batteritid och bra ljud. Ett par irritationsmoment, främst överkänslig pekskärm och bångstyrig huvudkamera, drar ner omdömet. Den nya selfiekameran är en positiv upplevelse, men den är inte direkt något som får oss att rusa iväg till butiken med plånboken i högsta hugg.


Fakta Sony Xperia XA2 Dual H4113

Testad: Februari 2018
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 630
Processor: 4 st 2,2 GHz Cortex A53 + 4 st 1,8 GHz Cortex A53
Grafik: Adreno 508
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,2 tum ips, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 23 megapixel med led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim
Batteri: 3 300 mAh, 8h 35min webbvideo (wifi), 9h 20min blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 14,2 x 7 x 1 cm
Vikt: 171 gram
Pris: Från 3 490 kr hos Prisjakt.

Prestanda

Antutu Benchmark 7: 89 428 poäng
Geekbench 4: 4 208 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 16 895 poäng

plus

Goda prestanda
Elegant design
Förbättrad batteritid
Bra ljud

minus

Ojämn kamera
En del pekskärmsbesvär
Gränssnittet börjanr kännas mossigt

Betyg 7 av 10

Sony Xperia XA2 Dual H4113 Pris vid test: 4290 kr.

Bästa pris just nu: 2890 kr