För snart två år sedan testade vi Bragis true wireless-hörlurar, The Dash. Då var det ett helt nytt koncept och The Dash bröt ny mark med massor av spännande funktioner som imponerade på flera sätt. Men huvudbryet med buggar och framför allt anslutningsproblem gav en bitter eftersmak. Sedan dess har de flesta andra tillverkarna både kommit ikapp och förbi när det gäller batteritid, stabilitet och ljudprestanda.

Designmässigt är det ingen större skillnad mellan de nya och dess föregångare. De levereras precis som tidigare tillsammans med ett laddningsetui med ett inbyggt batteri på 2 200 mAh. Ett fodral som inte bara laddar upp hörlurarna utan även skyddar dem när de inte används. Det är emellertid relativt stort och tungt jämfört med konkurrenternas, men lurarnas batteritid på hela fem timmar per laddning och totalt 30 timmar är inte fy skam, så det får det vara värt.

Bragi The Dash Pro

En säker passform är viktigt, speciellt vid fysisk aktivitet, och The Dash Pro levereras med ett gäng utbytbara toppar i skum (för bästa ljud) och sleeves i silikon för en bra passform vid mer fysisk aktivitet. Just dessa sleeves är väldigt ömtåliga, går lätt sönder (något vi bittert får erfara) och är knepiga att få på plats. Det gäller alltså att ta det försiktigt vid utprovningen för att hitta rätt storlek. Hörlurarna ”skruvas” sedan på plats i örat och de sitter faktiskt på plats riktigt bra så länge du sitter still – vid rörelse är det värre.

På utsidan av varje lur finns en tryckkänslig yta med vilka du styr alla funktioner. Med den högra kontrollerar du volym, byter spår samt pausar och återupptag uppspelningen. Här aktiverar du även bluetooth samt eventuella röststyrningsfunktioner (Siri, Google Assistent). På den vänstra aktiverar eller avaktiverar du genomlyssning genom att svepa med fingret över ytan. Du kan även få reda på aktuell tid genom att trycka två gånger snabbt på hörluren. Håller du fingret still mot ytan två sekunder startar du aktivitetsövervakaren (cykling, simning eller löpning) och kan du få kontinuerlig information om din träning i realtid, inklusive vilken puls har.

Bragi The Dash Pro

Appen är genomarbetat och det finns en hel del inställningsmöjligheter.. Däremot får vi ingen inbyggd equalizer, men här kan du exempelvis aktivera funktionen för automatisk aktivitetsregistrering eller ”Virtual 4D” som innebär att du kan styra funktionerna genom att röra på huvudet i olika riktningar istället för att använda hörlurarnas touchfunktion. Och funktionen fungerar faktiskt riktigt bra, även om din omgivning kanske undrar vad du sysslar med.

Bragi The Dash Pro

Ljudmässigt håller The Dash Pro en riktigt hög nivå, speciellt om du använder skumpluggarna istället för silikonvarianten och får till en bra försegling i örat. Bra med detaljer och basåtergivningen är det inget fel på. Däremot är ljudvolymen lite mesig, speciellt med mycket omgivande ljud.

Omdöme

Bragi The Dash Pro är fortfarande en av de mest avancerade hörlurarna på marknaden med inbyggd pulsmätare, ipx7-klassning, accelerometer och Alexa-stöd. Touchfunktionerna fungerar klockrent även om det tar ett tag att lära sig alla olika manövrar. Passformen är bra och under testperioden stötte vi inte på några anslutningsproblem. Är revanschen fullbordad? Ja, det verkar så.

Här hittar du test av fler true wireless-hörlurar

Fakta Bragi The Dash Pro

Testad: Mars 2018
Mer Info: Bragi
Typ: True wireless-hörlurar
Anslutning: Bluetooth 4.0
Batteritid: Upp till 5 timmar per laddning, 30 timmar totalt med laddningsdosa.
Frekvensåtergivning: 20 – 20 000 Hz
Vikt: 26 gram
Övrigt: 4 GB internminne, Pulsmätare, IPX7-klassade
Pris: 2 990 kronor hos Netonnet.

plus

Inbyggt minne för lagring av musikfiler
Smarta funktioner
Snygg och bra app
Batteritid

minus

Pris
Passformen inte helt perfekt
Volymresurser

Betyg 7 av 10