Amerikanska filmtjänster innehåller ett betydligt större utbud film och tv-serier än de svenska varianterna. Anledningen till detta är att filmtjänsterna har olika rättighetsfönster som de måste förhålla sig till i sina kontrakt med filmtillverkarna. Det innebär att du som surfar in på exempelvis amerikanska Netflix kan se filmer och nya säsonger av tv-serier månader innan de når Sverige, i vissa fall över ett år tidigare.

Men filmtjänsterna vet förstås om detta kryphål och gör allt för att blockera utländska tittare från att nå de amerikanska tjänsterna. För att komma runt detta behöver du en VPN-tjänst.
- Med VPN krypteras kommunikationen mellan din dator och vår server, den skyddas och är anonym. Tjänsten döljer din IP-adress och ändrar din plats. Så du kan exempelvis koppla upp dig mot våra specifika servrar för din önskade streamingtjänst i USA. Då ser det ut som att du sitter i USA och du får därmed samma utbud som du hade fått om du hade bott där, säger Martin Müller, vd för Privat Kommunikation Sverige som driver PrivateVPN.

Martin Muller, PrivateVPN
Martin Müller, vd för Privat Kommunikation Sverige

De är en av få tjänster som de amerikanska streamingtjänsterna inte lyckats blockera.
- Vi har tagit fram en teknisk lösning som gör det nästintill omöjligt för streamingtjänsterna att identifiera om kunden använder sig av en VPN-tjänst eller inte. Vi är bland de få som lyckats tillhandahålla detta under en längre period. På VPN-marknaden är vi också de enda som möjliggör tillgång till 20 olika Netflix-regioner, säger Martin Müller.

Många fördelar med VPN
Alla prylar som kopplar upp sig mot nätet har en IP-adress. Denna kan liknas vid adressen som du har till din bostad, ett slags identifieringskod för enheten och dess plats. Filmtjänsterna, och även andra sajter, kan blockera användare från vissa länder genom att blockera IP-adresser. Men de vill förstås inte råka blockera människor i det land där utbudet ska vara fullgott. Det är detta som VPN-tjänsterna utnyttjar. De rundar blockeringen genom att tilldela användaren en ny IP-adress som ser ut att komma från det land som sajten tillåter.

VPN står för virtuellt privat nätverk. Tjänsten skapar en säker och privat tunnel. Det är denna ihop med de regionspecifika IP-adresserna som ger tjänsten alla dess användningsområden.

Bra för din integritet på nätet
VPN-tjänster är exempelvis bra ur ett integritetsperspektiv eftersom sajterna du surfar in på inte vet vem du är och därmed inte kan lagra information om dig lika lätt - något som många sajter gör idag för att du ska få reklam riktad mot dig.  - Idag vet vi till exempel att sökmotorer registrerar sökningar och kopplar dessa till din IP-adress, och hur internetleverantörerna loggar alla möjliga aktiviteter på nätet, såsom vilka sidor du besöker med mera, säger Martin och fortsätter:
- Vi ser också hur massövervakningen ökat och hur länder med politisk agenda spärrar olika tjänster och webbplatser. Man spårar till och med personer som besöker vissa webbplatser. Detta inskränker yttrandefriheten. Med en bra VPN-tjänst skyddar du dig genom att skydda din IP-adress. Vi värnar om våra kunder integritet och ser integritetsintrång som den absolut viktigaste frågan.

Döljer sin IP-adress
IP-adressen är till viss del även det som piratjägare arbetar för att få fast personer som laddar ner film från nätet. Många pirater döljer därför sin IP-adress med hjälp av bland annat VPN-tjänster.

VPN-tjänsterna används även av företag när deras anställda vill koppla upp sig mot deras system på distans. Tjänsten ger då en krypterad och därmed mer säker lösning än vad traditionell inloggning gör.
- Vi har lagt fokus på ett brett utbud med stort användningsområde och eftersom vi värnar om våra kunder integritet och yttrandefrihet så förekommer inga som helst loggningar av aktiviteter eller användning. Det är en viktig ståndpunkt för oss, säger Martin.

Testa PrivateVPN med pengarna-tillbaka-garanti under 30 dagar

FAKTARUTA / 5 fördelar med PrivateVPN

● 6 samtidiga VPN-anslutningar
● Full tillgång till streamingtjänster utomlands
● Stark säkerhet med marknadens bästa kryptering
● Fullt stöd för P2P-trafik med öppna portar för inkommande trafik för att uppnå maximal prestanda till konkurrenskraftigt pris
● 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti om du inte är nöjd