Eran med en tuffare och modernare design inleddes 2015 med nya XC90. Den fullstora suven med sittplatser för upp till sju åkande och ett helt nytt formspråk, både exteriört och inne i kupén fick de flesta av oss att haja till, och de karaktäristiska t-formade drl-ljusen gav modellen en unik uppsyn.

Volvo V60 D4

Lär bli en populär familjebil

Sedan dess har de nya suvarna XC60 och XC40 liksom 90-serien i både kombi- och sedan-utförande lanserats med liknande arvsmassa. Detta gäller nu alltså även nya generationens V60 som med största sannolikhet kommer ta över stafettpinnen från nerlagda V70 som familjefraktaren nummer ett bland modellerna i Volvos produktportfölj. Åtminstone i Sverige.

Volvo V60 D4

Snygg är den och dessutom mer proportionerligt designad än syskonet V90, som med sin kraftigt kilformade bakdel inte uppskattas av alla. Här känns linjerna mer naturliga vilket ger bilen ett klart kompaktare utseende. Det är också något som återspeglas i köregenskaperna. Inne i kupén är det rymligt men framför allt komfortabelt. Volvo kan det här med stolskomfort och med nya Volvo V60 för man traditionen vidare, i detta fall stolar med inbyggd massagefunktion för både förare och passageraren. 

Volvo V60 D4

Infotainmentsystemet är ett av de bästa på marknaden

Mycket är sig likt från ovan nämnda modeller när det gäller inredning och paneler. Har du tidigare bekantat dig med V90 kommer du känna igen dig omedelbart.

Den digitala instrumentpanelen går att ändra en del utseendemässigt och mellan centrumringarna kan du välja mellan att få navigation, media eller färddata snyggt presenterad. Har du dessutom valt till Teknikpaket Pro får du, förutom dynamiska led-strålkastarna med kurvljusfunktion och automatisk avbländning, även en head up-display för en ännu säkrare överblick.

På mittkonsolen tronar den feta skärmen på nio tum med infotainmentsystemet Sensus som går att få i tre olika versioner, varav Sensus Connect med Bowers & Wilkins är det mest omfattande med bland annat hela 15 högtalare. Vi får också Dirac Dimensions, som är ett styrtekniksystem för avancerade ljudbilder. Enkelt förklarat analyseras utrymmet med en mikrofonanordning och därefter kan virtuella ljudkällor placeras ut. Ännu enklare förklarat: systemet ska leverera en grym ljudupplevelse och det gör det med bravur.

Volvo V60 D4

Nästa generation Sensus i samarbete med Google

Pekskärmen har uppdaterats och detta märks främst genom en kortare responstid, i övrigt är upplevelsen densamma som tidigare. Menysystemet är genomarbetat och påminner om en surfplatta i sin uppbyggnad. Undermenyerna nås genom att svepa med fingret åt vänster eller höger. Åt vänster finner vi inställningarna för förhjälpmedel och parkeringshjälp, åt höger hittar vi media, bilstatus och alla appar du valt att installera.

Precis som tidigare är vi överförtjusta i den dedikerad Spotify-appen. Efter att ha knappat in användarnamn och lösenord arbetar appen helt fristående från din mobiltelefon. Att inte fler tillverkare tagit efter Volvo på detta område är ett mysterium.

Nästa generation Sensus kommer att vara Android-baserat och då kommer nya appar och mjukvaru-uppdateringar att vara tillgängliga i realtid och kan aktiveras automatiskt. Det planerade samarbete med Google ska ytterligare förbättra det sätt som du interagerar med systemet och ge tillgång till tusentals appar via Google Play Store.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning