Testad av Billy Ekblom

Några som gör ett ärligt försök att svara på den frågan är nederländska Athom. Deras klotrunda Homey-enhet är en hubb som på ett smidigt och lättbegripligt sätt samlar dina uppkopplade prylar under ett och samma tak. Med stöd för wifi, Z-Wave, Zigbee, 433 MHz, bluetooth, nfc och infrarött kan du – potentiellt sett – kontrollera alla prylar inom ett gränssnitt. Med en tredjepartsapp kan du även köra Homey med Homekit.

När vi minglade på Hem, villa & bostadsrättsmässan i höstas fick vi många frågor om den här enheten. Är den något att ha? Vi visste inte, eftersom vi knappt hört talas om den. Stöd för över 20 000 olika prylar låter dock lovande. Därför tog vi hem ett exemplar för test.

Vi testar Vera Secure: Styrenhet som kopplar ihop allt i ditt smarta hem

Homey är kanske inte den enda enheten i sitt slag, men efter att ha testat vår nya klot-kompis i en vecka är det enkelt att slå fast att det är en av de snyggaste och mest användarvänliga. Den handbollsstora manicken står på tre små fötter och delas mitt itu av en läcker led-list. Hela enheten är i vit plast och såpass stilren att du kan placera den var som helst i hemmet utan att skämmas.

Athom Homey review
En enkel presentation av de första enheterna vi lagt till i vardagsrummet.

Att komma igång med Athoms Homey-hubb är enkelt. Koppla in den medföljande usb-sladden i ett eluttag och du hälsas med en kall robotröst som ber dig besöka en aktiveringssajt för att påbörja installationen. Ingen manual här, inte. Att slutföra installationsprocessen tar ungefär tio minuter – och när du väl är färdig börjar det roliga.

Intervju med Samsung: "Om två år släpper vi inga osmarta prylar längre"

Den desktop-klient som Homey använder för att kontrollera ditt smarta hem är riktigt snyggt designad. Det är här du lägger till nya enheter, grupperar dem i olika rum och skapar så kallade flows. Dessa är en av de stora grejerna med Homey och kan bäst beskrivas som flödesscheman som aktiveras baserat på angivna förutsättningar. Vi lägger raskt till ett par Philips Hue-lampor, en Chromecast, Nest-rökdetektor och ett antal Fibaro-sensorer för att ha ett grundutbud av enheter att leka runt med. Genom att välja ett rum och klicka på +-symbolen sovrar vi i det digra app-utbudet

Athom Homey Flow
Ett av de mest grundläggande flödena du kan sätta upp i Homey. Här ber vi enheten att tända vardagsrumslampan (Philips Hue) när rörelsesensorn (Fibaro) går igång. Klicka på bilden för större verison!

Flödena byggs sedan upp på IFTTT-liknande manér. Efter att ha meckat lite med ett antal dra-och-släpp-kort skapar vi ett flödesschema som sätter på Philips Hue-hallampan när rörelsesensorn från Fibaro upptäcker att någon kommer in genom dörren. I samma flöde anger vi även att Homey ska hälsa oss välkomna hem med ett sjukt stelt Hello. Du som exempelvis har en Sonos-enhet kan även sätta igång lite avkopplande jazz i samma flöde om det är din melodi. Även om gränssnittet är mycket fint upplagt är det lite störande att bläddra sig igenom de alternativ som finns för varje kort. En drop down-meny hade varit betydligt smidigare.

Dina flows kan göras i stort sett hur avancerade som helst, och det krävs många steg för att få det att lira ordentligt. Det är lätt att gå fel någonstans på vägen när man pillar med en lång serie händelser. Homey och liknande smarta hemmet-hubbar är trots allt fortfarande mest för entusiaster som är villiga att lägga mycket tid för att testa gränser och utforska lösningar. Eftersom enheten dessutom stöder "äkta" IFTTT är möjligheterna kring vad du kan göra i stort sett obegränsade.

Athom Homey test
Om rökdetektorn (Nest) går igång får vi en pushnotis i mobilen. Dessutom sätts vardagsrumslampan på och ändrar färg till rött. Klicka på bilden för större version!

Det stora, drivna community som verkar kring Homey tipsar och hjälper varandra och tar fram egna appar för de prylar eller tjänster som inte stöds ännu. Utvecklarteamet finns alltid med på något hörn för att vara behjälpliga i forumet och svara på frågor. Faktum är att Athom är så pass transparenta att de satt upp en anslagstavla i Trello, där de informerar sina kunder om vad som ligger högst upp på prioriteringslistan.

Ljudet, då? Homey kan snacka med dig, och du kan snacka med Homey. Funktionaliteten för röstkommandon är dock långt ifrån lika avancerad som hos Apples, Googles och Amazons smarta högtalare. Här hittar du en lista med kommandon, som du efter att ha sagt OK Homey kan säga för att få något att hända. Några av kommandona fungerar väl – andra mindre så. Överlag använder vi rösten väldigt lite för att kontrollera Homey, utan sitter hellre och pillar fram nya flöden på datorn. När vi ändå pratar om ljud kan vi meddela att det finns hyfsat sofistikerade funktioner för att kontrollera hemmamusiken med spellistor och köer. Naturligtvis kan du också integrera musik i dina flöden.

Athom Homey
Att lägga till nya enheter i ditt ekosystem går på ett kick.

Gränssnittet som du använder vid datorn är som sagt en riktig vinnare när det kommer till stil, funktionalitet och pedagogiskt upplägg. Mobilappen (vi kör Android-versionen) är däremot en sorglig och virrig historia. Du kan inte skapa nya flows och navigationen är under all kritik. Allt som allt får vi en väldigt grund upplevelse i mobilen, men kan åtminstone kontrollera vissa av våra anslutna prylar på distans. En ny version är uppenbarligen på gång, men det är oklart när denna släpps.

Den som gillar statistik kring sitt smarta hem kommer att uppskatta Homey. I klienten finns en detaljerad Insights-panel som sitter på all information om dina installerade prylar. När var sovrumslampan på i går? Hur har temperaturen ändrats över dagen? Gick någon i hallen mellan 13-15 förrförra onsdagen? Hur avancerad statistik du erbjuds om ditt hem beror naturligtvis hur många prylar du har kopplade till Homey. Enligt Athom själva ska du kunna lägga till ett obegränsat antal enheter till en enda basenhet – men vissa standarder präglas av begränsningar. Du kan till exempel inte styra fler än 231 Z-Wave-prylar i samma nätverk. Har du så många lär du dock redan ligga i fosterställning i ett enda mörker av smarta hemmet-utbrändhet.

Omdöme

Vem ska egentligen skaffa en Homey? Kanske inte du som inhandlat ett par smarta lampor och är nöjd så, i alla fall. Det här är en avancerad pryl om du vill gräva djupare i vad det smarta hemmet har att erbjuda och verkligen vill nörda ner dig på området. Är du sugen på att hosta upp drygt 3 000 kronor, inte är "inlåst" i ett konkurrerande system sedan tidigare och vill strömlinjeforma ditt uppkopplade hem? Kör, för all del. Glöm inte att kolla upp att just dina favoritprylar stöds!

Testad av Billy Ekblom


Athom HomeyM3 rekommenderar

Testad: Februari 2018.
Processor: 1 GHz ARMv7 CPU.
Flashlagring: 4 GB.
RAM-minne: 512 GB.
Standarder: Wifi 802.11b/g/n 2.4 GHz, Bluetooth 4.0 LE, Zigbee 2.4 GHz, Z-Wave Plus, 433 MHz, 868 MHz, Infraröd sändare/mottagare, NFC.
Ljus: Inbyggd högtalare, 3.5-millimetersjack, Bluetooth A2DP.
Diameter: 12 cm.
Anslutning: USB A till Mini-USB.
Desktop-app: Ja, för PC och Mac (systemkrav okända).
Mobil-app: Ja, för IOS / Android.
Pris: 3 199 kronor hos Kjell och Company.

plus

Snygg design.
Lättbegripligt gränssnitt.
Allt större utbud av prylar som stöds.
Dedikerat community

minus

Kass mobilapp.
Tveksam röststyrning.
Inget för totala iot-nybörjare.