Asus Rog Delta

Välbyggt premium-headset

Asus Rog Delta

Design

Asus är en av de mer flitiga tillverkarna på headsetmarknaden – med mängder av modeller ute i alla tänkbara prisklasser. Tidigare i år testade vi deras Rog Strix Fusion 300 – en av företagets billigare varianter. Rog Delta kostar betydligt mer än så, vilket också märks med råge.

Designmässigt är det här ett av de mer udda headseten i testet. Utseendet har en retrofuturistisk touch, som vi inte vet vad vi ska tycka om. Det sticker hur som helst ut, och när vi har på oss det med full led-belysning (varje kåpa har belysning) i ett kontorslandskap får vi en hel del kommentarer från kollegor.

Annars andas Rog Delta premium när det kommer till byggkvalitet. Ovandelen av bygeln är klädd i bekvämt, stoppat konstläder, samma material som i kåporna (kåpskydd i tygalternativ medföljer om du hellre vill ha det). På tal om dem får vi en d-formad design, vilket ytterligare förstärker den udda framtoningen men som fungerar riktigt bra i praktiken. Rog Delta är verkligen ett av de mest bekväma headset vi har använt. Det ligger precis lagom hårt runt huvudet, och materialvalet blir inte särskilt varmt under långa sessioner. Nu testar vi visserligen under senhösten, och hur det upplevs under varma sommarkvällar kan vi inte svara på. Då är dock få headset särskilt bekväma att använda.

Det enda som känns lite billigt med Rog Delta är dess löstagbara mikrofon. Den sitter inte särskilt stadigt, och det elastiska materialet andas inte direkt premium.

Ljud/prestation

Ljudmässigt skryter Asus om en quad-dac, som sköter olika delar av frekvensomfånget. Det låter ju lovande, inte minst med tanke på att gamingheadsets har en tendens att fungera väl vid låga frekvenser, men sällan vara flexibla nog att låte perfekt till annat som musik eller film. Rog Delta klarar dock av att hantera olika typer av material riktigt bra – faktiskt bättre än de flesta konkurrenter i prisklassen. Det är riktigt positivt, särskilt om du använder headsetet till musik (vilket ju börjar bli allt vanligare med tanke på att många spel har stöd för Spotify).

Överlag får vi ett riktigt klart ljud med gott om detaljerikedom, som dessutom är framtidssäkrat med Hi-res sound. Den enda negativa delen är att basen är något klen. Det är absolut inte någon katastrof, men här finns det flera konkurrenter som gör det bättre om du främst är ute efter ett gamingheadset som klarar av riktigt låga frekvenser.

Mikrofon

Som nämnt får vi en löstagbar mikrofon. Här hade vi absolut föredragit om den var placerad inne i kåpan, vilket brukar vara standard när vi pungar ut med så här mycket slantar. Ljudmässigt levererar den dock klart ljud, och vår röst hörs riktigt tydligt när vi testar. Inte mycket att klaga på här.

Asus

Mjukvara

När det kommer till den här biten behöver Asus rycka upp sig. Vi kan visserligen ställa in belysning med Aura – och få den att synka med våra smarta lampor – men det saknas en equalizer och mer avancerade inställningar. Nu sköter sig ljudet riktigt bra ändå, men om du är en sådan som vill finjustera detaljerna lär du sakna detta.

Obs! Mjukvara för headsetet lanseras inom ett par veckor. Vi återkommer med redigerat omdöme då.

Omdöme

Sett till både bygg- och ljudkvalitet levererar verkligen Rog Delta. Det här är ett förstaklassigt premiumheadset, som visserligen kostar en slant men som ger dig väldigt mycket ljud för pengarna – och som för ovanlighetens skull fungerar riktigt bra även till annat än spel.

Helt nöjda är vi dock inte. Det där riktiga trycket i basen saknas och nog hade vi gärna velat ha vettig mjukvara.
M3 rekommenderar

Fakta Asus Rog Delta

Testat: Oktober 2018
Trådlösa: Nej
Surround: -
Fungerar till: Pc, Playstation 4, mobil.
Rek. pris: 2 100 kronor
Pris: 2 149 kronor hos CDON.

plus

Väldigt bekvämta.
Bra ljud över hela registret.

minus

Saknar bra mjukvara.
Inget jättetryck i basen.

Betyg 8 av 10

Asus ROG Delta Pris vid test: 2149 kr.

Bästa pris just nu: 1549 kr