Nokia 8110 var kanske den tekniskt minst avancerade telefonen som presenterades på MWC-mässan i våras, men det luren saknar i prestanda kompenserar den för med pur nostalgifaktor. Den ursprungliga versionen av telefonen släpptes 1996, gjorde ett omsusat framträdande i filmen The Matrix och kallades i folkmun för "banantelefonen".

22 år senare är det alltså dags för en comeback, men nu med "lyxiga" specifikationer som 4g-uppkoppling, 512 MB ram, 2-megapixelkamera och 4 GB lagring. Telefonens utrymme ska dock upptas i "betydande omfattning" av förinstallerad programvara, så hur mycket som faktiskt kan lagras på den är oklart. 

Nokia 8110

Test: Superbilliga Nokia 1 med Android Go

HMD Global, som ju väckte mycket uppmärksamhet med nylanseringen av Nokia 3310, hoppas naturligtvis på en liknande succé även denna gång.

– I normala fall brukar det inte vara någon förbeställning på telefoner i den här prisklassen, men det här är inget normalt fall. Intresset för 8110 4G har varit så stort att vi bestämde oss för att alla ska kunna ha en chans att delta i bananjakten, säger HMD:s Nordenchef Ossi Korpela i ett pressmeddelande.

Nya gamla Nokia 8110 med 4g-stöd kan förbeställas från och med i dag och börjar säljas över disk den 16 juli. Priset landar på 799 kronor och telefonen kan köpas i färgerna svart och gul. Ett videoklipp från lanseringen på MWC i Barcelona återfinns högst upp i artikeln. Bonusklipp finns här under: