Roccat Khan Aimo

Lättviktare som inte sticker ut

Roccat

Design

Tyska Roccat är en stabil leverantör av gamingheatsets. Det brukar handla om bra grejer, men utan det där lilla extra. Och just så kan väl egentligen det senaste tillskottet Roccat Khan Aimo sammanfattas.

Om vi tar det från början handlar det om ett trådburet gamingheadset i mattsvart plast och med råstfritt stål i bågen, med behagliga puffar och förhållandevis små kåpor. Gamingheadsets brukar ju generellt vara blaffiga och stora historier, så om letar efter en mer diskret variant är det här ett bra alternativ. Designen gör också att Roccat Khan Aima väger väldigt lite. En fördel i sig, och som faktiskt gör att vi kan ha på oss headsetet utan att det stör i längden. Däremot ger headsetet en lite billig känsla, sånär som på bågen då.

Och tro inte att det är något headsetet du gärna flashar med utanför din gaminglya. En brutalt stor mikrofon raderar effektivt bort alla antydningar om att det här inte är något gamingheadset.

Väl inkopplat skryter det heller inte särskilt mycket. Vi får fyra hyfsat diskreta led-lampor som indikerar att headsetet är påslaget.

Ljud/prestation

Ljudmässigt presterar Khan Pro klart godkänt, utan att briljera. Vi får inte riktigt trycket i basen, och även höga frekvenser lämnar en del att önska. Överlag bjuds det på en balanserad ljudbild som inte gör oss direkt besvikna, men som inte riktigt står ut i testet. Värt att nämna är att Khan Pro faktiskt har stöd för hi-res-audio, en teknik som låter oss höra riktigt detaljerat ljud. I spelsammanhang är det dock inte aktuellt, eftersom stöd saknas helt.

Vi får stöd för virtuellt 7.1-ljud, men det är verkligen inte något att skryta med. Visst, en viss mått av surround hör vi, men i jämförelse med de bästa virtuella varianterna ligger Khan Pro i lä.

Roccat

Mikrofon

Här är dock Khan Pro en av de bättre i testet. Vi får klart och tydligt ljud, som effektivt filtrerar bort omgivningen.

Mjukvara

Roccat använder Swarm för alla sina gaminggrejer – ett riktigt användarvänligt program där du kan finjustera det mesta i ljudväg, eller stänga av surroundfunktionen om så önskas. Pluspoäng att vi kan spara inställningar och använda på andra Roccat-enheter. Smidigt om du tidigare har haft ett Roccat-headset.

Omdöme

Sammanfattningsvis sticker inte Khan Pro ut särskilt mycket alls, varken åt det negativa eller det positiva hållet. Det är kort och gott ett helt okej gamingheadset, särskilt om du vill ha ett i mindre format, med en balanserad ljudbild och en riktigt bra mikrofon. Extrafunktionerna kunde vi dock lika gärna varit utan.


Fakta Roccat Khan Aimo

Testat: Februari 2018
Trådlösa: Nej
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc
Pris: 1 199 kronor hos Webhallen.

plus

Bra mick
Mjukvaran
Mellanregistret
Diskret design

minus

Inget vidare tryck i de lägre frekvenserna
Halvkasst virtuellt surround

Betyg 6 av 10

Roccat Khan Aimo 7.1 Pris vid test: 1199 kr.

Bästa pris just nu: 989 kr