Uppdatering 2018-09-05:

Utrullningen av Assistent snart färdig

Ni är många som mejlat och frågat när Googles svenskspråkiga Assistent hamnar i just era mobiler. Nu, verkar svaret vara, eftersom många fått tillgång till tjänsten under natten till onsdag. I dag har flera redaktionsmedlemmar lyckats väcka Assistent efter att ha hållit in hemknappen på sina telefoner. Alla har dock inte haft samma tur, ska tilläggas.

Google själva skriver till oss i ett mejl att assistenten snart rullats ut helt till Android-användare, och att IOS-appen dyker upp inom kort. För att se vad din nya mobilkompis är kapabel till kan du spana in Googles svenska sida för Assistent. Vi kommer också att publicera en kom igång-guide och andra nyttiga tips under de närmaste veckorna.


Tidigare (2018-08-15):

Nu finns Google Assistent i Sverige

Äntligen får Apples Siri lite konkurrens på assistentfronten i Sverige. Google Assistant lanserades skarpt för lite mer än två år sedan, och kan på vissa sätt ses som en vidareutveckling av sökassistenten Google Now. Mer maskininlärning, ett större utbud av tjänster och funktioner och möjligheten till löpande tvåvägskommunikation är några av de mer markanta skillnaderna.

Medan länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike 2017 fick tillgång till Googles assistent i såväl telefoner som i den smarta högtalaren Home har vi svenskar fått vänta. Nu är språkförbistringen äntligen ur världen och i dag kan svenskarna säga hej till Google Assistent, som tjänsten heter i vårt land.

Missa inte: M3:s Evelina Galli om Google Assistent i onsdagens Nyhetsmorgon

Inom ett par veckor finns Assistent tillgänglig för kompatibla Androidenheter. Den som kör IOS kommer kunna ta del av Assistent som app, meddelar företaget. För IOS gäller version 10 eller senare, och för Android krävs 5.0 Lollipop eller senare. Utrullningen sker gradvis. De smarta högtalarna bidar dock fortfarande sin tid – men lansering lär ske senare i år.

Vi på M3.se har fått prova på en betaversion av den svensktalande Assistent i någon veckas tid. På Android aktiveras assistenten genom att vi håller in hemknappen i någon sekund, alternativt hojtar den välbekanta frasen "Ok Google". Precis som i fallet med Siri, alltså. Assistent vaknar till liv och frågar vad hon kan hjälpa till med.

Observera att nedanstående reflektioner baseras på en förhandsversion av Assistent.

Google Assistant
Dagens garv.

Eftersom vi vet att Google älskar att lägga in små påskägg (gömda knasigheter) i alla olika tjänster provar vi raskt med "Sjung en sång för mig". Direkt börjar den kvinnliga robotrösten sjunga en fyndig cover-version av Små grodorna, där de kväkande djuren bytts ut mot internettroll. Hyperaktuellt! Assistent kan också dra dåliga skämt, skrämmas, prata rövarspråk och kommentera Melodifestivalen.

Även om man kan ha mycket kul med sin nya ai-kompis så är Assistent i grund och botten en nyttotjänst. Du som avundsjukt sett hur din Iphone-användande kamrat i flera års tid satt väckningslarm, skapat påminnelser och ringt samtal med hjälp av Siri kan nu ungefär göra samma sak. Vi provar att tända och släcka ficklampan, aktivera wifi och bluetooth med rösten – allt fungerar utan mankemang. 

Några första prövningar

Ovanstående kontroll av telefonens funktioner hör till den mest grundläggande nyttan med Google Assistent. Vi ger oss på ett par mer avancerade funktioner för att bedöma hur bra de funkar:

"Skicka ett meddelande": Detta kommando tar dig till meddelandeappen där du får säga vem du vill skriva till och vad som ska skrivas. Inläsningen fungerar snabbt och smidigt, men vi får problem med att lägga till skiljetecken, frågetecken och utropstecken eftersom vi inte vet de svenska kommandona. Vi kommer nog antagligen att använda funktionen framöver, men då för mer primitiva meddelanden.

Google Assistant

"Skapa en inköpslista": Fungerar knappt över huvud taget. Vi får frågan om vad vi vill lägga till och svarar grundläggande saker som "ägg" och "mjölk" utan att Assistent hajar vad vi pratar om. När testredaktör Mattias Inghe råkar gå förbi och prata om chipset (för telefoner) reagerar hon dock raskt. Det hela blir en smula komiskt och antagligen dras listfunktionen med lite barnsjukdomar.

"Hur gick det i AIK:s senaste match?" Google Assistent är riktigt vass när det kommer till sport och resultat. Vi får reda på att AIK slog Elfsborg med 1-0 i söndags och kan sedan gå vidare för att se en fullständig tabell över Allsvenskan. Smidigt så det förslår och visar Assistents kompetens när det gäller att ta reda på svar på konkreta faktafrågor. Vi har hittills inte lyckats ställa en fråga hon inte kan svara på.

"Finns det några bra tapas-ställen i närheten?": Detta kommando listar ett gäng restauranger efter hur nära de ligger, komplett med en liten Google Maps-karta, snittbetyg och öppettider. Oerhört smidigt, även om sökresultaten varierar något de fem gånger vi frågar samma sak.

"Spela Madonna på Spotify": Förutsatt att du har Spotify installerat på din enhet kommer appen att öppnas och en populär spellista sättas igång. Fungerar utan anmärkning, och det går även bra att pausa och avsluta musikuppspelningen med hjälp av rösten. Funkar med de musikappar du har installerade.

Lovande integration med Actions on Google

Eftersom Assistent är nyfödd här i Sverige kan vi inte räkna med samma omfattande integration av rösttjänster från tredje part som i exempelvis USA. Men en handfull varumärken har tagit fram tjänster som byggts in direkt i Google Assistant. Här märks bland annat Sveriges Radio, SJ, Sas, Ica och H&M Home. Vi kan alltså zappa mellan radiostationer, läsa recept, kolla tågförseningar och annat nyttigt utanför själva Google-ramverket.

Läs också: Storföretagen hoppar på direkt nu när Google kan prata svenska

"Prata med SJ" säger vi och Google Assistent hämtar en annan hjälpreda som kan svara på våra tågrelaterade frågor. Så här såg konversationen ut (varning för lång bild):

Google Assistent SJ

Att starta Radiosporten genom att kalla på Sveriges Radio fungerar också tillfredsställande, likaså att dra igång Mindfulness Appens avslappningsövning "Oroliga tankar". Sas och Ica har vi inte provat ännu, eftersom det kräver att vi länkar våra icke-existerande konton till Google. Utbudet vid lansering är som synes högst begränsat, men känns spännande med tanke på funktionens potential. 

En måste-lansering i grevens tid

Sett till hur ny Google Assistant faktiskt är så dröjde det inte oacceptabelt lång tid innan tjänsten nådde Sverige. Tar man i beaktande hur länge vi kunnat prata svenska med Siri, däremot, så känns det som att Android-ägarna väntat en hel evighet på den här satsningen.

Mycket saknas fortfarande, som kontroll av smarta prylar i hemmet (förutom Casta), shopping, bokning av biobiljetter och andra bekvämligheter som är möjliga i USA. En del funktioner kändes också lite buggiga i vår testversion, som Assistents svar "Nu förstod jag inte. Du kan exempelvis prova att lägga till ägg" när vi bad om att få lägga till just det i vår shoppinglista. Funktionen för att visa foton är också oprecis och det är svårt att precisera vad vi vill titta på från kamerarullen. Ibland funkar det inte alls.

Å ena sidan känns taligenkänningen väldigt vass. Vi provade med diverse dialekter och även om vår "skånska" är långt ifrån äkta vara så imponerades vi av Assistents förmåga att uppfatta vad vi sa. Omkringliggande samtal uppfattas nästan lite för bra, och du får se till att ha tyst runt omkring dig för att Assistent inte ska gå bananas när du försöker säga något. Gränssnittet är rappt och det är inga problem att behålla flytet i en konversation med Googles digitala röstassistent.

Att få svenska Assistent i luren kommer nog att ändra de flestas mobilanvändande i någon mån, och då till det bättre. Inte många företag därute är lika framåtlutade som Google när det kommer till maskininlärning, och vi väntar oss massor av ny funktionalitet framöver. Något annat vi väntar oss är att få se Assistent i fler typer av prylar framöver. Vi hoppas att vi inte får vänta allt för länge.


Saker du kan prova med Assistent

Nöje:
"Kan du prata rövarspråk?"
"Skräm mig"
"Vad tycker du om Melodifestivalen?"
"Sjung en sång för mig"
"Vem är din mamma och pappa?"

Planering:
"Sätt ett alarm till XX"
"Kommer det regna imorgon?"
"Finns det några bra pizzerior i närheten?"
"Hur lång tid tar det att promenera till XX?"

Media:
"Spela XX på Netflix"
"Spela en rolig kattvideo på Youtube"
"Vilken låt är det här?" *när musik spelas*

Kommunikation och språk:
"Sms:a XX att..."
"Hur säger man god morgon på tyska?"
"Skicka ett mejl"
"Ring mamma"

Kunskap och vetande:
"Hur många mål gjorde Harry Kane i VM?"
"Vem är Sveriges statsminister?"
"När går nästa tunnelbana till XX?"