>> Hoppa till testet av Huawei P20

Huawei presenterade vårens nya mobiler P20 och P20 Pro sista veckan i mars, och direkt efteråt gick de att beställa i svenska butiker. Det är ungefär samma skillnader på P20 och P20 Pro som det var på P10 och P10 Plus. De har samma design, processor och grundegenskaper, men skiljer sig åt i storlek, skärmteknik, kamera och enstaka andra egenskaper.

Video. Mattias Inghe går igenom de fem coolaste nyheterna i Huaweis nya flaggskeppsmobil.

De nya lurarnas utseende är lite av en mix mellan Huawei P9 med sina skarpare hörn och en Iphone X med glasbaksida, kamera i hörnet, flärp-skärm och blankpolerad, rundad metallram. Men P20 har en hel del som sticker ut och gör den unik. Inte minst färgvalen Twilight och Pink Gold.

Huawei P20 Pro
Flärp uppe, knapp nere. 

Skärm och design
Baksidan tonar från en färg i botten till en annan högst upp. I guldversionen är det subtilt, men i Twilight, som skiftar från grönblått till lila, är det mycket tydligare. Vi tycker det är riktigt snyggt, men är du tråk-konservativ så finns också en helsvart modell. Tyvärr blir luren praktiskt först med skal på. Glasbaksida är ömtåligt och drar till sig smuts, och luren är så hal att den riskerar att glida ur handen och av bordskanter. Ett enkelt skyddande skal medföljer.

Skärmen i P20 Pro är en 6,1-tums-oled med 1 080 pixlar på bredden och 18,7:9 i bildförhållande. Hade 1440p varit att föredra? Kanske, men för det mesta lär du inte märka någon skillnad. Vi får god ljusstyrka, bra stuns i färgerna och klockren kontrast. Huawei uppger att den har ”ett överlägset färgområde” men ger oss inga detaljer. Mate 10 Pro har ett stort färgomfång en bra bit över srgb-standarden, så det är i alla fall lovande.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro är inte supertunn och superlätt, men förvånansvärt kompakt med tanke på stor skärm och jättebatteri.

Ovankanten har flärp i Iphone X-stil, men den är betydligt mindre än Apples. Dock fortfarande en osnygg detalj, men då skärmen är längre än 18:9 så stör den inte upplevelsen vid uppspelning av bredbildsfilm. Det finns även en inställning för att ”stänga av” flärpen. Den försvinner inte utan visar fortfarande system- och notifieringsikoner, men blir till en diskret svart list.

Fingeravtryck på rätt plats

Trots avlång skärm har P20 Pro fingeravtrycksläsaren längst ner på framsidan, vilket vi alltid föredrar. Den fungerar också som hemknapp och kan ställas in att sköta all navigering, så att du kan få ännu mer skärmyta. Läsaren är snabb och pålitlig, men vi får göra om registreringen av fingret ett par gånger för att få ett bra avtryck. P20 Pro stödjer även ansiktsigenkänning, även den övertygande snabb. Kameran har dock inte 3d- eller ir-stöd vilket behövs för riktigt säker biometri.

De inbyggda högtalarna ger ett klart och kraftfullt ljud. I horisontellt läge växlar de till stereo, med surround tack vare Dolby Atmos. Stereospridningen är dock lite skev; ena högtalaren är konstant mer högljudd. För röstsamtal gillar vi dess klara ton, men den är lite tunn i mellanregistret, så vi får pressa upp volymen extra när omgivningen är bullrig.

Huawei P20 Pro
Kraftfull högtalare i botten, men inget hörlursuttag.

Huawei har skippat 3,5-millimetersuttag. En adapter och ett par in-ear-lurar för usb-c medföljer. Ljudkvaliteten för media är god, men inte i klass med de allra bästa mobilerna för musik. Tack vare stöd för aptX HD, LDAC och nya standarden HWA för bluetooth kan du dock få riktigt hög bitrate trådlöst.

Prestanda och batteri som Mate 10 Pro

Prestandamässigt tillför inte P20 Pro något nytt. Den har samma Kirin 970-krets som Mate 10 Pro, och i dagsläget ligger den ett snäpp efter de mest kraftfulla konkurrenterna. Du lär sällan uppleva skillnaden, då det bara är i extremfall som telefonerna utnyttjar prestandan fullt ut. Den presterar faktiskt marginellt bättre än Mate 10 Pro, troligen tack vare ny mjukvara, Android 8.1 och ny version av egna gränssnittet EMUI.

Vi vissa tillfällen kan telefonen bli lite obekvämt (men inte oroande) varm, speciellt när vi pressar grafikkretsen, eller när batteriet snabbladdas. Det är ytterligare en orsak att ha ett skal på. Med biffigt batteri på hela 4 000 mAh är driftstiden mycket övertygande och effektiva strömsparfunktioner förbättrar sådant som standbyläge. Trådlös laddning hade varit ett plus, men det skippar Huawei än så länge.

Huawei påstår att de har den mest kraftfulla AI-motorn, men det är inget som vi har pålitliga verktyg för att verifiera. Det ska i alla fall hjälpa till att optimera lagring och systemprocesser. När det gäller lagring finns det inga alternativ, vi får 128 GB inbyggt och ingen plats för extra sd-kort.

Huawei P20 Pro
Flärp eller inte flärp, du väljer själv.