Analysföretaget Cambridge Analytica har roffat åt sig information om 50 miljoner Facebook-användare. Efter att ha låtit detta faktum sjunka in i några sekunder är det dags att skrida till handling. Genom åren har du antagligen delat med dig av mycket mer information om dig själv än du kanske visste – och mycket av det har nog skett genom användandet av tredjepartsappar.

Harry Potter-quiz, "vem borde du festa med?"-listor och skojig fotomanipulation som visar hur du skulle se ut om du vore av motsatt kön är alla exempel på dessa appar. De flesta har tillgång till din vän-lista, andra har insyn över dina statusuppdateringar. Facebook-vänner som kan se din information kan i viss mån ta den med sig när de använder appar utan din vetskap.

Genom åren är det inte otänkbart att du – medvetet eller ovetandes – använt flera dussin tredjepartsappar som fortfarande har åtkomst till den här informationen. Därför kan det vara läge för en klassisk upprensning!

Så här gör du:

Börja med att gå till Facebooks sida för appinställningar. Sitter du vid en dator klickar du på pilen längst upp till höger, väljer Inställningar och sedan Appar. I mobilen kan du använda Facebooks sekretesskoll. Den sistnämnda varianten är ganska självförklarande, så vi fokuserar på dator-delen. 

Facebook appinställningar
Vill du inte sluta använda en app helt kan du bocka ur specifika tillåtelser.

Väl på plats får du högst upp en lista på alla tredjepartsappar som är knutna till ditt Facebook-konto. Flera av dem kan mycket väl vara obekanta för dig – det är inte lätt att hålla koll på vilka tillåtelser man delar ut till höger och vänster. Genom att klicka på penn-ikonen (Redigera inställningar) kan du se vad en app har för information om dig, och vad den är tillåten att göra. Klicka på krysset till höger om pennan för att avsluta kopplingen mellan dig och appen.

Facebook appar

En annan intressant avdelning på sidan för appinställningar är Appar som andra använder. Facebook beskriver inställningen så här: "De som kan se din information kan ta med sig informationen när de använder applikationer" och berättigar dess existens med att den gör dina vänners app-upplevelse bättre och mer social. Här finns det mängder av rutor som kan bockas i, och antagligen är de flesta tillåtelserna påslagna. Om det känns obekvämt kan du bocka ur rubbet.

6 vanliga bluffar på Facebook: Så blir du blåst – nästan varje dag

Cambridge Analytica ska ha samlat in Facebook-data från ett personlighetstest som erbjöds i form av just en tredjepartsapp. När du har rensat upp i inställningsvyn rekommenderar vi därför att du håller quizzandet och personlighetstestandet till ett absolut minimum om du vill fortsätta äga din egen data i den mån det är möjligt (även om apputvecklarnas möjligheter till datainsamling kraftigt begränsades 2014.)