Huaweis Mate 10 Pro-telefon är riktigt bra. Vi gav den 9 av 10 när vi testade den i november och hyllade såväl skärm som kamera och batteritid. Dessutom är mobilen utrustad med en stödprocessor för AI som har massor av spännande potential. Ett bra köp, helt enkelt.

Nu har den kinesiska smartphonetillverkaren dock hamnat i blåsväder. Mate 10 Pro har ännu inte släppts i USA, men inför den stundande lanseringen om drygt en vecka framstår det som att företaget uppmanat fans att skriva positiva omdömen om telefonen i Best Buys e-butik. Det var 9 to 5 Google som först uppmärksammade tilltaget. I en stängd Facebookgrupp kallad Huawei | Honor Beta, som har 68 000 medlemmar, ska företaget ha uppmanat aspirerande beta-testare att skriva varför just de ser fram emot Mate 10 Pro på den aktuella omdömessidan.

Enligt Huawei själva ska det röra sig om en miss i kommunikationen. Till Android Authority hävdar företaget att man råkat blanda ihop två kampanjer – där den andra var riktad mot de som redan höll på att betatesta telefonen – och att det nu borttagna Facebookinlägget oavsiktligen dirigerade båda grupperna till Best Buys recensionssida.

I flera av "recensionerna" som lämnats av användarna är det glasklart att de inte provat telefonen själva, utan mest vill ha chansen att göra det i framtiden. Huawei säger att man arbetar på att få dessa inlägg borttagna. Mate 10 Pro har i skrivande stund det briljanta betyget 4.8 av 5 stjärnor hos Best Buy.