Caterpillar har de senaste åren släppt en serie stryktåliga mobiler under märket Cat. Tillverkarens senaste modell, Cat S61, bygger vidare på konceptet och vi klämde på den nya mobilen på Mobile World Congress-mässan i Barcelona tidigare i år.

S61 har inbyggd värmekamera från FLIR och kan mäta temperaturer upp till 400 grader. Det gör att den bland annat ska kunna användas för att felsöka motorer och andra maskiner. Här finns också mätare för luftkvalitet samt lasermätare inbyggt, den senare kan mäta avstånd upp till 10 meter och du kan spara måtten precis som du sparar bilder i telefonen.

Cat S61

Luftkvalitetssensorn mäter förekomsten av lättflyktiga organiska föreningar som kan vara hälsovådliga, och om du befinner dig i en utsatt miljö kan du få en varning om halterna av farliga ämnen är för hög.

På insidan sitter en Snapdragon 630 med 4 gigabyte minne, 64 gigabyte lagring, ett batteri på 4 500 mAh och en 5,2-tumsskärm med 1080p-upplösning. Den kör Android Oreo och Caterpillar utlovar en Android P-uppdatering. Telefonen är IP68-klassad och tål fall från 180 centimeter.

Nu har tillverkaren släppt pris och datum för den nya mobiltelefonen Cat S61. Telefonen ska finnas att köpa från den 5 juli och prislappen är satt till 9 490 kronor. Mer info om telefonen finns här.