Uppdaterad 2018-09-11:

Nu finns Google Assistent även för IOS

I mitten av augusti släpptes äntligen Google Assistant på svenska, men då bara för Android. IOS-användare som föredrar Googles röstassistent framför Siri fick hålla sig till tåls – fram tills nu.

Med en uppdatering i dag har IOS-versionen av Assistant fått stöd för svenska såväl som norska och danska. Appen fungerar både på Iphone och Ipad och kräver IOS 10 eller senare. Här kan du ladda ned Google Assistent för IOS!


Så kommer du igång med Google Assistent (på Android)

Under lång tid har Androidanvändarna kastat avundsjuka blickar på Siri, alltså den röststyrda assistent som finns inbyggd i Iphone och andra Appleprodukter.

Läs även: Vi testar Google hom – så bra är röststyrning på svenska

Men nu får även Android sin egen, smarta assistent. Den heter Google Assistent, och även om den har funnits i ett par år på engelska så är det först nu det kommer en svensk version.

Google Assistent är inbyggd i Android, så det enda du behöver göra är att hålla hemknappen intryckt i någon sekund. När du gör det startar Google Assistent automatiskt och du ser ett par pratbubblor på skärmen.

Assistent
Om din mobil har fått Google Assistent ser det ut som i bilden till vänster när du trycker ned hemknappen. Ser du bilden till höger har din mobil ännu inte uppdateras, och i så fall får du vänta.

För att interagera med appen kan du ställa frågor och ge kommandon. Det här kan du förstås göra via tangentbordet, men det smidigaste är att använda mikrofonen och rösten.

Smart prat

Google Assistent går att använda för relativt enkla saker som att ställa väckarklockan, ringa ett samtal eller spela upp en låt. Det går även utmärkt att skriva textmeddelanden eller anteckningar med rösten – det enda som krävs är att du pratar någorlunda tydligt.

Men det som gör Google Assistent mest intressant är tjänstens förmåga att ge svar på nästan alla frågor, till exempel ”Vad blir det för väder i morgon?”, ”Hur mycket är 27 euro?” eller ”Vad är meningen med livet?”

Assistenten tolkar din fråga efter bästa förmåga, gör en Google-sökning och presenterar svaret med en digital röst som låter förvånansvärt naturlig. Den minns också din tidigare fråga, vilket gör att du kan ställa följdfrågor.

Eftersom Google Assistent har koll på din plats kan du också ställa frågor som ”Var ligger närmaste apotek” eller ”Hur åker jag till Nyköping?”

Än så länge är möjligheterna i svenska Google Assistent något begränsade, men på sikt är tanken att du ska kunna shoppa, boka biljetter och styra lamporna och andra prylar i ditt digitala hem.

Det här kan du inte bara göra i mobilen utan även i de smarta högtalarna Google Home, men tyvärr är den svenska versionen av Google Assistent ännu inte tillgänglig där.


Så funkar Google Assistent

Google Assistent

1. Starta

För att starta Google Assistent håller du nere hemknappen i någon sekund.

2. Skriv

Du kan ställa en fråga genom att skriva på det virtuella tangentbordet.

3. Tala

Genom att trycka på mikrofonen kan du ställa frågor med rösten.

4. Plåta

Du kan använda kameran för att exempelvis skanna en qr-kod eller en text.

5. Tips

Vill du ha tips om vad Google Assistent kan göra? Klicka här!

6. Konversation

Samtalet mellan dig och assistenten visas här.

7. Hjälp

Här får du hjälp och tips – och du kan ändra inställningarna.

8. Din dag

Din kalender visas här tillsammans med väderprognoser och annan viktig information.

9. Svep

Gör fönstret för Google Assistent större eller mindre.

10. Fråga

När du ställt en fråga eller givit ett kommando visas den i en grå pratbubbla.

11. Svar

Assistentens svar visas också i en pratbubbla – tillsammans med mer information.