De sista dagarna i februari vallfärdar varje år över 100 000 mobilintresserade besökare till Mobile World Congress, som äger rum i Barcelona. MWC spelar en viktig roll när det gäller att peka ut kommande trender på det mobila området, och mässan ger stora som små tillverkare en chans att visa upp vad de har planerat för året.

För M3:s del är det Billy Ekblom och Mattias Inghe som närvarar på plats på mässgolvet för att titta närmare på nyheterna – övriga redaktionen täcker upp med artiklar från hemmaplan. Mässan börjar måndagen den 25 februari, men redan dagen innan hålls ett antal presskonferenser som kan vara värda att följa.


Vi inleder med ett litet schema för dig som inte vill missa något! M3 är inbokade på samtliga presskonferenser (undantaget LG) som listas nedan. 

Söndag 24 februari

10.30: Kinesiska Xiaomi håller för ovanlighetens skull en keynote i Europa. Det är väldigt troligt att Xiaomi kommer att presentera det nya flaggskeppet Mi 9, som man redan talat sig varm om på Twitter. Det ryktas också om att en 5g-variant av Mi Mix 3 (och kanske något vikbart) kan visas upp på scen i Barcelona.

14.00: Huawei bjuder in till pressträff. Någon P30 eller P30 Pro blir det inte tal om, eftersom företaget precis gått ut med att dessa lanseras den 26 mars på ett event i Paris. Däremot räknar vi med att en vikbar telefon visas upp – inbjudan är svår att misstolka – och en eller flera 5g-kompatibla nyheter kan vi också få se.

16.00: HMD, som står bakom de senaste årens Nokia-telefoner, får sin stund i rampljuset. Mycket av snacket innan mässan har rört Nokia 9 Pureview, som mycket väl kan bli den flaggskeppsmobil fansen skrikit efter i drygt två år. Förutom feta specifikationer rör det hetaste ryktet hela fem kameror på baksidan.

19.30: Koreanska LG har redan berättat att man ämnar visa upp G8 Thinq på plats i Barcelona. Klart är också att vibrationer i telefonens oled-skärm kommer användas för att förstärka mobilens ljud, och att en 3d-kamera på framsidan ska ge telefonen Face ID-liknande inloggningsmöjligheter.

Måndag 25 februari

08.30: Mässan drar igång på riktigt, och Sony får äran att inleda med en presskonferens. Vi räknar kallt med en ny flaggskeppsmobil – kanske under namnet Xperia XZ4. Ett bildförhållande på smågalna 21:9 har det ryktats intensivt om, och mycket pekar på att nya Sony-flaggskeppet blir en mobil för filmtittare.

Vi väntar oss också nyheter på mellanklassfronten, men mycket pekar på att dessa lurar byter namn från XA-någonting till Xperia 10. Displayformatet på 21:9 verkar bli grejen även med dessa billigare telefoner.


Två trender i förarsätet – men hur mogna är de?

Vi kommer givetvis att prioritera att klämma på, och filma och skriva om de hetaste nyheterna som släpps på mässan – och naturligtvis ska vi kolla in prylarna från alla tillverkare som listas i keynote-schemat ovan. Och fler därtill, förstås.

Mycket av vistelsen på denna typ av mässor går också ut på att snappa upp och tolka de trender och tekniska framsteg som vi ser driver mobilmarknaden framåt – och på förhand finns det två sådana som sticker ut lite extra. 

#1: Vikbara mobiler – hiss eller diss?

Nu är de på väg på allvar, mobiltelefonerna som ska kunna vikas på mitten och låta användaren växla mellan en vanlig mobilupplevelse och något som mer liknar en surfplatta. De senaste åren har skärmarna bara blivit allt större, och de fetaste sextum-plus modellerna blir lätt otympliga att hantera. Samtidigt används telefonen i allt högre utsträckning för att spela grafiskt krävande spel och titta på strömmad film i hög kvalitet. Lösningen? Vik ihop skärmen! 

Samsung har retats med sin "Galaxy F" länge nu, och mycket talar för att vi får veta mer om just den mobilen redan i kväll. Då håller man nämligen sitt eget Unpacked-evenemang där vi kommer att få se de nya Galaxy-telefonerna. Får den vikbara följa med till MWC?

Huaweis tydliga vik-vink har vi redan nämnt ovan, men i övrigt är det lite oklart vilka tillverkare som faktiskt har skarpa produkter färdiga på bordet. Prototyper lär det dock finnas gott om, från såväl kända som mer obskyra tillverkare.

Det närmaste vi på M3 har kommit en vikbar mobiltelefon var när vi försökte handskas med Royole Flexpai på CES-mässan i januari (se videon ovan). Även om tekniken i sig är imponerande var känslan då att det fortfarande fanns många frågetecken kring den praktiska användningen. Appar som skalas upp och ned, opålitliga skärmvyer och det uppenbara byxficke-problemet med en dubbelt så tjock telefon är några av dem.

Är tekniken finslipad nog för att hamna i konsumenthänder – eller är de vikbara lurarna fortfarande ett skryt-race mellan de tillverkare om vill hamna först? Mycket klarnar förhoppningsvis under MWC.

#2: Nu kommer 5g-prylarna – men vilka ska köpa dem?

Både mobiltillverkare och operatörer står och stampar i startgroparna i sin iver över att vara tidigt ute med 5g-kompatibla smartphones. LG V50, som kan lanseras parallellt med G8:an, ser ut att bli en av dem. Vi har redan fått se en 5g-märkt variant som verkar släppas i samarbete med den amerikanska operatören Sprint. Oneplus kommer att hänga hos kretstillverkaren Qualcomm och visa upp en 5g-kompatibel mobilprototyp. Senare i vår lanseras en skarp 5g-mobil i samarbete med brittiska EE.

Ja, de flesta mobiltillverkarna kommer att vilja prata om 5g på ett eller annat sätt – vare sig de har något att visa upp eller inte. Som ni märker är det många regionala samarbeten med operatörer på gång, men om vi i Sverige får nytta av (eller tillgång till) 5g-mobilerna under 2019 är fortfarande ett frågetecken. Våra operatörer har vunnit sina första frekvenser och håller som bäst på att bygga upp 5g-nätet, men i länder som USA har man kommit betydligt längre.

Och helt orimligt är det inte. Jämfört med många andra länder är Sveriges 4g-nät välutvecklat, och i hushållen har vi kraftfulla fiberlinor som delvis eliminerar behovet av 5g-routrar. Mycket beror förstås på var i landet du bor, och naturligtvis kommer det en dag då 5g blir standard även hos svenska användare.

Men nu ska vi inte bli negativa! På MWC kommer det att krylla av spännande demonstrationer på hur 5g kan förändra vardagen för såväl konsumenter som företag, organisationer och industrier. Vi har en matig tur schemalagd hos Ericsson, som garanterat kommer att kittla framtidsnerverna på precis rätt ställen.