Soundgear liknar ingenting vi tidigare testat och den stora frågan är om den ens kommer att bli långlivad i detta utförande. Ett mellanting av hörlurar och en portabel högtalare, kan det verkligen vara något att investera i? Det tror i alla fall JBL som visade upp produkten för första gången under CES-mässan 2017 samt på IFA-mässan nu i höstas. Nu är den här, och vi ställer oss lika frågande nu som då.

JBL Soundgear

Det är alltså en bluetooth-högtalare som du bär runt nacken över dina axlar, nästan som ett par ear-lurar med nackband, fast mycket större och här stoppar du inte in någonting i öronen. På ovansidan, dolt under en skyddande plastkåpa, finns två 31-millimeters-element placerade riktade uppåt mot öronen på vardera sida. Konstruktionen känns visserligen genomtänkt men samtidigt även en aning plastig.

Smidig sändare sköter kommunikationen

Högtalaren är trådlös och kommunicerar via bluetooth, antingen direkt med din uppspelningsenhet, eller med den medföljande lilla ljudsändaren. Sändaren har ingångar för optisk samt 3,5-mm aux-kabel vilket innebär att du enkelt kopplar in exempelvis tv-ljudet som sedan skickas vidare trådlöst till högtalaren. Sändaren och högtalaren kommunicerar med varandra så fort du slår på dem. För att koppla ihop din smartphone direkt med högtalaren krävs en traditionell sökning och parning. Enkelt, och efter någon minut är systemet redo.

JBL Soundgear
Soundgear med elementen blottade

Bygeln må kännas lite billig, men den ligger bekvämt runt nacken och känns aldrig i vägen. På höger sida finns strömbrytare samt knappen för att aktivera bluetooth. På den vänstra sidan hittar knapp för volym/spårbyte samt en för paus/play. Den knappen används även för att svara på och avsluta samtal. Ja, Soundgear har även handsfree-funktion och de dubbla mikrofonerna gör ett riktigt bra jobb under samtal.

Vem ska då använda Soundgear? Vi kan tänka oss att en och annan gamer skulle kunna trivas med upplägget, speciellt i kombination med ett vr-headset. Eller kanske filmfantasten som vill kunna dra på ordentligt utan att störa resten av familjen. I övrigt är målgruppen troligvis kraftigt begränsad. Men visst, högtalaren fungerar och framför tv:n bjuds det på en relativt omslutande ljud- och närvaroupplevelse. Ljudet får godkänt, med förvånansvärt bra tryck i basåtergivningen, men diskanten är lite väl vass så det gäller att vara försiktig med volymen. Någon eftersläpning av ljudet märker vi däremot inte av.

JBL Soundgear
Tillhörande sändare

Det går att koppla två uppspelningsenheter mot högtalaren samtidigt. Får du ett samtal avbryts tv-ljudet, likaså om du plötsligt vill spela en upp en låt. När du avslutat samtalet, eller musikuppspelningen, återgår högtalaren till att förmedla signalen från sändaren, det vill säga tv-ljudet. Men att använda Soundgear för just musikuppspelning är det nog få användare som kommer att göra. Det låter helt enkelt inte lika bra som från vare sig ett par hörlurar eller en högtalare, och att gå omkring i sin egen lilla ljudbubbla känns bara fånigt.

Sammanfattning.

Nja, vi förstår inte riktigt upplägget. Visst är det kul med nya ideer och lösningar men vi har svårt att se en klockren målgrupp för Soundgear. Framför tv:n och om du har överkänsliga grannar – visst, här kan vi möjligen vara lite mer förlåtande. Men i övrigt? Nä, knappast för 2 300 kronor.Fakta JBL Soundgear BTA

Vad: Ultraportabel högtalare
Testad: Februari 2018
Tillverkare: JBL
Anslutning högtalare: Bluetooth 4.0
Anslutning sändare: Optisk samt aux
Märkeffekt: 2 x 3 Watt
Högtalarelement: 4 x 31 mm
Frekvensomfång: 100 Hz – 20 kHz
Batteritid: 6 timmar
Laddningstid: 2 timmar
Vikt: 350 gram
Pris: 2 290 kronor hos CDON.

plus

Enkelt handhavande
Ok ljud utan fördröjning
Basåtergivningen

minus

För vem?
Dyr
Saknar ljudinställningar
Vass diskan

Betyg 5 av 10

JBL Soundgear Pris vid test: 2290 kr.

Bästa pris just nu: 1590 kr