Vårsläppen från Huawei brukar alltid komma i par, precis som till exempel Iphone 8 och Iphone 8 Plus eller Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus. Huawei P20 Pro som vi testade tidigt i april är kanske årets hittills mest intressanta flaggskeppsmobil, med sin unika jättekamera på tre linser, sitt stora batteri och sin egensinniga design. Men trots att den började säljas tidigare dröjde det till nu innan vi fick tag på ett testexemplar av Huawei P20.

Den har givetvis en hel del gemensamt med sitt storasyskon. Den har liknande design, likheter i hårdvara och samma versioner av operativsystem och gränssnitt – allra senaste Android 8.1 med egna gränssnittet EMUI 8.1 ovanpå. Som alltid är det lite egensinnigt och rörigt, men mer avskalat och strömlinjeformat än någonsin. Huawei är definitivt på rätt väg på den punkten.

Spara tusenlappar

Den skiljer sig också på några viktiga punkter. Till att börja med priset. P20 går att få tag på för cirka 6 300 kronor, vilket gör den över 2 000 kronor billigare än P20 Pro-modellen. Till det priset blir ju givetvis frågan; vad får vi kompromissa med.

Huawei P20
Det syns knappt, men denna rosa modell har en vag toning i färgen på baksidan, precis som Twilight-dellen av P20 Pro.

Den mest uppenbara skillnaden på dem är storleken. P20 har skärmstorlek på 5,8 tum istället för 6,1 tum, men samma avlånga bildförhållande (18,7:9). Det gör den ett par millimeter smalare, och det gör faktiskt stor skillnad för hur greppvänlig den är. Den blir mer behändig att hantera, tack vare bättre grepp och en aningen lägre vikt.

Konstruktionen är annars nästan identisk. P9 har glas framtill och baktill, polerad aluminiumram runtom, skärm som går ända upp i kanten upptill med liten flärp för webbkamera och högtalare, men som lämnar en centimeters marginal nedtill för att få plats med en fingeravtrycksläsare och hemknapp.

Små och stora skillnader

Helt identisk är det dock inte. Istället för att glaset rundar av och möter metallramen, är det här en plastrand på en knapp millimeter emellan, både fram och bak. Den förtar inte kvalitetsintrycket mer än marginellt, men på ljusa modeller som den rosa vi testat, så syns den ganska tydligt på baksidan. P20 Pro har även en sådan rand på framsidan, men mycket tunnare.

En sak som däremot känns som en större nackdel är att P20 har sämre vattentålighet än P20 Pro, ip53 istället för ip67. Det innebär att den i princip tål en rejäl regnskur, och att den även har sämre skydd mot finkornigt damm.

Vi får också andra färgval, en diskret svart, en djupt blågrön och en vagt laxrosa kallad Pink Gold med samma typ av toning som Twilight-modellen av P20 Pro. Twilight finns också till P20, men säljs inte i Sverige.

Huawei P20
Huawei P20 har en fördel framför P20 Pro, den är bekvämare att greppa om du har lite mindre händer.

Ips och mono

Skärmen är inte bara mindre, det är också en ips-panel istället för en amoled. Den gör ett acceptabelt jobb utan att direkt imponera, med godkänd ljusstyrka och möjlighet att slå på automatiskt färgton utefter ljuset i rummet. Vi föredrar dock att ställa in det manuellt, då den drar åt allt för varma toner på egen hand.

Annars har skärmen samma antal pixlar som den i P20 Pro. Vi får 1 080 på bredden och 2 160 på höjden, plus 80 extra pixelrader som sträcker upp på vardera sida av flärpen i ovankant. Det gör alltså att vi har full 18:9-bild även utan flärp, vilket är trevligt för att till exempel spela upp bredbildsvideo. Givetvis får vi här samma möjlighet att mörka ned den delen, så att den bara visar diskreta ikoner. Men det blir inte lika snyggt som med en amoled-skärm med helsvarta pixlar.

Ljudegenskaperna är desamma, så när som på att vi inte får stereoljud ut högtalaren i horisontellt läge som i P20 Pro och Mate 10 Pro. Det är fylligt och rent ljud, både ur högtalaren i botten och med hörlurar vid usb-c-adapter. Den har också stöd för flera högupplösta ljudprotokoll via bluetooth.

Huawei P20
Skärmen gör ett godkänt jobb men har inte alls samma lyster som amoled-panelen i Pro-modellen. 

Stabila prestanda

Huawei P20 är byggd på systemkretsen Kirin 970, samma som i P20 Pro och förra höstens Mate 10 Pro. Den ger oss rejält med prestanda, men inte riktigt i absoluta toppklass just nu. Apple A11, Exynos 9810 och Snapdragon 845 ligger mellan 15 och 30 procent bättre till i de flesta moment.

Batteriet är inte så enormt som i P20 Pro eller Mate 10 Pro med sina 4 000 mAh-batterier. Här får vi nöja oss med 3 400 mAh istället. En stor ips-skärm innebär att den drar lite extra när ljusstyrkan är ställd högt, men det behöver vi knappast ha hela tiden.

P20 har däremot mindre minne än P20 Pro, fyra gigabyte istället för sex. Lagringsmöjligheterna är annars desamma: stor 128 GB Flash-enhet och ingen sd-kortplats. Då den enda andra stora skillnaden är kamerorna, gissar vi att det just är hanteringen av extra mycket bilddata som P20 Pro använder de extra gigabyten till.

Kameran håller hög klass

Här sitter istället såvitt vi kan se exakt samma kamera som i Mate 10 Pro. Det innebär en 12 megapixel rgb-sensor och en 20 megapixel monokrom. Det som saknas från P20 Pro är alltså den nya extra stora och högupplösta rgb-senorn och den tredje telefoto-linsen. Saknar vi dessa? Ja, lite grann.

Med olika optik på de två sensorerna klarar den fortfarande av pålitlig 2x optisk zoom, och detaljåtergivning och brushanteringen är övertygande. Kameran har även fått samma utökade ai-funktion som P20 Pro. Det är en till lika delar hjälpsamt och till lika delar frustrerande funktion som ofta ger dig snyggt resultat, hjälper till med bildstabilisering, hdr-balans och ljusnivåer. Men den tvingar även på fotografen färgfilter och bildkompositionsassistens beroende på motivet.

Huawei P20
EMUI-gränssnittet är exakt samma som i P20 Pro

Kamerans ai går att stänga av, men vi hade gärna sett att det gick att avaktivera enskilda delar av den istället. En ai-assisterad funktion som fungerar separat är Nattbild, som tar en serie bilder med olika ISO under cirka fyra sekunder. Därefter komponerar den ihop ett skarpt slutresultat även vid handhållet kameraskak, som har en mycket större dynamik än vad en mobilkamera egentligen kan mäkta med. Resultatet är inte riktigt lika bra som i P20 Pro, men nästan.

Omdöme

Vi klassar P20 och P20 Pro som en premiumtelefoner på samma sätt som både Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus är flaggskepp. Orsaken att välja P20 istället för P20 Pro är främst det behändigare formatet. Fast med mindre batteri, ingen oled, sämre vattentålighet och mer normal kamera är det inte riktigt samma sak. Huawei P20 är fortfarande en bra telefon, men en som inte gör någonting unikt och intressant. Då vi konstant trissar upp kraven räcker det inte till ett toppbetyg denna vår. Vi förstår varför det är P20 Pro som Huawei satsar mest på. Visst, den är dyrare, men bättre på nästan allt. 

Fakta Huawei P20 Dual sim

Testad: April 2018
Tillverkare: Huawei
Systemkrets/processor: Hisilicon Kirin 970 / 4st Cortex-A73 á 2,36 GHz, 4st Cortex-A53 á 1,84 GHz
Grafik: Mali-G72 MP12
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 5,8 tum ips, 18,7:9 bildförhållande, 1080x2240 bildpunkter (428 ppt)
Kameror: 12 megapixel rgb, 20 megapixel monokrom m led bak, 24 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c med hdmi
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 18/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.1 med EMUI 8.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, ansiktsigenkänning, vattentålig (IP53), dual sim (standby)
Batteri: 3 400 mAh, 10h webbvideo (wifi), 9h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal (3g)
Storlek: 14,9 x 7,1 x 0,8-0,9 cm
Vikt: 165 gram
Pris: Från 6 271 kronor hos Prisjakt.

Läs vår jämförelse av operatörernas bästa erbjudanden på P20-serien här!

Prestanda

Antutu Benchmark 7.0: 205 052 poäng
Geekbench 4: 6 766 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 29 737 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 3 002 poäng

plus

Goda prestanda
Intressant design 
Bra kamera
Lägre pris

minus

En del irritationsmoment i konstruktion och gränssnitt
Inte riktigt vattentät
Ligger efter P20 Pro på det mesta