ROG Strix Fusion 300

Mångsidigt - men når inte hela vägen fram

Rog Strix Fusion 300

Design

Till det yttre har Asus Rog-headset Strix Fusion 300 har en asymmetrisk, kantig och något aggressiv utformning. Stort är det också - som så ofta när det kommer till gamingheadset - och den något odiskreta designen gör att du inte gärna har på dig headsetet "ute bland folk". Det är ju inte heller ändamålet - huvudsaken är ju att det sitter bekvämt. Här blir vi inte besvikna; Strix Fusion 300 sitter som gjutet på huvudet, med bekväma läderkåpor som sluter riktigt tätt. Du får med dig ett extra par, dessutom, som är något tunnare och har mesh-beläggning som gör att öronen kan andas lite bättre.

Den utfällbara mikrofonen sitter vid vänsterkåpan och är väldigt flexibel. På denna kåpa finns även usb-utgång och samt en knapp som snabbt låter dig växla mellan virtuellt 7.1-surround och "au naturale"-läget. Hörlursuttaget sitter på högersidan. De långa usb-sladdarna är i riktigt strävt tyg, och ger tyvärr en enormt störande feeling när den gnider konstant mot tröjan. Faktiskt till den milda grad att det blir distraherande, vilket så klart är ett stort minus för den seriöse spelaren. Med usb-sladden ansluten avger hörlurarna en snygg röd färgton från båda kåporna. Medföljer gör även en 3,5-millimeterssladd.

Rog Strix Fusion är en relativ lättviktare med sina 360 gram, och känns inte speciellt plastigt trots att det egentligen är det. Långa sessioner är inga som helst problem; huvudet och öronen får andas väl. Headsetet känns välbyggt och bör tillfredsställa alla komfortbehov.


Ljud/prestation

Rog Strix Fusion 300 låter riktigt bra! Företagets egna 50-millimeters Essence-drivers levererar ett rikt och mustigt ljud med rejält tryck i basen. Kåporna skryter med "lufttät" design som ska minska läckage och ge användaren en mer omslutande ljudupplevelse. Just detta exklusiva designval lämnar oss dock tämligen oberörda och känns lite som en marknadsföringsgrej.

Surroundupplevelsen är det inte heller några fel på; ljudet går inte ned speciellt mycket i kvalitet när vi slår på 7.1-kanalen. Detta tenderar ju annars att vara ett av de främsta störningsmomemten med virtuella surroundheadsets. Du har inga möjligheter att göra några justeringar på surroundljudet, men det fungerar som tur är bra i sin grundform.

Rog Strix Fusion 300

Mikrofon

Flexibel är den som sagt, men förmedlar tyvärr ett ganska grötigt och "instängt" ljud. Trots detta tar den upp bakgrundsljud lite för bra för vår smak. Den du pratar med kommer inte ha några problem att höra vad du säger, men kvalitén kommer inte i närheten av vissa andra modeller som finns i det här testet.

Mjukvara

Programmet Aura Peripheral känns helt överflödigt ihop med Strix Fusion 300. Du kan inte ställa in någon annan färg än röd, och i övrigt kan du inte göra någonting här förutom att ange om den sagda röda färgen ska lysa med ett fast eller pulserande sken.


Omdöme

ROG Strix Fusion 300 är ett väldesignat och mångsidigt headset som levererar bra ljud och en helt okej surroundupplevelse, som inte kräver några extra donglar eller liknande. Plugga i usb-sladden så är du redo att köra. Det stora störningsmomentet är dock just de sträva sladdarna. Mikrofonen imponerar inte heller, utan får "med tvekan godkänt" i betygsraden. 


Fakta Rog Strix Fusion 300

Testat: Mars 2018
Trådlösa: Nej
Surround: 7.1
Fungerar till: Pc, Xbox One, Playstation 4, mobil.
Pris: 1 049 kronor hos CDON.

plus

Grymt ljud
Väldesignat
Bara att plugga in och köra

minus

Halvbra mikrofon
Störande sladdar

Betyg 7 av 10

Asus Rog Strix Fusion 300 Pris vid test: 1090 kr.

Bästa pris just nu: 900 kr