Skandalrapporterna om hur Facebook-användarnas data kan samlas in och missbrukas i olika känsliga syften är nu inne på sin andra vecka. I helgen fick även det faktum att appversionen av det sociala nätverket sparar Android-användares samtalshistorik stor uppmärksamhet, och under lördagen ombads Apples vd Tim Cook att kommentera jätteföretagens datahantering.

Läs också: Så kartlägger nätjättarna ditt privatliv – och så skyddar du dig

Tim Cook var då på plats under China Development Forum i Peking, och ska enligt Bloomberg ha sagt följande:

"Jag tror att den här specifika situationen är så allvarlig, och har växt sig så stor, att någon slags välutformad reglering kan bli nödvändig. Det faktum att någon kan ta reda på vad du surfat på under flera års tid, vilka kontakter du har, vilka kontakter de är knutna till, saker du gillar och varje annan intim detalj av ditt liv... enligt mig ska sådant här inte existera."

Läs också: Mark Zuckerberg om dataskandalen: Så ska Facebook agera nu

Apple själva har ett rykte om sig att vara restriktiva i sin behandling av privat data, och enligt Tim Cook har företaget länge oroats över den mängd data som samlas in utan användarnas kännedom.

"Vi har oroats i flera år över att människor i många länder delat med sig av data utan att vara fullt medvetna om vad de gjort, att de här detaljerade profilerna om dem har kunnat sättas ihop – för att sedan orsaka stor skandal när den fulla vidden av datainsamlingen blivit känd. Tyvärr har den här spådomen blivit sann fler än en gång", ska han ha sagt under China Development Forum.

Tips: Så skyddar du ditt Facebook-konto från snokande appar