Testad produkt: Oneplus 6
Pris: 5 295 kronor hos Proshop. Hitta var du köper Oneplus 6 billigast här!
Läs mer: oneplus.com/se

Det var inte länge sedan vi packade upp och testade Oneplus 5t, det förra flaggskeppet från Oneplus. Tiden går fort, och Oneplus vill som alltid vara tidiga med den senaste tekniken, så det verkar bli ett flaggskepp per halvår från dem numera. Så jobbar i och för sig även till exempel Samsung, Huawei och LG. Det är bara att hänga med i svängarna.

Små nyheter i gränssnittet

Oneplus 6 ger oss en ny hårdvaruplattform, påtagliga nya designelement och förbättringar i både ljud- och kamerahårdvara. Oneplus är nu mer alerta med nya Android än tidigare. Oneplus 6 kommer med senaste Android 8.1, och är en av en handfull telefoner som får tillgång till betan för Android P.

Precis som tidigare är det nära original-Android, men gränssnittet Oxygen OS lägger till en del intressanta funktioner som geststyrning, extra information i statusfältet, ett spelläge som blockerar notifieringar med mera. Nu är spelläget förbättrat så att det också prioriterar bandbredd för spelen. Om det fungerar eller inte är tyvärr svårt att avgöra, eftersom vi tycker att alla Android-spel vi testar på den flyter på bra.

Oneplus 6
Gränssnitt, yttre form och grepp är sig likt, men skärmen har sträckt ut sig ytterligare.

Det har även tillkommit ett nytt sätt att navigera, helt med svepningar istället för navigeringsknappar i botten. Vi testade detta, och även om det går hjälpligt att använda känns det mest bökigt, så vi gick snabbt tillbaka till traditionella knappar.

Annars bjuds vi inte på så några uppenbara nya funktioner. Oneplus 6 har samma snabba och säkra fingeravtrycksläsare som 5t, samma snabba (men inte lika säkra) ansiktsskanning och utmärkt mottagning på både 4g och wifi. Vi får hörlursuttag men också ljudstöd via usb-c, och som vanligt inga medföljande hörlurar. Trådlös laddning och ip-klassat skydd mot vatten saknas fortfaradne, men Oneplus lovar att telefonen är ”stänksäker”, precis som Oneplus 5t.

Snabbast Android just nu

Oneplus nya slogan för Oneplus 6 är ”the speed you need”, och tillverkaren vill lyfta fram dess prestanda framför allt annat. Oneplus har fog för sin slogan, för här går det undan. Med Snapdragon 845, hela 8 GB ram (6 GB i den enklaste modellen) samt snabb lagring har vi inget att klaga på.

Oneplus 6
Vårt testexemplar av Oneplus 6 är i helblankt utförande, men vi föredrar den matta.  

Hittills är det faktiskt bara Sonys XZ2 och XZ2 Compact som säljs med nya processorn. Oneplus 6 lyckas slå de bägge utan ansträngning i våra prestandatest. Det är ingen enorm marginal, men den ligger konsekvent några procent över. Samsungs Exynos 9810 i Galaxy S9 är akterseglad, Iphone med A11 Bionic ligger före i enstaka mätningar och efter i andra.

Oneplus 6 blir sällan varm. Undantaget är grafiktunga spel, och snabbladdning av batteriet med utmärkt snabba Dash Charge-laddaren. Då blir den klart obekväm att hålla i utan extra skal. Batteriet är på 3 300 mAh, och batteritiden är väl godkänd med mellan tio och elva timmars aktiv användning, eller upp ett par dagar utan laddning vid behärskat bruk.

Tre prisklasser, tre stilar

Förutom prestanda är det ny design som står i fokus. Nu byter Oneplus från greppvänlig anodiserad aluminium till välvd glasbaksida som antingen är helblank eller har fått en matt ytbehandling. Billigaste modellen (6 GB ram och 64 GB lagring) finns endast blank, och den bästa (8 GB / 256 GB) finns endast matt. Mellanmodellen (8 GB / 128 GB) har bägge valen. Om ett par veckor kommer också en mellanmodell med vit, matt baksida istället för svart, och guldfärg på kanterna. Den kostar lika mycket så den kan vara värt att vänta på om du vill ha en ljusare telefon.

Oneplus 6
De tre färgvalen kallas Silk White, Midnight Black och Mirror Black.

Vi har klämt och känt på bägge, och föredrar fortfarande matta ytor. De samlar inte damm och fingeravtryck på samma sätt och är klart mycket skönare att hålla i. Då är ju frågan vad glas ska vara bra för. Oneplus påstår att den nya luren ska vara stöttåligare ”än keramisk baksida”. Men föregångaren var ju i metall. Kanske är det hållbart nog, det är ju massor av premiummobiler som släpps denna vår med glas baktill. Men det känns instinktivt fel.

Andra nyheter i designen är att kameralinserna har flyttat in i mitten av telefonen istället för att sitta i hörnet, både framtill och baktill, och att tillverkarens speciella switch som växlar mellan ljudlöst, vanligt och ”stör ej”-läge har flyttat till andra sidan luren.

Utmärkt bild, lite bättre ljud

Det mest uppenbara är den nya skärmen som blivit extra utsträckt till 19:9-format. De extra pixlarna går ända upp, med samma flärp upptill som så många andra lurar just nu. Flärp-delen kan mörkas ner i inställningarna, så att den inte blir lika påtaglig. Oneplus kallar den dock för ett ”hack”. Skärmen täcker även lite mer yta nertill än Oneplus 5t, och har fått mer rundade hörn.

Oneplus 6 och Oneplus 5t
Oneplus 6 och Oneplus 5t sida vid sida. Skillnaden i färg mellan bilderna beror inte på skärmarna utan främst på att de tagits med vardera kameran. Nya kameran i Oneplus 6 ger överlag lite ljusare foton. 

Bildkvalitén verkar vara samma höga som i föregångaren. En amoled-panel med 1080p-upplösning, ungefär samma goda – men inte extremhöga – ljusstyrka, och stort färgomfång upp till P3-standarden. Den har rgb-sensor för automatisk färgtemperatur samt manuell kontroll. Det vi möjligen saknar är hdr-stöd som en del mer påkostade flaggskepp har.

Ljudmässigt bjuds på klart bättre inbyggd högtalare, med kraftfullare och klarare återgivning. Det är dock tyvärr fortfarande bara mono. Pluggar vi in hörlurar får vi godkänd ljudkvalité. Inte i klass med en Asus- HTC- eller Sony-telefon, men vi har inga speciella klagomål. För bra bluetooth-ljud finns stöd för atpx hd.