Turtle Beah Elite Atlas: Mycket kvalitet för pengarna

Välrenommerade Turtle Beach utökar produktportföljen med ett headset i mellanklassen som utlovar grym ljudprestanda för en dryg tusenlapp.

Elite Atlas

Design

Designmässigt sticker Elite Atlas inte ut nämnvärt vid en första anblick. Hörlurarna är diskret svarta med undantag från den stabila metallbygeln som sitter ovanför den vadderade inre diton. Headsetet känns varken för stort eller för litet, men de ganska stora kåporna drar lite för mycket åt gaminghållet för att vi ska vilja använda det ute på stan.

Byggkvaliteten känns lyxigare än vad prislappen skvallrar om. Öronkåporna är klädda i tyg och Memory Foam på insidan för att minska svettfaktorn, och Elite Atlas är överlag väldigt bekväma att ha på sig. De sluter tätt och är bra på att stänga ute omgivningsljud.

Det finns inga knappar på själva kåporna, utan du får nöja dig med ett uttag för 3,5-millimeterssladden och ett fäste för den lagom flexibla mikrofonen. En nyttig detalj är att det går att loss kåporna och dra i ett spänne på insidan för att skapa plats för glasögonbågar – en omtänksam detalj vi önskar att fler tillverkare tog efter! 

Elite Atlas

Elite Atlas största svaghet när det kommer till designen är sladdarna. Vi får med en konventionell 3,5-millimeterssladd som är alldeles för kort för att vi ska kunna sitta på bekvämt avstånd från datorn. En extrasladd med mikrofon/hörlurssplitter följer med och den är å sin tur extremt lång. Kopplar vi ihop de två sladdarna blir det extremt bökigt att hålla ekipaget ur vägen när vi spelar. Att koppla in den korta varianten i exempelvis en Dual Shock-kontroll till Playstation 4 fungerar dock utmärkt. 

Ljud/prestation

För en tusenlapp får vi inget virtuellt surroundljud (funkar dock med Windows Sonic Surround), men Elite Atlas presterar trots det bra när det kommer till spelbiten. Vi får bra tyngd i vapenljud och demonvrål under en timme med senaste Doom-spelet och det är lätt att höra varifrån ljuden kommer. Även de andra spel vi testar levererar ett nyansrikt ljud med klar återgivning även på riktigt höga volymer. Overwatch, Fifa 19 och Total War: Warhammer 2 låter alla mycket bra, särskilt när vi går ner på detaljnivå i ljudbilden. 

Elite Atlas
Elite Atlas är glasögonvänliga på ett smart sätt.

På musikfronten blir vi inte heller direkt besvikna, även om vi tycker att basen hade kunnat vara mer påtaglig. Elite Atlas hanterar de flesta genrer alldeles utmärkt, men när det kommer till röjig rockmusik blir vi inte imponerade – då känns det mest bara platt. Men återigen, du får bra kvalitet för pengarna även här.

Mikrofon

Vi är kanske inte helt förtjusta i mikrofoner som måste pluggas in i headsetet, men när det kommer till kvaliteten på in-ljudet är det bara att applådera. Elite Atlas har inga problem med att förmedla tal klart och tydligt samtidigt som den omkringliggande ljudet dämpas rejält. Flera, betydligt dyrare headset får här se sig slagna på fingrarna av Elite Atlas, vars enda svaghet är att vissa konsonanter låter lite "läspiga" på höga volymer. 

Mjukvara

Här finns absolut ingenting att hämta. Elite Atlas är ett headset för den som bara vill plugga in och köra, och inte ställer några som helst krav på finlir, equalizers och liknande. Det finns inte heller någon fräsig rgb-belysning att skräddarsy, vilket enligt oss inte kan ses som någon direkt nackdel. 

OmdömeM3 rekommenderar

Den som är ute efter ett prisvärt headset med minimal bling-bling-faktor och krångelnivå kan vara något på spåren med Elite Atlas. Byggkvalitén är god med undantag för den korkade sladd-lösningen, ljudet förvånansvärt bra på spelbiten och mikrofonen slår uppåt i hackordningen med stor framgång. Bristen på inställningsmöjligheter känns dock lite tråkig.

Elite Atlas ställer inga ljudkonnässörers världsbild på ända, men utger sig inte heller för att vara en sådan typ av produkt. Väl godkänt!

Fakta Turtle Beach Elite Atlas

Testat: Oktober 2018
Trådlösa: Nej
Surround: -
Fungerar till: Pc, Xbox One, Playstation 4, Switch, mobil.
Rek. pris: 1 000 kronor
Pris: 99,99 euro (cirka 1 000 kronor) hos Amazon.de.
Läs mer: Turtle Beach

plus

Prisvärt
Bra, nyanserat ljud för spel
Imponerande mikrofon
Glasögonvänliga!

minus

Jobbig, oflexibel sladdlösning
Inga inställningsmöjligheter

Betyg 8 av 10