1. Hur installerar jag?

Om du kör Android är Google Assistent redan installerad på din enhet. Du behöver med andra ord inte göra någonting. Kör du däremot IOS får du installera appen separat. Det gör du genom att öppna App Store och söka efter Google Assistent.
Förutsättningen för att du ska kunna använda Google Assistent är att du kör minst kör Android 5 eller IOS 10.

Fungerar Google Assistent inte på din enhet? I så fall är det bara att vänta och hoppas att det snart börjar att fungera. Appen håller fortfarande på att rullas ut.

Google Assistent
Under Inställningar, System, Om telefonen kan du se vilken version av Android du kör.

2. Vad får jag för information?

Första gången du kör Google Assistent måste du bestämma vilken information du ska få. Gör dina val och peka på Nästa.


3. Hur använder jag Google Assistent

Du startar Google Assistent med hemknappen, alltså den runda knapp som du hittar längst ned i mitten på skärmen. Tryck ned den någon sekund så öppnas appen.
Om du vill använda röstinmatning trycker du på mikrofonen. Den förvandlas nu till fyra färgglada punkter, som visar att telefonen är redo att ta emot ditt röstkommando.
Som du ser går det även att välja att styra Google Assistent med tangentbordet och kameran.

Google Assistent
Du styr Google Assistent med tangentbordet, mikrofonen eller kameran. När mikrofonen är redo att ta emot kommandon visas det som i den nedre bilden.

4. Var hittar jag inställningsmenyn?

För att ändra inställningarna i Google Assistent öppnar du Utforska, det vill säga kompassikonen högst upp till höger. Välj Mer, alltså ikonen med tre punkter och peka på Inställningar.

Google Assistent
Härifrån gör du alla inställningar i Assistenten.

5. Vad är Voice Match?

Med hjälp av funktionen Voice Match kan du ge kommandon till Google Assistent även om din enhet är låst. Du säger bara Hej Google (eller OK Google) för att aktivera den. Enligt Google gör Assistentens röstidentifiering att den inte släpper in någon annan än just dig, men det här kan förstås vara en säkerhetsrisk.
För att aktivera funktionen öppnar du inställningarna och väljer Voice Match. Klicka på plus-tangenten och följ instruktionerna. I skrivande stund får vi dock inte den här funktionen att fungera.

Google Assistent
Med Voice Match kan du även prata med en låst telefon.

6. Sparas min information?

Hela Googles affärsidé handlar om att samla information för att skräddarsy reklam – och Google Assistent är inget undantag. Ogillar du det här bör du undvika att använda appen.
För att se vad som sparas om dig och plocka bort känsliga uppgifter kan du surfa till myactivity.google.com och leta upp Google Assistent-händelser.