Astro Gaming A50

Premiumklass i både pris och funktion

A50

Design

Astro Gaming är ett välkänt märke bland gamingentusiaster, och deras modeller brukar kamma hem höga poäng i sådana här tester. Och det är inte särskilt svårt att förstå, här snackar vi nämligen kvalitet rakt igenom. A50 går i gröna Xbox One-toner (finns också för Playstation 4, då i blå toner), och känns överlag riktigt välbyggt, även om det finns en viss överanvändning av plast här. De tygbeklädda puffarna sitter riktigt bekvämt, och värms inte upp särskilt mycket vid längre sessioner. Den enda anmärkningen vi har är att headsetet trycker åt en aning för mycket mot öronen.

Tillsammans med A50 får du en basstation, som du kopplar in med usb-kontakt och optisk kabel. Den fungerar också som laddstation till headsetet, och känns nästan lika påkostad den – snyggt utformad med en liten lcd-display som indikerar batterinivå och anslutning.

Men smakar det så kostar det. Strax över 3 000 kronor får du punga ut för A50, med en sådan hiskeligt hög prislapp gäller det att headsetet presterar bra i övrigt.

Ljud/prestation

Och visst, A50 hamnar i topp när det kommer till ren och skär ljudkvalitet, men det låter kanske inte så jäkla bra att vi skulle säga att prislappen känns motiverad. Vi får ett klart godkänt ljud över hela registret, särskilt vid lägre frekvenser. Däremot saknar vi de där extra detaljerna som vi hittar bland marknadens bästa hörlurar. Nu ska vi kanske inte jämföra gamingheadset med lurar framtagna för att låta bäst till musik, men det tål att nämnas med tanke på prislappen. Du bör få väldigt mycket ljud för 3 000 kronor.

A50

Nåväl, det virtuella surroundljudet (7.1) gör ett gediget jobb som faktiskt sticker ut åt det positiva. Som vi kommer att återkomma till längre fram här så är virtuellt surround inte riktigt detsamma som traditionellt surround, men Astro Gaming vet helt klart vad man pysslar med.

Mikrofon

Här hamnar A50 varken högst eller längst, mikrofonen gör helt enkelt sitt jobb utan att briljera. Vi får en klar och tydlig röst, men som känns aningen platt och faktiskt också lite grötig. Här hade vi förväntat oss mer.

Mjukvara

Även mjukvarumässigt borde Astro Gaming anstränga sig. Astro Command Center heter programmet, och via det kan vi ställa in ljudet med en equalizer, fixa mikrofoninställningar och ändra chattmixer. Funktionellt men varken det snyggaste eller mest avancerade vi har sett.


OmdömeM3 rekommenderar

Vi kanske låter lite negativa här med tanke på att A50 presterar riktigt bra när det kommer till byggkvalitet – och i viss mån även ljudmässigt. Men för 3 000 kronor är kraven höga, och prislappen känns faktiskt inte helt motiverad. Hade headsetet hamnat en femhundring lägre hade vi varit beredda att utse det till ”bäst i test”, nu får det nöja sig med att slåss i toppen.


Fakta Astro Gaming A50

Testat: Mars 2018
Trådlösa: Ja
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc, Xbox One, Playstation 4
Pris: Till Xbox: 3 390 kronor hos Proshop.. Till PS4: 3 347 kronor hos Proshop.

plus

Välbyggt.
Bra surround.
Överlag bra ljud..

minus

...men vi hade förväntat oss mer sett till prislappen.
Dyra, som sagt.

Betyg 8 av 10

Astro Gaming A50 Wireless System PS4/PC Gen 3 Pris vid test: 3190 kr.

Bästa pris just nu: 2990 kr