Trippelkamera och jättesensor

Kameran är dock huvuddragaren. Det mest uppenbara är att den har fått en tredje lins som ger P20 Pro optisk zoom, fast här med annan brännvidd och 3x zoom istället för konkurrenternas 2x. 3x-läge och en 5x ”hybridzoom” ser riktigt bra ut. Sensorn bakom är på 8 megapixlar, så när vi går över till högre inzoomning än 5x så verkar den byta till huvudsensorn och heldigital zoom istället.

Den är å andra sidan vansinnigt högupplöst med 40 megapixlar. Det innebär inte automatiskt bättre kvalitet, förutom att den i teorin kan att ta skarpare bilder vid kraftig digitalzoom. Sensorn är också större till ytan än konkurrerande mobiler. Vi har inte sett en så stor sensor i en smartphone sedan smått extrema Lumia 1020. P20 Pro har också samma 20 megapixlars monokroma sensor som tidigare modeller. Allt detta ger kameran ett ISO-omfång som ingen konkurrent kommer i närheten av, bättre dynamik i bilder och mindre brus i mörkerfoto. Åter igen; i teorin.

Huawei P20 Pro
Två utstickande och en lite plattare kameralins.

Utmanar och utklassar

Så, lever den upp till förväntningarna? När det gäller det grundläggande – detaljer, färgbalans, hdr-dynamik och brusnivåer – absolut! Optiken håller måttet så att den högupplösta sensorn kan göra sitt jobb. En extra rgb-sensor gör att vitbalansen sällan träffar fel. Fyra sorters autofokus, inklusive laserfoto med utökad räckvidd och AI-assistans gör den träffsäker och snabb.

Den levererar rent tekniskt en kvalitet som i de flesta situationer antingen matchar eller slår konkurrenterna. Inte på varje punkt, Iphone X har till exempel fortfarande vassare efterbehandling med effektivt brusfilter. Å andra sidan behövs mycket mindre brusreducering här.

Kvaliteten vid fotning i kvällsljus är det ingen annan aktuell mobil som kan matcha. Speciellt om vi går över till ett specialläge som heter Natt. Med hjälp av AI tar den bilder med lång exponeringstid utan att skakig hand orsakar okärpa. Dynamik blir mer lik en riktig DSLR-kamera än vad vi förväntar oss av en mobil.

P20 Pro foto
Fotning i skymning med AI-assisterad extra dynamik till höger. Resultatet är mer likt det vi upplever med våra ögon, både i ljus och färgåtergivning.

Hjälpsam men lynnig AI

Huawei har vässat kamerans AI med utökad motivigenkänning för automatiska inställningar. Bildstabilisering och fokus har nu AI-assistans, och vi får även aktiv hjälp med bildkomposition i vissa lägen. Tar vi ett gruppfoto ser den till att ingen hamnar utanför bild, till exempel.

Det låter ju trevligt, men det kan även bli rätt så påträngande. När intelligensen inte är intelligent nog och tror att en grön bordsduk är en buske, eller insisterar på absurd färgmättnad när den detekterar blå himmel i en landskapsbild till exempel. Den ”vet bäst” lite väl ofta mot vår vilja, och är inte heller helt konsekvent. All denna handhållning går lyckligtvis att välja bort i inställningarna, eller genom att växla till ett pro-läge som även fotar i RAW-format

Som videokamera är den fortfarande bra men mindre fantastisk. Den filmar i 4k i 30 bilder per sekund, har ett 960 bilder per sekunds superslowmotion-läge i 720p och bra kombinerad optisk och digital bildstabilisering. Men vi föredrar fortfarande LG V30 och Iphone X för normalfilmning, och ingen slår slowmotionläget i Galaxy S9 Plus.


OmdömeM3 rekommenderar

Med P20 Pro går Huaweis P-serie från nästan toppklass till verklig toppklass, och det är kameran och batteriet som gör det. Utstickande design och egensinnigt gränssnitt gör att helheten blir lite spretig, och det blir en fråga om personlig smak om du uppskattar dessa eller inte.

Fakta Huawei P20 Pro Dual CLT-L29C

Testad: April 2018
Tillverkare: Huawei
Systemkrets/processor: Hisilicon Kirin 970 / 4st Cortex-A73 á 2,36 GHz, 4st Cortex-A53 á 1,84 GHz
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,1 tum oled, 18,7:9 bildförhållande, 1080x2240 bildpunkter (408 ppt)
Kameror: 40 megapixel rgb, 20 megapixel monokrom, 8 megapixel telefoto m led bak, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c med displayport
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med EMUI 8.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, vattentålig (IP 67), dual sim (standby)
Batteri: 4 000 mAh, 13h 40min webbvideo (wifi), 12h 10min blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 15,5 x 7,4 x 0,8-0,95 cm
Vikt: 180 gram
Pris: 8 590 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 7.0: 209 799 poäng
Geekbench 4: 6 839 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 31 152 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 2 979 poäng

plus

Goda prestanda
Kul och utstickande design
Extremt bra foto-kamera
Utmärkt batteritid

minus

En del irritationsmoment i design och gränssnitt
Ingen trådlös laddning