Testad produkt: Athom Homey 2.0
Pris: 3 329 kronor hos Proshop. Pro: 4 389 kronor hos Kjell och Company.

Precis som exempelvis Animus Heart och i viss mån Vera Secure, är Homey 2.0 ett verktyg för att samla funktionerna hos alla smarta hem-prylar man har i en enda app. Vi testade den första generationen av Homey för nästan två år sedan. Nu är det dags för version 2.0.

Att komma igång med Homey 2.0 är riktigt enkelt. Det är bara att ansluta den snygga bollen till ett eluttag, registrera ett konto, ladda ned appen och sedan ansluta till bollen och koppla ihop den trådlöst med nätverket via appen.

Stöd för mängder av produkter

Efter att ha konfigurerat själva bollen (den färgglada lysande ringen runt bollen går tack och lov att stänga av) är det dags att börja ansluta smarta hem-enheter. Vad som kan anslutas beror förstås på vad man har hemma, men Homey 2.0 har ett imponerande stort stöd för många olika produkter. Enligt dem själva över 50 000 produkter från en stor mängd tillverkare. Allt från smarta lampor, högtalare och kameror till diskmaskiner, ugnar och robotdammsugare.

Homey 2.0
Det är smidigt att styra alla produkter i en och samma app.

Huruvida antalet 50 000 verkligen stämmer och hur bra alla dessa produkter fungerar är förstås omöjligt att testa. Det vi kan konstatera är att alla de produkter vi testar fungerar bra och har stöd av Homey 2.0. Bland annat högtalare från Sonos, våg från Withings, lampor och rörelsedetektor från Philips, lampor från Ikea och Google Home Mini.

Att lägga till produkter är även det lätt och smidigt. Det går sedan att styra alla dessa från det gemensamma gränssnittet i Homey 2.0-appen. Hur väl de fungerar varierar visserligen något från produkt till produkt och alla funktioner från original-apparna finns inte alltid med, men det är ändå imponerande hur mycket som går att göra och hur många inställningar som kan ställas in via Homey 2.0-appen.

Skapa flöden

Det stora användningsområdet för Homey 2.0 och liknande produkter är dock möjligheten att skapa flöden, det vill säga en kedja av automatiserade händelser som utlöses av vissa förbestämda villkor.

Exempelvis kan man skapa ett flöde som gör att lamporna i hallen och vardagsrummet tänds och högtalaren i vardagsrummet börjar spela The Final Countdown med Europe när någon kommer hem senare än klockan 21.00.
Eller att lamporna i sovrummet ska tändas och dimras till 20 procent klockan 07.00, samtidigt som kaffebryggaren ute i köket sätter igång att göra morgonkaffet.

Homey 2.0
Att skapa flöden kan vara lite knepigt.

Möjligheterna är snudd på oändliga och begränsas i stort sett bara av användarens fantasi och vilka produkter som finns i det smarta hemmet. Även här imponerar Homey 2.0 med ett stort utbud av varianter och inställningsmöjligheter.

För den ovane kan dock alla dessa möjligheter vara smått överväldigande och att hitta rätt i gränssnittet är inte alltid det lättaste. Appen har visserligen förbättrats rejält sedan senast vi testade, men denna flödesprogrammering är ändå fortfarande rätt avancerad och knepig. På gott och ont har konkurrenten Animus Heart ett betydligt enklare, om än något begränsat, gränssnitt.

Röststyrning

De flesta nyheterna i Homey 2.0 är, förutom den rejält förbättrade appen, sådant som finns i bakgrunden. Det hela är mycket stabilare, mängder av beta-funktioner har blivit skarpa versioner och antalet produkter som stöds har ökats stort.

Hårdvarumässigt har inte så mycket hänt sedan testet 2018. Processor och minne är de samma, även om det numera även finns en Pro-version med kraftigare processor (Dual Core 1 GHz cpu) och mer minne (1 GB). Denna är främst avsedd för den som har väldigt många prylar i sitt smarta hem och vill kunna köra fler än 15-20 appar samtidigt (varje produktkategori som Sonos, Ikea, Google med flera använder en egen app i appen). Med Homey 2.0 Pro går det att köra upp till 40 samtidiga appar.

Tvärtom har istället den inbyggda mikrofonen plockats bort. Detta kompenseras dock av stödet för Google Home, vilket via denna gör röststyrning möjligt – en mycket användbar nyhet.

Även möjlighet att styra via datorn är borttagen, men kompenseras å sin sida av den kraftigt förbättrade appen.

M3 rekommenderarOmdöme

En redan bra produkt har blivit ännu bättre och stabilare. Den stora nackdelen är priset och att flödesprogrammeringen kan vara lite knepig för den ovane. Men den som har mängder av smarta hem-prylar kan ha stor nytta av en Homey 2.0.

Specifikationer

Produkt: Homey 2.0.
Testad: Oktober 2019.
Tillverkare/kontakt: Athom, athom.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Processor: Single Core 1 GHz cpu.
Minne: 512 MB.
Ljud: Inbyggd högtalare, hörlursutgång.
Mått: 12 centimeter diameter.
Övrigt: Stöd för Wifi 802.11b/g/n 2.4 GHz, Bluetooth 4.2 LE, Zigbee 2.4 GHz, Z-Wave Plus, 433 MHz, 868 MHz, Infraröd sändare/mottagare, Google Assistent, Amazon Alexa.
Cirkapris: 3 400 kronor (4 400 kronor för Pro-modellen).
Pris: 3 329 kronor hos Proshop. Pro: 4 389 kronor hos Kjell och Company.

plus

Snygg.
Lätta att installera och använda.
Stöd för många produkter.
Bra röststyrning via Google Home.

minus

Bitvis lite komplicerad att programmera.
Dyr.

Betyg 5 av 5

Athom Homey Pris vid test: 3199 kr.

Bästa pris just nu: 3399 kr