Det är drygt ett år sedan vi testade Beoplay H9, som då tog över stafettpinnen efter H8. Och nu är H9I här för att ta över showen. Nej, det är inte det lättaste att förstå sig på dessa produktnamn, men i detta fall känns det faktiskt motiverat. Hörlurarna i fråga känns nämligen mer som en uppdaterad version snarare än helt ny modell.

Beoplay H9i
H9I tillsammans med de mindre H8I.

Designen är i stort sett densamma som tidigare, och H9I kommer i två färger: ljusbrunt eller svart. Att det är en riktigt snygg over ear-modell kan nog de flesta av oss skriva under på. Stoppningen är något av det mest bekväma vi stött på, och även på långresan sitter de bekvämt utan att trycka mot öronen. Beoplay har för övrigt även släppt en on ear-modell – H8I – för den som föredrar en nättare design. H9I är precis som föregångaren inte vikbar, men det går att vinkla ut kåporna så att de tar något mindre plats när de inte används.

Funktionsmässigt har det inte hänt något revolutionerande, du styr även här alla funktioner via den rörelse- och tryckkänsliga högerkåpan. Dra fingret nedåt för att aktivera och avaktivera brusreduceringen, och framåt eller bakåt för att byta spår. En dutt på kåpan pausar musiken och cirkelrörelser styr volyminställningen.

Beoplay H9i

Men det finns även en ny funktion som vi gillar skarpt. Transparency Mode aktiveras genom att du drar fingret uppåt på kåpan. Musiken pausas och istället förstärks det omgivande ljudet. Perfekt när du snabbt behöver fokusera på något utanför din ljudbubbla och inte vill behöva ta av dig lurarna. Väljer du att ändå göra det pausas musiken i alla fall, tack vare den så kallade närhetssensorn som känner av när du inte har lurarna på skallen. Funktionen är lite trubbig och vissa gånger reagerar den helt enkelt inte. Ibland sätts uppspelningen även igång av sig själv, när de ligger nedpackade i väskan.

Förbättrad brusreducering, i klass med de bästa

Brusreduceringen ska ha förbättrats och visst är den effektiv. Hur stor skillnaden är gentemot föregångaren är svårt att fastställa, men vi konstaterar att den gör jobbet bra. Den är faktiskt i klass med de allra bästa (exempelvis Sony MDR-1000X) men funktionen är inte adaptiv på något sätt, utan det är av eller på som gäller. Men såväl brusreducering som genomlyssningsfunktion fungerar även när vi lyssnar via sladd (dock inte de övriga funktionerna).

Appen är den numera väl beprövade Beoplay, där du kan samla flera av dina produkter från tillverkaren. Det är ingen avancerad historia men du kan pausa och återuppta uppspelningen samt byta spår, och det finns även en riktigt trevlig equalizer där du använder fingret för att dra en markör mot önskat läge.

Beoplay H9i

Ljudet då? Nja, du ska ha verkligt känsliga öron om du ska upptäcka någon egentlig skillnad mot föregångaren. Det låter oförskämt bra även i dessa, med en klar och detaljerad ljudbild och det är i ärlighetens namn svårt att hitta några svagheter överhuvudtaget. Även basen, som tidigare möjligen hade en tendens att dominera känns här mer återhållsam och balanserad. 

Omdöme

H9I är en uppdaterad och på flera punkter en förbättrad version av H9. Bättre batteritid (18 timmar mot tidigare 14 med nfc aktiverad och i trådlöst läge) liksom en ny genomlyssningsfunktion vi gillar skarpt. Ljudet håller som tidigare hög klass och brusreduceringen har förfinats.


Fakta Beoplay H9IM3 rekommenderar

Testad: Fabruari 2018
Mer info: Beoplay
Typ: Slutna, trådlösa over ear-lurar med brusreducering
Element: Elektro Dynamic 40 mm
Anslutning: Bluetooth 4.2
Batteritid: Upp till 18 timmar med ANC samt bluetooth. Upp till 23 timmar med endast bluetooth
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz'
Handsfree-funktion: Ja
Vikt: 285 gram
Pris: Från 3 984 kronor på Prisjakt

plus

Bra och träffsäkra touchfunktioner
Bra ljud och brusreducering
Sjukt snygg design

minus

Närhetssensorn är inte den träffsäkraste
Brusreduceringen går inte att justera
Dyra