Vi blev negativt överraskade av bristen på smartklockor på Mobile World Congress för två veckor sedan, men nu gör Fitbit slag i saken med Versa. Enheten ska enligt företaget själva vara deras nättaste hittills och fokuserar på flera funktioner kring hälsomätning för kvinnor. Bland annat ska det gå att logga data kring menstruationscykler och registrera symptom som akne och värk. En smartare "cykelalgoritm" ska göra det lättare att förutspå när mensen kommer, och nya datavyer ska visa kopplingar mellan menscykel och fysisk aktivitet, sömnmönster och viktutveckling.

Läs också: Vi testar Fitbit Ioniq - grym skärm och batteritid, men få appar

De nya, kvinnofokuserade hälsofunktionerna ska även finnas tillgängliga för Fitbit Ioniq-användare, och dessutom hamna i Fitbits egen app någon gång i maj. Fitbit uppger att Versa har en batteritid på mer än fyra dagar och kör företagets eget Fitbit OS 2.0, med ett nytt användargränssnitt som ska ge bättre aktivitetsöverblick. Betaltjänsten Fitbit Pay finns ombord, och snabbsvar för Android börjar stödjas senare i vår. Prislappen om cirka 2 000 kronor skvallrar om att Versa riktar sig till en bredare publik än Ioniq (3 499 kronor), men inte verkar göra avkall på allt för många funktioner.

Fitbit Versa

Test: Kan Fitbit Ionic rubba Apple Watch? Vi byter klocka i en månad!

Designmässigt har Versa en betydligt "snällare" och mjukare form än sin dyrare föregångare Ioniq. Rundade hörn och tunnare skärmkanter präglar klockan. Pekskärmen har en ljusstyrka på upp till 1000 nits. Klockan ska som sagt gå att förbeställa redan nu, och då i utförandena svart, persikofärg med detaljer i rose gold eller grå med ramen i silveraluminium. Fitbit Versa hamnar sedan i fysiska butiker någon gång nästa månad. Prislappen landar på 1 995 kronor, medan en specialvariant med tygarmband går loss på 2 299 kronor.