Så kraftfull blir Oneplus 6

Mobiltillverkaren Oneplus är känd för att hålla transparenta diskussioner med sina fans på sitt officiella forum. Den trenden ser ut att fortsätta, då företagets vd Pete Lau i en nystartad tråd gått ut med de första specifikationerna för kommande Oneplus 6.

Telefonen, som ännu inte har något spikat lanseringsdatum, får bland annat 2018 års toppkrets Snapdragon 845. Upp till 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme kompletterar den information Oneplus är villiga att gå ut med för tillfället. Tidigare rykten har gjort gällande att Oneplus 6 kan bli dyrare än sina extremt prisvärda föregångare. Om uppgifterna från Gizmochina (602 dollar/128 GB, 697/256) stämmer ser den kommande telefonen dock ut att få ett fortsatt konkurrenskraftigt pris sett till sina specifikationer.

När lanseras Oneplus 6 i Sverige?

Ingen vet ännu när mobilen Oneplus 6 lanseras i Sverige, men med tanke på hur villiga Oneplus själva är att gå ut med information om nästa telefon lär det inte dröja länge innan vi får ett officiellt lanseringsdatum.

Oneplus 6 ser ut att bli vattentät

En av de stora nackdelarna med tidigare Oneplus-modeller har varit avsaknaden av IP-certifiering. En sådan anger hur tålig telefonen är mot smuts och vatten, och är annars vanlig bland de olika tillverkarnas topptelefoner. Tur då att Oneplus 6 ser ut att bli vattentät. I en tweet tidigare i veckan inkluderade Oneplus en video som visar droppande vatten, ackompanjerat av texten "Don't you just hate when you have to stop using your phone when it rains? So do we" och en flirtande emoji. Tydligare än så blir det väl inte, eller? Oneplus 6 får definitivt någon slags motstånd mot smuts/vatten.

Oneplus 6 design: Flärp och hörlursuttag

Efter Iphone X, Asus Zenfone 5 och nu senast Huawei P20 är det nu känt att kommande Oneplus 6 också får en så kallad flärp längst upp på skärmen för att maximera bildytan. Notifikationslisten hamnar på vardera sida om den skärmlösa ytan, precis som på Iphone X, Huawei P20 och Asus Zenfone 5. Denna lösning faller inte alla i smaken – men nu har Oneplus själva bekräftat att flärpen kommer gå att "gömma" via en inställning.

Huawei P20 och P20 Pro: Unik design, smarta funktioner – och jättebatteri

Nyheten levererades tidigare i veckan av Oneplus vd Pete Lau på mobiltillverkarens officiella forum. Naturligtvis försvinner inte flärpen i ordets rätta bemärkelse. Den transparenta notifikationslisten får svart bakgrund och linjerar skärmkanten med flärpen, vilket döljer den på rent visuell väg. Detta ska fungera i och med en mjukvaruuppdatering som släpps kort efter själva telefonen.

The Verge fick äran att publicera en officiell bild som visar en del av telefonen. Det var Oneplus själva som kontaktade The Verge-journalisten Vlad Savov efter att han uttryckt bitter kritik mot den rådande flärp-trenden.

Oneplus 6
Foto: Oneplus / The Verge

I en intervju med nämnda journalist utvecklar Oneplus medgrundare Carl Pei lite mer kring beslutet att "flärpa" sin kommande flaggskeppstelefon. Det ska handa mer om praktiska vinningar för användaren snarare än att vara ett estetiskt val – allt handlar helt enkelt om att få med så mycket skärm som möjligt. En trend företaget inte anammar med Oneplus 6 är dock 3,5-millimetersdöden. The Verge bekräftar att nämligen att telefonen kommer att utrustas med hörlursuttag.

Oneplus arbetar även med att få in mer gestbaserad styrning i sina telefoner (just nu i betafasen), och medger i intervjun att man inspirerats av Apples arbete med Iphone X. I samma veva bekräftar Carl Pei att man sneglat på Apple även inför beslutet att sätta en flärp på skärmen i Iphone X, men att man gått efter skärmtillverkarnas planer snarare än att ta flärpbeslutet enbart baserat på vad som komma skulle för Apples flaggskeppstelefon.

Bilden på framsidan av Oneplus 6 kommer bara ett dygn efter att Venturebeats superläcka Evan Blass lagt upp en bild på telefonens baksida. Denna är dock inofficiell och kan beskådas nedan.

Mer om Oneplus 6 på Youtube