Från och med igår kan du, om du är medlem i Xbox Insider-progrmmet, ladda ned den stora våruppdateringen för Xbox One. Uppdateringen, som du kan läsa mer om på Xbox Wire, innehåller en del efterlängtade funktioner.

Stöd för 1440p-upplösning

Det må ha snackats om tidigare, men nu vet vi säkert att både Xbox One S och Xbox One X i framtiden kommer ha stöd för upplösningen 1440p. Tidigare har användare med skärmar i denna upplösning vackert fått nöja sig med en nedskalning till 1080p. Något som nu är historia då du kan justera det i videoinställningarna.

Dela handkontrollen över nätet

En annan funktion är möjligheten att dela din handkontroll över nätet. Så länge du strömmar ett spel via Mixer.com, kan den som håller i streamen "låna ut" handkontrollen till någon som tittar (också via Mixer.com). Allt utom Xbox-knappen fungerar och mottagaren kan antingen koppla in en handkontroll i pc:n eller använda skärmhandkontrollen (som vi gissar kommer fungera på samma sätt som skärmtangentbordet).

Smidigare ström

Utöver möjligheten att låna ut handkontrollen kommer även den som håller i strömmen att kunna byta spel utan att strömmen avslutas. Tidigare avbröts strömmen om värden bytte spel eller öppnade hem-menyn. Inte nu längre! Nu kommer strömmen att pausas, en ikon dyka upp hos värden och en paus-skärm hos åskådarna. Så fort spelet (eller ett nytt) drar igång igen så försvinner paus-skärmen hos de som tittar och ikonen hos värden ändras, för att indikera att strömmen är igång igen. Det ska även gå att starta en ström oavsett var på Xboxen du befinner dig.

Omarbetad Edge-app

Microsofts webbläsare Edge finns såklart också som app till Xbox One och denna har fått sig en ansiktslyftning. Microsoft själva beskriver den som "a new look that’s modern but still feels familiar." Man har förbättrat användbarheten då den nu ska vara enklare att navigera med handkontroll samt att favoritfliken och webbhistoriken nu ska vara smidigare att använda. Andra tillägg är autofyll, högläsning och möjlighet att stänga av ljudet hos individuella flikar.

Den största nyheten är dock att du nu kan ladda ned och ladda upp material. I praktiken innebär det här att du kan ladda ned en bild eller en video och sedan komma åt den via File Explorer-appen. 

Ställ in ljudnivån

Brukar du spela samtidigt som du lyssnar på musik? Vi med. Trött på obalanserad ljudnivå mellan spel och låten? Vi med. Lyckligtvis blir det ändring på det i och med den här uppdateringen. I guiden kan du justera volymen för spelet och musiken helt efter eget behag. Maximalt med schlager och minimalt med motorljud från racerbilden i spelet? Kör på.

Hem-menyns ljud har också omarbetats och stödjer nu spatialt ljud. Detta gör det möjligt för ett eventuellt hemmabiosystem att snappa upp exakt vad som händer på skärmen. Exakt hur det fungerar med just hemskärmen återstår att se.

Selektiva klubbinbjudningar

Klubbar på Xbox One är inget nytt. Vad som däremot är nytt är möjligheten för klubbadministratören att justera till vilka en inbjudan kan gå. Du kan filtrera efter speltid (antal spelade timmar) och sätta en undre gräns. Eller efter Gamerscore, om du är noga med att få med folk som inte har några problem att jaga de mest triviala mål. Dessa gäller fram tills dess att klubbadministratören ändrar.

Ett mer intressant flöde

Det ska också gå att justera vad som ska prioriteras i ditt flöde. Möjligheten att välja "What's hot" innebär att du ser vilka poster som för tillfället är hett omdiskuetrade i den aktuella klubben. Är du mer intresserad av historiska milstoplar kan du kika på "Top posts" där de högst rankade genom tiderna syns. Sen ska det också vara möjligt att stänga av kommentarer i spelhubbar, poster och klubbar. 

Öppna turneringar

Sist har turneringar blivit enklare att delta i. När du väl har uppdateringen installerad kan du komma åt och gå med i en tutnering redan i spelets spehubb (i motsats till innan då du var tvungen att gå med i en relaterad klubb).