Snart är det dags att byta däck, förutom fågelkvitter och tussilagon är bytet till sommardäck ett vårtecken som heter duga. Men det gäller att ha koll på regler och datum, och att inte ha för bråttom utan att först kikat på senaste väderprognosen.

Koll på datumen

Reglerna är inte glasklara men mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck ”om det råder vinterväglag”. Och med vinterväglag menas om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Även vägrenen räknas till vägbanan, något som alla kanske inte känner till. Med vinterdäck menas dubbade eller odubbade friktionsdäck men det får inte förekomma däck av båda dessa typer samtidigt på samma fordon.

Dubbdäck får användas mellan 1 oktober och 15 april, men det är även lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är vinterväglag eller befaras bli vinterväglag. Läge för eventuella diskussioner alltså.

Att köra med odubbade vinterdäck året om finns det finns ingen restriktion mot, men det är inget vi rekommenderar. Gummiblandningen och konstruktionen på dubbfria vinterdäck är speciellt anpassade för vinterförhållanden, viket innebär att köregenskaperna på sommaren försämras rejält, speciellt på vått väglag. Även mönsterdjupen bör kontrolleras med jämna mellanrum. Enligt lagen ska djupet vara minst 1,6 millimeter men redan vid fem millimeter kan däcken förlora sina egenskaper.


Köpa däck – du får det du betalar för

Så vilka däck ska du då välja? Till att börja med presenteras det varje år en rad seriösa däcktester, både svenska och utländska, och läser du igenom några av dessa får du en ganska bra överblick över vilka modeller som presterar både bra och dåligt. Ofta skiljer det inte mer än ett par hundralappar mellan vinnarna i testet och de mindre bra däcken, och är däcken riktigt billiga finns det givetvis ett underliggande skäl till varför.

Det är även bra om du har koll på däckets märkning på sidan, som förutom dimensioner även berättar en del om dess egenskaper liksom om när det är tillverkat. Om vi tar ett exempel på 225/55 R17 97 W så står 225 för däckets bredd i millimeter och 55 för höjden av sidovägen i förhållande till bredden. Bokstaven R står för däckets inre konstruktion, i detta fall ”radial” och 17 visar däckets inre diameter.

Den så kallade DOT-märkningen består av en till synes ologisk uppsättning av siffror och bokstäver som bland annat förtäljer vem som tillverkat däcket och i vilken anläggning. De fyra sista siffrorna är kanske viktigast och står för vilket datum däcket tillverkades. 4217 betyder exempelvis vecka 42, 2017. Så färska däck som möjligt är att föredra.

Nedan listar vi årets däcknyheter från de största tillverkarna.


Pirelli Cinturato P7 Blue.

Sommardäck 2018

Personbilsdäck som genomgick en större uppdatering under 2017 och som ska ge en jämnare fördelning av vikten över kontaktytan. Fyra längsgående spår som ska minimera risken för vattenplaning. Cinturato P7 Blue fick bra omdömen i Vi Bilägares test förra året och Pirelli är en av världens största tillverkare av däck med anor från 1872.

Storlek: 16-18 tum.

Pris från: 720 kronor hos Bythjul.


MICHELIN PRIMACY 4

Sommardäck 2018

Visades upp på Frankfurts bilsalong förra året och finns nu ute på marknaden. Tre års utvecklingsarbete ska resulterat i ett däck mycket goda prestanda på våta vägar även när det slitits ned till den lagliga minimigränsen 1,6 millimeters mönsterdjup. Föregångaren Primacy 3 har gjort bra ifrån sig i tidigare tester så vi har all anledning att ha höga förväntningar på dessa nya däck.

Storlek: 16-18 tum.

Pris från: 843 kronor hos Bythjul.


Toyo Proxes Sport

Sommardäck 2018

Nya Proxes Sport är utvecklat med fokus på sportiga egenskaper och hantering i höga hastigheter. En ny gummiblandning ska borga för bättre grepp på både vått och torrt underlag. Den avancerade däckkonstruktionen kombinerat med en ny mönsterdesign ska ge förbättrad styrrespons och ökad körglädje.

Storlek: 17-20 tum

Pris från: 753 kronor hos Bythjul.


Neolin Neosport

Sommardäck 2018

Ett nytt däck som licenstillverkas i Kina och som ska passa prismedvetna konsumenter som vill få mycket däck för pengarna utan att tumma på säkerhet eller stabilitet. Ett för oss relativt okänt märke och det är svårt att hitta relevanta tester av modellen. Ett varningens finger, alltså.

Storlek: 17-20 tum

Pris från: 601 kronor hos Däck247.


Continental Sportcontact 6

Sommardäck 2018

Sport Contact 6 är utvecklat för prestandabilar och ska leverera maximalt grepp utan att tumma på säkerheten. Med andra ord för dig som är ute efter körkänsla, bra grepp och precis styrrespons. Tre nya innovationer ska ligga bakom däckets egenskaper; en nyutveckad gummiblandning, ny mönsterdesign samt materialet Aralon 350 för ett bättre grepp även i höhgre hastigheter, enligt tillverkaren upp till 350 km/h

Storlek: 18-23 tum

Pris från: 1 403 kronor hos Bythjul.com.