Förra veckan blev det förbjudet att använda mobiltelefonen genom att hålla den i handen samtidigt som du framför ett motordrivet fordon. Förbudet införs för att öka trafiksäkerheten efter att det konstaterats att svenskarna är ett av världens mest rattsurfande folk. Initiativet har mötts av både ris och ros (vår chefredaktör kallade regeln "tandlös" men tyckte att den sände rätt signaler) – och hur stor effekten blir återstår att se.

Du som är gramse över mobilförbudet kan åtminstone glädjas åt att du inte bor i Frankrike. Nu rapporterar nämligen franska The Local att landet inför ett förbud mot att använda mobilen i bilen även när du stannat vid exempelvis en trottoarkant. Faktum är att du bara får använda mobilen genom att hålla den i handen när du befinner dig på en designerad parkeringsplats. Undantaget är om du använder handsfree eller råkar ut för ett motorstopp eller liknande som kräver att du ringer på hjälp.

De strängare reglerna ska ha införts efter att en bilist förra året överklagade en dom rörande just mobilanvändande i bilen. Denne ska ha bötfällts efter att ha använt sin telefon med händerna när han stod parkerad vid en rondell med varningsblinkers påslagna. Frankrike har länge våndats över olycksstatistiken på vägarna, och enligt The Local omkom 3 469 personer i trafiken år 2016. Ett år tidigare rapporterades det att 300 000 fransmän åkt på böter efter att ha använt mobiltelefonen på ett trafikfarligt sätt.