Athom Homey är en av de snyggaste och mest framtidsosande hubbarna vi har sett, med iögonfallande led-belysning i ett band runt mitten vars färger och mönster kan ställas in.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Athom Homey är onekligen en av de mest multifunktionella hubbarna vi har stött på, men även en av de dyraste. Allt som allt tycker vi inte att priset är motiverat, men vi ger en stor tumme upp till den enorma funktionaliteten och automatiseringsfunktionerna.

Positivt

  • Snygg
  • Lätt att lägga till enheter
  • Fantastiska automatiseringsmöjligheter
  • Homekit- och Google Home-kompatibel
     

Negativt

  • Enbart 2,4 GHz wifi
  • Burkig högtalare
  • Dyr

Det här är ett av de dyraste alternativen på marknaden, dubbelt så dyr som Animus Heart och nästan fyra gånger dyrare än Samsung Smartthings Hub.

Go with the flow

Homey konfigureras med hjälp av en tillhörande app. Instruktionerna är tydliga, men som alla som någon gång försökt sätta upp ett smart hem vet är det inte alltid det enklaste att installera smarta hemmet-hubbar. Ofta handlar det om nätverksinställningar på enheten som används vid installationen eller i själva routern – sådant som alla användare kanske inte har koll på.

Just det här inträffar vid vår installation av Homey, då den inte vill ansluta till vårt nätverk. Det hela löser sig först när vi parkopplar hubben med en tre år gammal Iphone istället för med vår nyare telefon. Det här behöver dock inte vara ett problem för alla användare, men det gjorde att vi fick en lite krånglig start med Homey.

Athom Homey
M3 rekommenderar

Som tur är slutar våra problem med Homey här. Gränssnittet är riktigt snyggt och användarvänligt och vi stöter inte på några buggar under vår tid med hubben. Homey kallar sina automatiserningar för ”flow”. Med hjälp av kort ställer vi här enkelt in vad som ska hända när till exempel solen går ner, när någon kommer innanför dörren, eller när vi vaknar på morgonen.

Den har till och med en liten högtalare som kan gorma ut fraser du skriver in, men då kvaliteten på högtalaren inte är den bästa undviker vi just den här typen av kommandon.

Automatisering på nästa nivå

Om vi tyckte Animus Heart erbjöd många alternativ när det kommer till automatisering är det här ingenting mot Homey. Antalet aspekter vi kan ställa in är nästintill oändliga. Oavsett om det handlar om ett kommando från en av våra smarta enheter, ett meddelande, eller annat går det att ställa in ett så kallat flow för det. Skulle du trots allt vara missnöjd går Homey att koppla till IFTTT för ytterligare automatiseringsmöjligheter.

Homey Appar
Homeys gränssnitt är snyggt och lättanvänt med alla automatiseringsfunktioner du kan tänkas behöva.

För att vara så pass avancerat måste vi säga att Homey gör det relativt intuitivt och användarvänligt. Tack vare det tydliga gränssnittet tror vi att nybörjare inom automatisering och smarta hemmet inte låter sig skrämmas av alla parametrar och okända termer som dyker upp.

Den nya versionen av Homey har ingen mikrofon, men stöder röststyrning i och med att den kan kopplas till Google Home och därmed kan styras via en smart högtalare eller app. Det finns även flera "experiment" vi kan testa i appen, demofunktioner för den lite mer vågade användaren.

Här kan vi bland annat aktivera Homeys infraröda mottagare för att låta Homey styra till exempel din osmarta tv, eller något annat med ir-styrning. Just den här funktionen får vi inte att fungera – för det första finns otroligt få produktmodeller i nuläget att välja mellan som redan har befintliga fjärrkontroller, och när vi istället väljer att försöka kopiera fjärrkontrollens ir-signaler fungerar det inte alls.

Ett experiment som fungerar desto bättre är implementationen i Homekit. På det här sättet kan den inkörda Apple-användaren implementera Homey i Hem-appen i sin mobil eller surfplatta, och sätta upp intressanta genvägar. Trots att det här enbart är en demoversion fungerar det riktigt bra och är ett stort plus i våra ögon när det kommer till Athom Homey.

Specifikationer

Produkt: Athom Homey 2.0
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Athom
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 12 cm i diameter
Processor: Single Core 1 GHz Arm
Lagring: 4 GB, 512 MB ram
Anslutningar: Stöd för Wifi 802.11b/g/n 2.4 GHz, Bluetooth 4.2 LE, Zigbee 2.4 GHz, Z-Wave Plus, 433 MHz, 868 MHz, Infraröd sändare/mottagare.
Övrigt: Homekit (demo) och Google Home/Assistant-kompatibel. Högtalare, 3,5 hörlursuttag.
Rek. pris: 3 399 kronor.
Pris: 3 399 kronor hos M.nu

Betyg: 4 av 5