Sennheiser PC373D

Lätta lurar med underbart ljud


Design

Om du någon gång har försökt leta efter ett gamingheadset har du förmodligen kommit fram till att de allra flesta är stora, och otympliga – som du knappast vill ha på dig om du inte sitter framför datorn eller i tv-soffan. Sennheiser PC373D utgör undantaget. Här är designen spartansk, med i sammanhanget tunna kåpor och en design som knappast skriker att du är spelnörd. Istället är det genomgående mattsvart plast, inga reglage förutom en diskret volymratt och inga blinkande led-lampor över huvud taget. Det enda som skvallrar om att PC373D ska användas som gaminglurar är mikrofonen. Den är också rejält stor. Inget fel med det, men lite synd att den inte går att plocka bort när designen i övrigt är så tillbakadragen.

PC373D skiljer sig också åt mot de flesta konkurrenter på materialet. Här är det superbekväma tygkuddar som används, och de gör jobbet med bravur. Materialet blir inte särskilt varmt, och de ligger så gott mot huvudet att vi knappt tänker på att vi använder headsetet – ett betyg gott som något. Vi har testat väldigt många headsets här, men frågan är om något är lika bekvämt som detta. Vikten i kombination med materialet är verkligen en fröjd.

Sennheiser

Ljud/prestation

Ljudmässigt har Sennheiser en hel del rutin i ljudbagaget. PC373D gör oss heller inte besvikna, och bjuder på ett klart och detaljrikt ljud. Den där djupaste basen saknas, vilket gör att explosioner och andra liknande ljud inte känns fullt lika saftiga. Men riktigt låga frekvenser är svåra att fånga upp, och det låter fortfarande bra egentligen oavsett vad du spelar – med tydligt mellanregister och diskant.

Det kanske allra bästa här är det virtuella 7.1-ljudet, som gör en hel del för upplevelsen. Det är ett av de allra bästa surroundljuden i testet. För att det ska fungera behöver du ladda ner en installationsfil till pc, sedan är det bara att tuta och köra. Även om millimeterprecisionen saknas blir det ändå tydligt varifrån exempelvis skott kommer.

Den nämnda konstruktionen ger både för- och nackdelar. Till det positiva fungerar PC373D riktigt bra hemma på spelrummet. Eftersom lurarna inte är helt slutna slipper du bli helt isolerad från omvärlden. Spelar du i stökiga miljöer är detta dock en nackdel, så ha det i åtanke. Här har vi också ett ljudläckage som är bland de värre i testet. Folk runt omkring reagerar när vi drar på volymen.

Sennheiser

Mikrofon

Precis som de flesta andra gamingheadset vi har testat här klarar PC373D av att filtrera bort bakgrundsbrus på ett utmärkt sätt. Däremot ligger mikrofonen lite väl nära munnen, även om den går att justera något. Rösten låter också lite artificiell och burkig.

Mjukvara

Sennheisers mjukvara är inte direkt den mest avancerade. Här finns inte mycket att ställa in, utan du får nöja dig med en equalizer med fyra stycken förval: musik, esport, spel och av. Visst, den gör sitt jobb, men är du typen som vill skräddarsy ljudupplevelsen in i minsta detalj lär du bli besviken.

Omdöme

Vill du ha ett diskret och snyggt gamingheadset, och inte nödvändigtvis kräver att det ska vara trådlöst är PC373D ett bra alternativt. Prismässigt ligger det riktigt bra sett till hur det låter, och surroundfunktionen är överraskande bra. Det finns några nackdelar, främst i form av ljudläckage, men står du ut med det lär du bli nöjd. 


Fakta Sennheiser 373D

Testat: Februari 2018
Trådlösa: Nej
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc
Pris: 1 590 kronor hos Netonnet.

plus

Bekväma
Diskret design
Bra virtuellt surround
Klart och tydligt ljud

minus

Läcker en hel del ljud
Mikrofonen låter lite märkligt

Betyg 7 av 10

Sennheiser PC 373D Pris vid test: 1590 kr.

Bästa pris just nu: 1627 kr