För inte så länge sedan testade vi några av de hetaste multiroom-systemen, och givetvis hade vi med Harman Kardons Omni. I det fallet använde vi oss av modellerna 20+ och10+, två intressanta alternativ till Sonos, Denon och svenska Audio Pro – mycket tack vare den uppdaterade mjukvaran. Och precis som när det gäller de flesta andra tillverkarna har även Harman fler modeller i sin multiroom-serie än de vi hade med i testet. Förutom en soundbar med tillhörande subwoofer även värstingen i familjen: Omni 50+

Harman Omni

Omni 50+ är intressant på flera sätt och skiljer sig en hel del mot vad vi är vana vid när det gäller multiroom-högtalare. Den har nämligen ett inbyggt batteri och är dessutom IPX5-klassad, vilket innebär att den tål både damm och en hel del väta. Utseendemässigt påminner Omni 50+ en hel del om de mindre syskonen, med samma runda form samt knappsats på ovansidan. Den väger dock betydligt mer (knappt 3,5 kilo) men det finns ett handtag som gör det enklare att bära med sig högtalaren.

Enkel och smidig installation

Installationsförfarandet är mycket enkelt och det tar inte många sekunder innan högtalaren är registrerad på ditt hemmanätverk. Det enda du behöver göra är att installera Harmans app, följa instruktionerna och mata in ditt wifi-lösenord. Vill du istället ansluta via bluetooth är det en traditionell sökning i din smartphone som gäller. Just bluetooth möjliggör för Omni 50+ att bli portabel på riktigt. Det inbyggda batteriet räcker till knappt fem timmars lyssning, givetvis beroende på volymstyrka och vad du gör i övrigt med enheten, men några timmar alltså och med andra ord tillräcklig för att ta med enheten på utflykten till stranden eller liknande.

Harman Omni

Appen har som sagt förbättrats rejält, tidigare Spotify-kritik är numera ett minne blott tack vara Spotify Connect som fungerar klockrent, men som givetvis förutsätter att du prenumererar på premiumtjänsten och inte kör gratisvarianten. Det spelar kanske mindre roll då enheten även har inbyggt Chromecast, vilket gör det enkelt att strömma musik till högtalaren oavsett vilken tjänst du använder dig av. Det finns en mängd av dessa integrerade i appen och det går även att enkelt ladda hem fler. Stöd för 24 bit/192kHz hd-ljud är en trevlig egenskap och använder du Omni 50+ i ditt befintliga ekosystem från Harman är den lika enkel att använda som de övriga modellerna. Givetvis kan du även koppla ihop högtalaren med ytterligare en (måste vara en identisk) för äkta stereoljud.

Omdöme

Omni 50+ är en riktigt välljudande multiroom-högtalare som dessutom begåvats med ett inbyggt batteri och som utökar användningsområdet rejält i kombination med bluetooth-anslutning. Men precis som alltid när det gäller Harman så kostar Omni 50+ en del, närmare bestämt 4 490 kronor styck.


Fakta Harman Kardon Omni 50+

Produkt: Multiroom-högtalare med inbyggt batteri
Testad: Februari 2018
Anslutning: Bluetooth, Aux-in, Wifi (2,4 samt 5 GHz), Ethernet
Tjänster: Deezer, Qobus, Juke, Shoutcast, Tidal, Chromecast
Spotify Connect: Ja
Mått (B x D x H) 33 x 17,5 x 21,5 centimeter
Vikt: 3,34 kilo
Pris: Från 4 490 kronor hos Prisjakt.

plus

Brett användningsområde.
Blytung basåtergivning.
Smidig och lätthanterlig app.

minus

Dyr.
Övre delen av mellanregistret kunde varit mer detaljerat och dynamiskt.

Harman Kardon Omni 50+ Pris vid test: 4490 kr.

Bästa pris just nu: 3490 kr