Caterpillar har de senaste åren släppt en serie stryktåliga mobiler under märket Cat. Nu har företaget släppt en ny modell, Cat S61, som bygger vidare på förra årets S60.

S60 hade en infraröd värmekamera som kunde mäta temperaturer upp till 120 grader, men S61 går steget längre och kan mäta hela vägen upp till 400 grader. Det gör att den bland annat ska kunna användas för att felsöka motorer och andra maskiner.

Cat S61

En annan nyhet är en inbyggd luftkvalitetssensor som mäter förekomsten av lättflyktiga organiska föreningar som kan vara hälsovådliga. Det gör att någon som arbetar i ett instängt utrymme, till exempel en verkstad eller ett hus som håller på att byggas, kan få en varning om halterna av farliga ämnen är för hög.

Till sist har Cat S61 också en laser för att mäta avstånd på upp till 10 meter, vars mått kan sparas tillsammans med vanliga foton.

På insidan sitter en Snapdragon 630 med 4 gigabyte minne, 64 gigabyte lagring, ett batteri på 4 500 mAh och en 5,2-tumsskärm med 1080p-upplösning. Den kör Android Oreo och Caterpillar utlovar en Android P-uppdatering. Telefonen är IP68-klassad och tål fall från 180 centimeter.