Tiden går fort. Det är snart två år sedan vi fick in Bragi The Dash, de första så kallade True Wireless-hörlurarna. Vi blev frälsta direkt och efter det lanserade den ena tillverkaren efter den andra helt trådlösa modeller. Senast ut i raden av de mer etablerade tillverkarna är Bose som nu vill ha en del av kakan och då med modellen Soundsport Free.

Bose Soundsport Free

När vi packar upp hörlurarna ur förpackningen ser vi direkt att det här är en modell som är konstruerade för att sitta fast och säkert i örat. Bose kallar lösningen för Stay Hear + där en fena (eller vinge, kärt barn har många namn) i silikon som följer ytterörats form kompletterar proppen för en säkrare passform. Dessa kommer i tre olika storlekar och vi har inga som helst problem med att hitta en modell som passar.

Läs även: Jämförande test av true wireless-hörlurar

Designen på Soundsport Free skiljer sig en del från de flesta andra modeller på marknaden. Väl på plats sticker de ut en bra bit från örat och det ser nästan ut som om de ska ramla ur vilken sekund som helst. De gör de inte, greppet är bergfast, men det både känns ovant och ser onekligen udda ut.

Bose Soundsport Free

På vänster öronsnäcka finns endast en knapp och den aktiverar bluetooth för den första sammankopplingen, en traditionell sådan där du söker efter hörlurarna i din uppspelningsenhet. Efter det används den enbart för att väcka snäckan efter att ha laddats eller varit inaktiv. På den högra hittar vi funktionsknapparna som är tre till antalet. Med den centrala pausar och återupptar du uppspelningen, byter spår (två snabba tryck för framåt, tre för bakåt) liksom besvarar och avslutar samtal med. De övriga två justerar volymen. Vi får trycka relativt hårt på dessa för respons men eftersom lurarna sticker ut så pass långt samt silikonfenornas fasta grepp i örat går det att experimentera en hel del utan att de faller ur läge.

Smart funktion för att hitta hörlurarna

Den medföljande appen är en enkel historia. Den enda justeringen du kan använda är ett volymreglage, men här finns även bruksanvisning i ett pedagogiskt format och uppdaterar hörlurarna vid eventuella nyheter i mjukvaran, inställning av timer samt vilket språk som ska användas vid meddelanden.

Bose Soundsport Free

I appen finns även en kartfunktion, som visar var hörlurarna senast var aktiva. Här har Bose tänkt till: du kan även aktivera en ljudfunktion som innebär att hörlurarna börjar spela en trudelutt med stegrande volym. Så är det bara tyst i hemmet fungerar faktiskt funktionen riktigt bra.

Tack vare den grymma passformen blir ljudupplevelsen riktigt bra med framförallt en imponerande basåtergivning. I övrigt är karaktären mer åt det dova hållet i diskant och övre mellanregistret snarare än torrt och överdrivet skarpt. En trevlig upplevelse helt enkelt med kapacitet att dra på ordentligt.

Bose Soundsport Free

Batteritiden ligger på runt fem timmar vilket placerar Bose Soundsport Free i toppen i segmentet. Tillsammans med hörlurarna får du givetvis en laddningsdosa och med den kan du ladda upp hörlurarna fullt två gånger vilket ger en total batteritid på 15 timmar. De är även svett- och vattentåliga (ipx4-certifierade) och kommer i tre olika färger: svart, blå eller orange.

Omdöme

Bose är nu med i matchen även i denna produktkategori och det med besked. Priset känns överkomligt med tanke på kvalitetskänsla, ljudprestanda och batteritid. Lägg därtill statusvärdet Bose-produkter vanligtvis förmedlar bland modemedvetna och trendkänsliga användare så förstår ni att betyget blir högt.


M3 rekommenderar

Fakta Bose Soundsport Free

Testad: Mars 2018
Mer Info: Bose
Typ: True wireless-hörlurar
Anslutning: Bluetooth
Batteritid: Upp till 5 timmar per laddning, 15 timmar totalt med laddningsdosa.
Frekvensåtergivning: Ingen uppgift
Vikt: 15 gram vardera, laddningsdosa: 80 gram.
Pris: 2 190 kronor hos Netonnet.

plus

Grym passform – de sitter som berget!
Enkelt handhavande och bra ljud
Snygga, trots den något udda formen

minus

Få inställningsmöjligheter i appen
Sticker ut en bra bit från öronen, passar kanske inte alla.

Betyg 8 av 10

Bose SoundSport Free Pris vid test: 2190 kr.

Bästa pris just nu: 2150 kr