Förra hösten började kinesiska Huawei kränga bärbara datorer även i Sverige. Då fick vi Matebook X, som med Macbooken i kikarsiktet ämnade slå sig in i ultrabook-segmentet. I våras visades uppföljaren Matebook X Pro på MWC i Barcelona – och alldeles strax infinner sig den svenska säljstarten.

Matebook X: Toppbetyg till Huaweis Macbook-utmanare

Matebook X Pro kommer i flera olika konfigurationer. En gemensam nämnare är dock skärmen på 13,9 tum, som är försedd med tiopunkts-touch och extremt tunna kanter runtom. Faktiskt är de så tunna att Huawei fått placera den inbyggda webbkameran i tangentbordet i stället för direkt över eller under displayen. Formfaktorn i sig är ett av säljargumenten för Matebook X Pro, som är 14,6 millimeter tunn och väger in på futtiga 1,33 kilo.

I prestandaväg kan datorn fås med åttonde generationens Intel Core i5- eller i7-processor, Geforce MX150-grafik och upp till 16 GB ram samt 512 GB ssd-lagring. Ett batteri med 57,4 Wh ska enligt Huawei själva möjliggöra batteridrift i omkring 14 timmar när du arbetar med datorn. Dolby Atmos-ljud får vi också.

Beroende på konfiguration får du betala mellan 14 995 och 20 995 kronor för datorn när den släpps i början av juni. Vi kollade in Matebook X Pro på MWC-mässan och du hittar videoklippet högst upp i artikeln.

I samma veva meddelar Huawei också att nya Matebook D-datorn kommer till Sverige. Denna utannonserades under Computex-mässan för två veckor sedan och har mer beskedliga prestanda än Matebook X Pro. För en sådan landar priset på mellan 9 995 och 12 495 kronor beroende på konfiguration.