I helgen blev den fulla innebörden av analysfirman Cambridge Analyticas datainsamling om Facebookanvändarna känd för allmänheten. 50 miljoner konton har skördats på information som sedan ska ha använts i politiska syften – bland annat i USA:s president Donald Trumps valkampanj.

Fördjupning: Facebook-skandalen kokar ner till en fråga: Vem litar du på?

Efter några dagars intensiv mediarapportering tar nu Facebooks grundare bladet från munnen. I ett långt Facebook-inlägg (vad annars?) går han igenom de senaste årens datahantering och förklarar hur Cambridge Analyticas datainsamlande kunde gå så långt.

Han berättar att det personlighetstest som huvudsakligen använts för att hämta användardata gjordes av drygt 300 000 personer, men att Facebook vid den här tiden (2013) inte präglades av samma begränsningar som idag. Mer specifikt tillät plattformen även att "personlighetstestarnas" vänners data samlades in – något som det infördes hårdare restriktioner kring först 2014.

Läs också: 6 vanliga bluffar på Facebook: Så blir du blåst – nästan varje dag

Den forskare som tagit fram personlighetstestet, Aleksandr Kogan, delade den insamlade datan vidare till Cambridge Analytica. Detta går emot Facebooks datapolicy och när det sociala nätverket fick kännedom om händelsen 2015 bannlystes personlighetstestet direkt och krav på att datan skulle raderas ställdes. Cambridge Analytica bekräftade att så hade gjorts, men förra veckan kom indikationer på att detta inte stämde. Nu ska Facebooks utredare gå till botten med hur landet egentligen ligger i frågan, skriver Zuckerberg.

Det här ska Facebook göra nu

"Folk som delar sin data med oss förväntar sig att vi håller den skyddad, och här har vi brustit", medger Zuckerberg och tillägger att Facebook ska göra sitt bästa för att fixa det. Bland annat ska Facebook göra en omfattande utredning av appar som innan 2014 kan ha haft tillgång till stora mängder användardata innan de nuvarande begränsningarna infördes. Alla apputvecklare som inte låter sig utredas kommer att bannlysas, skriver Zuckerberg. De eventuella utvecklare som missbrukat användarinformation ska också stängas av helt, och användarna av deras appar kommer att informeras.

Whatsapps medgrundare: Dags att ta bort Facebook

Som en andra del i sin botgörning ska Facebook radera insamlad data från appar du inte använt på tre månader. Namn, profilbild och mejladress är det enda som ska delas med en app när du loggar in. Utvecklare måste skriva på ett kontrakt med Facebook för att kunna ta del av mer information som statusuppdateringar.

Sist men inte minst ska användarna upplysas om vilka appar som har tillgång till deras information. Ett verktyg ska inom kort synas högst upp i nyhetsflödet där användaren snabbt och enkelt kan begränsa datatillgången för tredjepartsappar.

"Jag startade Facebook och är ytterst ansvarig för vad som försiggår på vår plattform. Jag kommer att göra allt för att skydda vårt community", försäkrar Zuckerberg och avslutar med att utlova en bättre och tryggare tjänst i framtiden.