2020-03-25: Testet uppdaterat med Astro A50 och Logitech G935 Lightsync

Att välja rätt headset för gaming är inte helt lätt. Särskilt inte med tanke på att det finns en uppsjö av olika headset på marknaden, och med priser från ett par hundra till flera tusen. I den här guiden har vi testat de bästa i utbudet från tio olika tillverkare.

Det är inte ett jämförande test eftersom det skiljer mycket i pris även mellan toppmodellerna. Vi kommer också att uppdatera det löpande under året.

Vilket ska du köpa då? Det är i mångt och mycket en smaksak. Bra ljud är en sak, men det finns så klart fler parametrar att ta hänsyn till. Nedan är några av sakerna du bör ha i åtanke innan du investerar. Allt det här tar vi upp när vi testar headseten.

Trådat eller trådlöst?

Att kunna röra sig fritt utan att tänka på var sladden befinner sig är naturligtvis väldigt bekvämt. Samtidigt innebär trådlösa headset risk för störningar, och naturligtvis att du behöver ladda dem. Numera klarar de flesta trådlösa premiumheadset att lira både trådat och trådlöst, så väljer du trådlöst i den övre prisklassen behöver du egentligen inte ta hänsyn till det.

Komfort och design

Det här är en nog så viktig parameter att ta hänsyn till. Vi har alla olika former på huvudet och olika stora öron – och även om alla headsets kan ställas in i steg är det inte säkert att du tycker att just den modell vi rekommenderar sitter bekvämt. Rådet är som alltid att testa innan du köper. Köper du via nätet har du ångerrätt i 14 dagar. Ta det bara försiktigt med förpackningen.

Hur mycket ska jag betala?

Den gamla klyschan att du får vad du betalar för gäller i de allra flesta fall även för gamingheadset. Generellt sett får du bättre ljud och betydligt fler funktioner ju mer du slantar upp. Däremot är det ju inte säkert att du behöver det allra mest avancerade. Headseten i denna artikel är alla förhållandevis premium, men det betyder inte att de kostar lika mycket.

Betalar du från 1 500 kronor och uppåt bör du kunna förvissa dig om ett visst mått av kvalitet, men sedan finns det olika nischer som kan avgöra vad som är rätt för dig.

Surround eller inte?

Det här ämnet är debatterat. De allra flesta gamingheadset som skryter med 7.1-ljud använder virtuellt surround, vilket visserligen låter helt okej men det kommer inte upp i samma kvalitet som ett fysiskt surroundsystem. Det finns gamingheadsets med äkta surroundljud också, men de är i regel dyra, och tyvärr inte särskilt vanliga.

Viktigt att tänka på är att surroundfunktioner många gånger är exklusiva till pc. I enstaka fall fungerar det även till konsol, framför allt när headseten ansluts via optisk ingång.

Men kort sammanfattat är det sällan värt att skaffa ett headset baserat på dess virtuella surround. I de flesta fall låtar det faktiskt bättre med stereo, även om det finns undantag. Det beror också en del på vad du spelar, i onlineskjutare kan det vara en liten fördel med ett bra surround.

Mjukvaran

Det här är lätt att glömma av – men en viktig aspekt att ha i åtanke om du tänker använda headsetet på din pc. Många av tillverkarna erbjuder hyfsat avancerade program där du kan ställa in önskad ljudnivå, medan några fåtal inte alls har någon egen mjukvara. 

Gamingheadset vs vanliga hörlurar

Det går så klart att plugga in vanliga hörlurar och använda till spel istället, om så önskas. Faktum är att det ljudmässigt inte är så stor skillnad, en del tillverkare paketerar dessutom om sina dyra hörlurar till ett gamingheadset.

Du har givetvis smidigheten att ha en mikrofon integrerat i headsetet, och ekosystemet i övrigt (mjukvara, inställningar för specifika spel och så vidare) är enklare om du bara vill komma igång och panga folk i surroundmiljö.

Om du vill använda gamingheadset till något annat, exempelvis film och musik går det givetvis utmärkt. Tänk dock på att de allra flesta gamingheadset är otympliga, och du vill ogärna bära runt dem utanför hemmet.

Så gjorde vi testet

Vi kontaktade de största tillverkarna och frågade om vi kunde testa deras bästa headset. Eftersom vi fokuserar testet kring premiumheadset har målet varit att hålla oss till headset från 1 500 kronor och uppåt. I några enstaka fall har vi testat headset som är något billigare.

Saknar du en tillverkare/modell? Frukta icke, vi har flera produkter på radarn och kommer som sagt att uppdatera detta test kontinuerligt under 2020. Det här är bara början!