Elastisk design

Steelseries har valt en annorlunda väg för att få Arctis 7 att sitta bra på huvudet. Istället för den stegbaserade justeringen får vi här ett elastiskt kardborrband i "one size fits all"-utförande. Oerhört bra och smidig lösning! Själva headsetet är förutom det mönstrade bandet en diskret historia i svart plast med metallbåge. Känns välbyggt, utan den minsta tillstymmelse till plastighet.

Arctis 7

På de vridbara kåporna huserar vanligheter som på/av-knapp, volymhjul för mikrofon och ut-ljud samt mute-knapp, mikro-usb-uttag och 3,5-millimetersjack. Själva mikrofonen är utdragbar från vänsterkåpan och är så flexibel vi kan önska. Kåporna sitter bekvämt mot huvudet och är i vadderat tyg som får öronen att andas. Du kan bära Arctis 7 runt nacken, men det kan kännas lite för tight för mångas smak.

För trådlöst ljud används en usb-puck med lång sladd och 2,4 GHz-kommunikation till själva headsetet. Vi hade inga som helst problem att koppla ihop enheterna, som ska vara synkroniserade direkt ur boxen. Batteritiden på 15 timmar är inget minus, och det går smärtfritt att variera mellan trådat och helt trådlöst under spelsessionerna om man vill spara kräm.

Ljud/prestation

Du väljer själv om du vill köra stereoljud eller virtuellt 7.1-surround signerat DTS. Ljudkvalitén går i stort sett inte ned alls om vi väljer det senare, vilket får anses vara ett stort plus – men även stereoljudet levererar på riktigt hög nivå. Krispigt är nog ordet vi letar efter, med gott om detaljer i explosioner, vapenslammer och miljöljud. I mjukvaran, kallad Engine 3, kan du ställa in olika ljudprofiler, leka med equalizers och så vidare för att anpassa ljudbilden intill perfektion. Arctis 7 kan användas trådlöst även till PS4, men konsolspelare får klara sig utan surround.

Arctis 7 presterar även helt okej vid musiklyssning, men saknar det där "oomphet" som vissa andra gamingheadset faktiskt lyckas leverera. Även efter en längre session med equalizern känner vi att det är något som saknas för att detta headset ska få mer än godkänt på musikpunkten. Musiken låter klar och välbalanserad, men ibland lite mjäkig – oavsett genre.

Arctis 7

Mikrofon

Intryckt i kåpan är den som sagt, mikrofonen, och låter även mycket bättre än många andra headset-mickar vi testat. Tal uppfattas nästintill glasklart och mikrofonen gör ett bra jobb med att undvika att suga upp störande ljud från kringmiljön. Det här är en särskilt viktig punkt för dig som spelar intensiva spel eller spelar in/streamar gameplay-videor. Du kan vila tryggt förvissad om att Arctis 7-micken pallar trycket oavsett krav.

Mjukvara

Steelseries Engine 3 har vi redan nämnt tidigare, som är en överskådlig och funktionsrik miljö för att finjustera ljudbilden. Här finns som sagt equalizer, men även ett gäng förinställda profiler för spel, film och musik – samt möjligheten att slå på och av surround-ljudet. Vi kommer egentligen inte på något som saknas, men vill du lattja med olika rgb-profiler lär du bli besviken. Inga sådana inställningar finns eftersom Arctis 7 helt saknar rgb-ljus.

OmdömeM3 Bäst i test

Att ett sådant här mångsidigt och högpresterande headset inte har en högre prislapp gläder oss. Arctis Series 7 är ett fullständigt lysande alternativ för såväl seriösa som mer sporadiska spelare. Förutom att musikåtergivningen inte är på topp hittar vi faktiskt inget att klaga på.


Fakta Steelseries Arctis 7

Testat: Mars 2018
Trådlösa: Ja
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc, Mac, PS4, mobil
Pris: Från 1 390 kronor hos Prisjakt.

plus

Grym design och komfort
Klart och välbalanserat ljud
Superb mikrofon
Mängder av justeringsalternativ

minus

Bara okej för musiklyssnande
Inget bling för rgb-fanatikern

Betyg 9 av 10