En av de första företagen som presenterar sina nya modeller på Mobile World Congress i Barcelona är Alcatel, det franska mobilmärket som ägs av Nokia men tillverkas på licens av kinesiska TCL.

Alcatel har länge hållit sig till att tillverka billigare Android-modeller, och ser ut att fortsätta med det. Företaget har presenterat fem nya mobiler och två plattor som alla kostar under 2 300 kronor och ändå erbjuder funktioner som tidigare oftast återfanns i dyrare modeller, som nästan heltäckande skärm och porträttfoto.

Alcatel 5 är den fräsigaste modellen, med en 5,7 tum stor skärm med 1440x720 pixlar, en åttakärnig Mediatek-processor, usb-c och upplåsning med ansiktsigenkänning. Den kör dock Android Nougat och har bara en kamera. Priset blir cirka 2 300 kronor.

Alcatel 3, 3X och 3V är tre modeller med liknande specifikationer. De har alla en fyrkärnig Mediatek-processor, ansiktsigenkänning och laddas via mikro-usb. Skärmarna är olika stora och har olika hög upplösning. 3X och 3V har dubbla kameror för porträttläge. 3 och 3V kör Android Oreo medan 3X får nöja sig med Nougat. Priserna blir cirka 1 500, 1 800 och 1 900 kronor.

Alcatel 1X är minstingen och kostar bara en tusenlapp. Det är den första mobilen som använder Android Go, Googles nedbantade version av Android.

Slutligen kommer även två billiga surfplattor: Alcatel 1T 7 och 1T 10. Skillnaden är precis som namnen antyder att skärmen är 7 respektive 10 tum. En fyrkärnig processor med en gigabyte kör Android Oreo. Priserna blir cirka 700 respektive 1 000 kronor.