Razer Manowar

Trådlös och bekväm surround-upplevelse

Razer Manowar

Design

Till det yttre är det inte mycket som skiljer sig åt från den trådade versionen av Manowar som vi testade förra året. Det är svart plast för hela slanten även i Razers trådlösa variant av 7.1-surroundheadsetet, som även detta ser lite otympligt ut. För att vara ett gamingheadset är det inte mycket som sticker ut - och enligt oss är det positivt. Razer-loggorna på kåporna är dock Chroma-belysta den här gången, vilket är en trevlig men inte direkt nödvändig detalj.

Komfortmässigt är Manowar en ren fröjd att ha på sig. Gummikåporna är extremt luftiga och mjuka, och inget skav på huvudet går att skönja ens efter flera timmars användning. Det här är ett stort headset som kanske inte lämpar sig för dig med litet huvud - och vi hade gärna sett mer flexibilitet i justeringen av reglagen. Däremot väger det mindre (375 g) än det ser ut för. Kåporna kan vridas relativt flexibelt för att vilas över nacke och axlar när du inte använder headsetet. Med oroväckande plastiga knakanden som följd, något som tillsammans med storleksproblemet är de enda två minus vi kan hitta med designen. Snyggt, bra och bekvämt!

Razer Manowar

På båda kåporna sitter rullhjul för volymkontroll för ut- respektive inljud. Mikrofonen är mjukt flexibel och lätt att anpassa utifrån var din mun sitter. USB-kontakt för laddning, på/av-knapp och ett riktigt smidigt "fack" för den utskjutningsbara 2,4GHz-usb-adaptern (som alltså ska in i datorn) är i övrigt det enda som pryder headsetet.

Ljud

Tvärtemot de fördomar du kan tänkas ha om trådlös ljudkvalité låter Manowar 7.1 riktigt bra. Ljudet förmedlas med 50-millimetersdrivers och är både fylligt och kontrastrikt. Surround är som alltid en smaksak, men den virtuella vara vi får i Razers gamingheadset levererar väl godkänt på den här punkten.

I mjukvaran Synapse, som vi ska återkomma till, finns en mängd finjusteringar du kan prova för att anpassa ljudet. Du kan skräddarsy surroundupplevelsen på detaljnivå för att ställa in exakt var ljudet ska komma ifrån. Vi testade Manowar 7.1 på ett gäng olika fps – från gamla Half-Life 2 till multiplayerskjutaren Overwatch. Här kommer surround verkligen till sin rätt och gör spelen mer inlevelserika och lättbemästrade.

Självklart kan du använda Manowar 7.1 för att lyssna på musik om du skulle vilja det - och det låter inte alls dumt för att vara ett gamingheadset. Slå på Bass Boost i Synapse och förbered dig på en jäkla åktur om du gillar sånt. Sagda funktion ger även mer tryck i explosioner och liknande.

Razer Manowar

Mikrofon

När vi pratar i micken låter det okej - varken mer eller mindre. Du som ställer höga krav på att det ska låta extra bra när du snackar med lagkamrater kan vilja se dig om efter ett annat headset. Det går utmärkt att uppfatta vad som sägs, vilket torde räcka för de flesta. En mute-knapp sitter behändigt placerad. En fin detalj är att en list på mikrofonen lyser rött när du är på mute.

Mjukvara

Vi gillar Synapse, som är Razers mjukvara för att kontrollera ett stort antal av företagets produkter. Gränssnittet är inte supersnyggt, men levererar på de viktigaste punkterna som avser begriplighet och funktionsutbud. Mer detaljerat än vissa konkurrenter i det här testet.


Omdöme

Det finns inte så mycket att anmärka på med Razers trådlösa surroundheadset. Manowar 7.1 sitter bekvämt, levererar toppenljud och är lätta att finjustera i Razer Synapse. Dessutom fungerar de toksmidigt ihop med Playstation 4, men då får du "bara" stereoljud. Viss plastighet och en inte helt klockren mikrofon lägger vi på minuskontot. Värt att nämna är att den trådade versionen av Manowar 7.1 kostar hälften så lite som denna variant. Är det värt att betala 1 500 kronor i stället för 800 för att slippa sladden? Det avgör du!


Fakta Razer Manowar 7.1M3 rekommenderar

Testat: Februari 2018
Trådlösa: Ja
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc, PS4
Pris vid test: 1 490 kronor
Pris nu: Från 1 249 kronor hos Prisjakt.

plus

Lätta och väldigt bekväma
Gediget ljud rakt igenom
Lättkonfigurerad surround
Kan användas till PS4

minus

Något plastig känsla
Micken kunde varit bättre
Dyrt (jämfört med trådade varianten)

Betyg 8 av 10

Razer ManO'War Pris vid test: 1490 kr.

Bästa pris just nu: 1434 kr