Vi fick klämma på det nya MMI:t (multimedia interface) redan på CES-mässan i Las Vegas, där Mercedes också berättade att det var just A-klass som skulle vara först ut med touchskärm och den nya smartare röststyrningsfunktionen. Nu har Mercedes visat upp sin nya A-klass som kommer till Sverige senare i vår, och M3 var givetvis på plats.

Det är utan tvekan MBUX som är den stora nyheten, förkortningen står för Mercedes Benz User Experience. Den stora nyheten rent användarmässigt är att tillverkaren går över till touchskärm, till sist. Men här finns också mycket annat intressant i bakgrunden. Enligt Mercedes ska systemet lära sig utifrån ditt beteende och bli bättre och bättre på att förstå dina röstkommandon.

Fjärde generationens A-klass skiljer sig en hel del mot tidigare modeller även när det gäller design. Tack vare ökat axelavstånd är bilen rymligare invändigt med större bagageutrymme. Bilen ska också ha fått bättre ljudisolering, något vi får återkomma till när vi testar bilen.

Andra nyheter är på säkerhetssidan. Nya A-klassen får en ny autobromsfunktion som ska känna av om du håller på att bli påkörd bakifrån. Bilarna kommer i både bensin- och dieselversion med fyra cylindrar och fyrhjulsdrift som tillval. Instegspriset kommer ligga på 228 000 kronor.