Det blev som förhandsryktena sade. Sony presenterar en uppföljare till höstens Xperia XZ1 redan nu, med förväntade namnet Xperia XZ2. De passar även på att släppa en Xperia XZ2 Compact. Borta är de senaste två årens förvirring med flaggskeppsmodeller både på våren (Xperia X Performance 2016 och Xperia X1 Premium 2017) och hösten (Xperia XZ och XZ1). XZ-serien är maxade modellerna och XA-serien är mellanklass. Vi hoppas de håller sig till det i fortsättningen.

Vi tar en närmare till på Sony Xperia XZ2 på mobilmässan i Barcelona.


... och förstås en titt på småsyskonet, Xperia XZ2 Compact.

👉 Följ oss på Youtube så missar du inget från MWC!

I höstas utlovade Sony att ny design var på gång, efter att ha fått kritik för att det stått still på den fronten under senare år. De tidigare raka linjerna och avhuggna kortsidorna är ett minne blott. Istället är det samma droppformade stil som till exempel HTC har i senaste flaggskeppet U11. Fram- och baksidan är i glas med rundade hörn och kanter som övergår i en aluminiumram som även den är jämnt rundad.

Sony Xperia XZ2

Baksidan leker med färgade lager och ljusdiffusering så att de ljusare modellerna får pärlemorsliknande skiftningar i olika typer av ljus. I alla fall gör Xperia XZ2 det. Baksidan på XZ2 Compact är mindre glamorös polymer som bara ser matt ut. Xperians typiska sidomonterade fingeravtrycksläsare är flyttad till baksidan, under lurarnas centralt placerade kameror.

Det mest uppenbara är annars att båda modellerna nu anammar 18:9-formatet på bildskärmarna. Det gör lilla Xperia XZ2 Compact till en femtumstelefon och Xperia XZ2 har en skärmdiagonal på hela 5,7 tum. Bägge har upplösningen 1080 x 2160 bildpunkter, ips-paneler med Sonys Triluminos-teknik, hdr-stöd och bildförbättringsmoton X-reality. Vår spontana reaktion är att det ser riktigt bra ut, men det gjorde det ju också i höstens Xperia XZ1-modeller. Så nu ser det bra ut på en större yta, kort och gott.

Förra året blev Sony först på MWC med att presentera en telefon med nya Snapdragon-kretsen 835 i biffiga lyxluren Xperia X2 Premium. I år verkar de åter igen bli först, denna gång med Snapdragon 845 lång före konkurrenterna. Samsung kör ju sitt eget race med Exynos och ingen annan konkurrent av de stora har i skrivande stund släppt liknande flaggskepp på mässan.

Sony Xperia XZ2
Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact visas upp under Mobile World Congress i Barcelona.

Hur stort prestandalyft det blir är givetvis omöjligt att säga på rak arm utan några riktigt tunga tester, men av det vi testar på under vår session verkar lovande. Och vi kan inte heller märka av någon omedelbar oroande värmeutveckling.

Förutom ny design är det tre saker som Sony vill lyfta fram i den nya lurarna: ljudet, kameran och en ny haptisk vibrationsmotor. Sonys mobilkameror har länge varit tekniskt lovande med stora sensorer och många megapixlar, men de har varit bångstyriga att få till bra foton i. Nu har Sony vässat bildprocessningsmotorn ytterligare och utlovar bättre detaljskärpa och lågljusfoto.

Framför allt är det vid videofilmning som vi ser ett par intressanta nyheter. Xperia XZ2 blir enligt Sony själva första mobilkamera att kunna filma i 4k med hdr, det vill säga tio bitars färgdjup. Det kräver hantering av enorma mängder data, så här kan definitivt prestandan i nya Snapdragon komma till nytta.

Slutligen har nu även selfie-kameran får möjlighet att användas för Sonys 3d-scanningsfunktion som introducerades i höstens två XZ1-modeller. Sony ska även ha gjort en del förbättringar i den som gör att du får lättare att få snyggt resultat.

Sony Xperia XZ2 baksida
Sony Xperia XZ2 baksida.

Sony vässar också slow motion-läget och nu kan du filma korta sekvenser i hela 960 bilder per sekund i full hd-upplösning. Det ser lika coolt ut som det låter.

Även ljudet har fått sig ett lyft, med stereohöghtalare i både XZ2 och XZ2 Compact, och i XZ2 har baselementet fått extra stor resonanslåda på samma sätt som HTC U11, vilket ger bättre tryck och fylligare toner i lägre frekvenser. VI har alltid tyckt att Sony levererar bra ljud, men främst via hörlursuttaget. Hägtalarna har här fått ett märkbart lyft, även om det fortfarande är begränsat med ljud.

Hur låter det via hörlursuttaget? Det vet vi inte eftersom Sony nu sällar sig till skaran som plockar bort det, och istället kör audio via usb-uttaget.

Den tredje och sista stora nyheten är en smartare vibrationsmotor i Xperia XZ2. Telefonen kan nu göra sådant som att synka vibrationer till musik, samt ställa in intensitet och frekvens på vibrationer mycket mer detaljerat än tidigare. Vi testar det med musik, och den pulserar med i takt med låtarna. Om det gör så mycket för att förhöja musikupplevelsen vet vi dock inte, men det kanske finns andra mer nyttiga sätt att använda tekniken.

Xperia XZ2 och XZ2 Compact börjar bägge att levereras i april, med Sonys vanliga förköpserbjudande som bundlar telefonerna med riktig bra hörlurar fram tills dess.


Fakta Sony Xperia XZ2

Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 845
Minne: 4 GB ram
Lagring: 64 GB UFS Flash
Bildskärm: 5,7 tum ips, 2160x1080 bildpunkter
Kameror: 19 MP f/2,0 bak, 5 MP f/2,2 fram
Uppkoppling: 4g LTE cat 18, 802.11ac wifi, bluetooth 5.0 nfc
Anslutning: Usb 3.1 typ-c
Batteri: 3180 Mah, Quick Charge 3.0, Qi trådlös laddning
Övrigt: IP65/IP68-certifierad, stereohögtalare
Storlek: 15,3 x 7,2 x 1,1 cm
Vikt: 198 gram
Tillgänglighet och pris: 6 april, 7 990 kronor hos CDON.

Fakta Sony Xperia XZ2 Compact

Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 845
Minne: 4 GB ram
Lagring: 64 GB UFS Flash
Bildskärm: 5 tum ips, 2160x1080 bildpunkter
Kameror: 19 MP f/2,0 bak, 5 MP f/2,2 fram
Uppkoppling: 4g LTE cat 18, 802.11ac wifi, bluetooth 5.0 nfc
Anslutning: Usb 3.1 typ-c
Batteri: 2 870 mAh, Quick Charge 3.0
Övrigt: IP65/IP68-certifierad, stereohögtalare
Storlek: 13,5 x 6,5 x 1,2 cm
Vikt: 168 gram
Tillgänglighet och pris: 6 april, 5 990 kronor hos CDON.