Vi har tidigare testat Spheros robotar Sphero SPRK+ och Sphero BB-8 Special Edition. Nu är det dags för ännu en robot i deras Star Wars-serie, nämligen den klassiska roboten R2-D2.

Denna gång handlar det inte om någon liten fartkula som de tidigare testade robotarna utan, precis som i filmerna, en liten cylidrisk enhet som tar sig fram på larvbandsförsedda fötter. När det gäller hur roboten styrs och vad den kan göra är dock det mesta sig likt från tidigare.

Som en ”riktig” R2-D2 i miniformat

Precis som med föregångarna är det föredömligt enkelt att komma igång med Sphero R2-D2. Vi laddar den först via den medföljande usb-kabeln (här finns ingen laddstation som med de tidigare robotarna), laddar ned appen, ansluter vår robot och är sedan igång.

 

Att ha sin egen R2-D2 är en barndomsdröm som besannas.

Vår första reaktion när vi börjar testa är stor entusiasm och barnslig förtjusning. Att ha sin egen R2-D2 är en barndomsdröm som besannas. Visserligen är den i miniformat (bara 17 centimeter hög), men det spelar inte någon roll. För detta lilla charmtroll både rör sig och låter precis som förlagan från filmerna.

Sphero R2-D2
Härifrån styr du din R2-D2 manuellt.

Vi styr den enkelt via appen, trycker på knappar för att få den att utbrista i olika känslouttryck och snurrar runt på dess huvud så den kan spana runt där den far fram. Responsen är omedelbar och det är inga problem att styra den även genom trånga passager eller stökiga omgivningar där små och precisa rörelser behövs.

Förutom att styra den manuellt skickar vi ut den i Patrol Mode (R2-D2 åker själv runt och utforskar), programmerar förbestämda rutter som roboten följer och styr den med samma sorts force band som medföljde Sphero BB-8 Special Edition (detta armband ingår dock inte i detta paket). Allt detta fungerar utmärkt och problemfritt.

Sphero R2-D2
Du kan titta på Star Wars-filmerna tillsammans med din robot.

Efter en dags körande (med ett antal uppladdningar då batteritiden bara ligger på en timme) avslutar vi med att se en Star Wars-film tillsammans med vår nya kompis som glatt kommenterar med blipp och blopp under filmens gång.

Blir snabbt enformigt

Så långt allt väl, men redan när vi plockar fram Sphero R2-D2 dagen efter är den första entusiasmen försvunnen. Känslan som dominerar är istället ”jaha, var det allt?”. Visst, det är kul att kunna köra runt R2-D2 och få honom att blippa, bloppa och blinka, men särskilt interaktiv är han inte. Det här är i stort sett samma gamla Sphero-robot som tidigare, bara placerad i ett nytt (och visserligen väldigt charmigt) skal.

Sphero R2-D2
Det är väldigt få inställningar som går att göra.

Jämför man med en konkurrent som Anki Cozmo känns Sphero R2-D2 lite förlegad. Anki Cozmo är både smartare och mycket mer interaktiv än Spheros senaste robot. Dock kostar Sphero R2-D2 bara hälften av vad Anki Cozmo kostar.

Sphero R2-D2
Förprogrammera en runda som R2-D2 kan åka.

Omdöme

Sphero R2-D2 är en otroligt charmig robot och att själva få styra denna filmkändis är en barndomsdröm som besannas. Avsaknaden av AI och interaktivitet gör dock att det snabbt blir enformigt att använda Sphero R2-D2.


Fakta Sphero R2-D2

Testad: Februari 2018.
Tillverkare/kontakt: Sphero, www.sphero.com / Newgen Distribution, www.newgendistribution.com.
Systemkrav: Smartphone eller surfplatta med Android eller IOS.
Anslutning: Bluetooth.
Räckvidd: Upp till 30 meter.
Mått: 17,0 x 10,8 centimeter.
Vikt: 370 gram.
Batteri: Laddningsbart litiumjonbatteri.
Batteritid: Cirka en timme.
Cirkapris: 1 490 kr hos Power, Elgiganten eller Teknikmagasinet.

plus

Känns precis som ”riktiga” R2-D2.
Enkel och rolig att använda.

minus

Högt pris.
Enformig i längden.

Betyg 3 av 5