Yakuza-serien har väl aldrig riktigt fått fäste utanför Sverige, i alla fall inte hos den breda massan. Men frågan är om inte det håller på att förändras. I skymundan av sina stora spelserier har nämligen Sega börjat satsa resurser på serien, vilket vi inte minst såg förra året med Yakuza 0 och Yakuza Kiwami. Senare i april är det dags för den sjätte delen att lanseras, och efter att ha bekantat sig med titeln i lite drygt en timme kan vi nog lova att få fans lär bli besvikna, samtidigt som det har alla möjligheter att hitta en ny publik.

Yakuza
Tokyo-känslan är närvarande.

För den som inte har hängt med i Yakuza-världen tidigare är det möjligen lätt att bli överväldigad. Yakuza 6: Song of Life inleds liksom – mer eller mindre – med en serie filmer på runt en timme. Det är naturligtvis en extremt lång startsträcka i dagens spelklimat, men så har Yakuza alltid varit en serie som inte liknar något annat.

Den här gången tar handlingen plats 2016, och inleds med att huvudkaraktären Kiryu släpps fri efter att återigen ha tillbringat tid bakom galler. Efter ett besök hos sina nära på Okinawa styr han kosingen mot Tokyo, där Yakuza 6: Song of Life börjar på allvar. I likhet med sina föregångare får rör du dig fritt i en hyfsat öppen stadsdel. Det är knappast tal om något Grand Theft Auto i japansk miljö, men kartan nere i vänstra hörnet är fylld med saker att göra.

Yakuza

Nu hinner vi bara skrapa som hastigast på ytan, men av den lilla tid vi hinner spela är det framför allt två saker som är tydliga. För det första ser Yakuza 6: Song of Life riktigt bra ut. Spelmotorn är spillrans ny, med resultatet att Tokyo verkligen skiner upp med alla sina neonljus, och sina överbefolkade gator. Dessutom är karaktärsmodelleringen bra mycket bättre än den har varit i någon av de tidigare spelen.

Men den största förändringen vi hinner märka av är ändå striderna. Borta är de stängda slagsmålsområdena – numera följer fienderna efter dig in i affärer och är betydligt duktigare på att utnyttja omgivningen. Striderna i Yakuza har blandat och gett, och många gånger haft en lite repetitiv känsla. Om de är mer varierade denna gång får vi återkomma till, men de känns åtminstone dynamiska på ett helt annat sätt än tidigare.

Förutom detta ser Yakuza 6: Song of Life ut att erbjuda ungefär vad vi förväntar oss. Den japanska känslan är fortfarande intakt – och den som någon gång förälskat sig i Tokyo med omnejd lär hitta en hel del även denna gång. Vi får som brukligt en uppsjö galna minispel, och mängder av mer eller mindre vettiga saker att ägna oss åt vid sidan av huvudstoryn.

Yakuza

Att försöka utvärdera ett nytt Yakuza efter en så här kort session (där den mesta av tiden har gått åt att se på filmsekvenser) är så klart omöjligt. Men det verkar onekligen som att Sega vet vad de pysslar med. Yakuza 0 var stundtals riktigt bra, med en del tekniska bekymmer som stod i vägen. Yakuza 6: Song of Life ser ut att vara mer tekniskt kompetent, samtidigt som Sega har gjort en välbehövlig finslipning av mekaniken. Det här är knappast något för alla, men fansen lär åtminstone misströsta. Och har du varit intresserad av den här serien tidigare ser det här ut att vara ett bra tillfälle att testa på den.

Pris: Från 538 kronor hos Prisjakt.

Yakuza 6: The Song of Life Pris vid test: 499 kr.

Bästa pris just nu: 347 kr