Xtrfy H1: Optimerat för e-sport

Det enda headsetet i det här testet som represtenterar den svenska fanan hittar vi hos Xtrfy. Bakom det hippa namnet har vi ett samarbete med Ninjas in Pyjamas, vilket ju bör borga för att det här gör sig riktigt bra för e-sport. Prismässigt hamnar vi kring 1 600 kronor, en hel del för att trådat headset som detta.

Xtrfy

Design

Men redan när vi packar upp Xtrfy H1 syns det att man satsat på en lyxig framtoning. Det ligger nedbäddat i vadderat material, och själva headsetet är både bekvämt och välbyggt. Vi får en form av fuskläder på bygeln och puffar, och utsidan av kåporna är täckta av borstad aluminium, med Xtrfy-loggan ingraverad. Här får vi inga skrikiga led-lampor, eller någon design som står ut i övrigt – återhållsamhet är formspråket som gäller.

Passformen är god, även om vi hade önskat att bygeln gick att expandera ytterligare något steg. Det trycker nämligen på en aning längst upp på bygeln, vilket ger en lite skavande känsla efter ett tag. Förutom den anmärkningen är det bekvämt att ha på sig under långa sessioner. Puffarna sitter behagligt mot öronen och det blir inte särskilt varmt.

I likhet med många andra trådade gamingheadset är kabeln klädd i flätat tyg, och på sätt extra slitstark. Ljudet kopplas in analogt, med två 3,5 mm-kontakter som kopplas in i datorn. Behöver du ha usb-anslutning istället följer en sådan adapter med. Dessutom får vi en rejält lång förlängningskabel om du tycker att kabeln är för kort. 

Xtrfy

Ljud/prestation

Ljudmässigt fungerar Xtrfy H1 riktigt bra, särskilt på det lägre registret. Här får vi djupa bastoner med gott om rymd, som fungerar väldigt bra för actiontunga fps-spel. Det här är absolut ett gamingheadset som låter som utlovat – det vill säga bäst för e-sport.

För musik är det lite av en annan historia, som med de flesta bastunga varianter. Det låter inte dåligt, men eftersom vi får tryck i de nedre registret försvinner mellanregistret och högra frekvenser en aning. 

Mikrofon

Mikrofonen levereras för ovanlighetens skull i två stycken varianter: en Pro Mic, som isolerar ljud från omgivningen, och en Casual Mic, som tar upp mer ljud. Båda är löstagbara och har böjbara kablar. Kvaliteten är det absolut inte något fel på. Särskilt Pro-varianten ger riktigt krispigt ljud som effektivt tar bort oväsen.

Mjukvara

Vi får ingen mjukvara att leka runt med, däremot går det så klart att finjustera ljudet en aning via en extern equalizer. 

Omdöme

Xtrfy H1 är ett riktigt välljudande headset, som fungerar väldigt bra till actiontunga spel. Det är också välbyggt och känns riktigt lyxigt och M3 rekommenderargenomtänkt. Det är dock inte det mest välbalanserade headsetet vi har testat, så om du är ute efter en variant som även låter riktigt bra till musik bör du nog leta vidare. Xtrfy H1 marknadsförs dock som ett headset för just e-sport, och där levererar det verkligen.

Fakta Xtrfy H1

Testat: November 2018
Trådlösa: Nej
Surround: -
Fungerar till: Pc, Xbox One, Playstation 4, Switch, mobil.
Rek. pris: 1 600 kronor
Pris: 1 549 kronor hos CDON.
Läs mer: Xtrfy 

plus

Lyxig design.
Riktigt bra i lägre register.
Mikrofonen.

minus

Fungerar inte alls lika bra för musik.
Klämmer en aning.
Inga vidare inställningsmöjligheter.

Betyg 8 av 10