Dagarna blir allt ljusar och vädret allt varmare. Underbart! Om det inte vore för att växterna får för sig att knoppa och släppa ut en väldansmassa pollen i samma veva. Om du också går omkring med kli i ögon och näsa just nu har vi prylarna för dig! Här listar vi de coolaste produkterna vi kan hitta på nätet just nu som gör livet lite lättare för dig med allergibesvär.

COway Luftrenare

Luftrenare

Det finns till synes oändligt antal apparater som ska reducera pollenhalten i luften. En av de som fått bäst betyg och som rekommenderas av både Astma- och Allergiförbundet samt Brittiska Allergiförbundet är Coway AP-1516D. Inte nog med det, den har en massa smarta funktioner också. Bland annat finns ett snabbstädsläge som rensar luften i rummet på 10 minuter.

Coway Storm AP-1615D
Pris
: 3 589 kronor hos Tretti.


Dyson
M3 rekommenderar

Kombinerad fläkt och luftrenare

Under sommarens varmaste dagar kan det vara skönt med en kombinerad fläkt och luftrenare. Ett av de mer futuristiska alternativen på marknaden kommer från Dyson. Inte nog med att den svalkar och påstås ta bort 99,95 procent av allergener och miljöfarliga ämnen, den värmer även upp ditt hem på vintern. Luftrenaren kostar därefter, nästan dubbelt så mycket som Coways alternativ ovan. När vi testade Dyson Pure Hot + Cool tyckte vi om funktionaliteten och den informativa appen. Läs hela testet här!

Dyson Pure Hot + Cool
Pris: Från 6 490 kronor hos Prisjakt.


Roborock
M3 rekommenderar

Uppgradera dammsugaren

En bra dammsugare är A och O för den allergiska, för att se till att allergener och andra uschligheter försvinner och inte bara vispas runt i hemmet. Dammsugare med hepa-filter är kvalificerade att filtrera bort en stor del av luftburna partiklar, såsom pollen.

Eftersom vi är teknikintresserade och helst inte dammsugar själva om vi inte måste föredrar vi såklart en robotdammsugare som sköter jobbet själv. I vårt stora test av robotdammsugare var en av de som imponerade mest på oss Mi Roborock S5 från Xiaomi, med hög kvalitetskänsla och genomgående bra städresultat. Läs hela testet här!

Mi Roborock S5
Pris
: 4 398 kronor hos CDON.


Electrolux

Om du letar efter en dammsugare till ett lite lägre pris som inte nödvändigtvis behöver vara självgående men som också har hepa-filter finns det massor av alternativ. Till exempel den här miljövänliga varianten från Electrolux.

Electrolux EUO9GREEN
Pris
: 2 385 kronor hos Hemmy.se.


Luftrenare

Gör skrivbordet allergifritt

Många av oss tillbringar en stor del av våra dagar på ett kontor, och här är det inte alltid poppis att komma dragandes med ett stort fläkttorn. Om du letar efter en smidig, portabel luftrenare istället finns det så klart även modeller för dig, till exempel den här söta klumpen från Bionaire som kombinerar både hepa-filter och joniserare för att få bort oönskade partiklar.

Bionaire BAP600
Pris
: 1 099 kronor hos CDON.


Bambukudde

Allergifri kudde i bambu

Ett av ställena där pollen tycker om att samla sig är i sängen. Den här kudden har en stoppning av bambu, vilket kanske låter hårt och obekvämt men som resulterar i en mjuk, om än lite knölig, kudde. Fördelarna är att den håller sig sval, håller formen genom natten och att den är bättre för allergiker samt de med känslig hy. Dessutom kan du själv bestämma hur mycket stoppning du vill ha i kudden.

Konbanwa Bambukudde
Pris: 444 kronor hos CDON.


Air purifier

Andas problemfritt även i bilen

Många moderna bilar säljs i dag med inbyggd ioniserare. Denna hjälper till att eliminera allergener, bakterier och till och med dålig lukt. Men oroa dig inte, du behöver inte köpa en ny bil för att få tag i detta. Det är betydligt billigare att bara köpa en separat ioniserare såsom denna som fästs i din bils cigarettuttag.

Weinas® Mini Air Freshener Ioniser
Pris
: 15,98 euro (cirka 160 kronor) hos Amazon.de.


Ansiktsmask

Ansiktsmask med extra allt
Efter en snabb titt på sajten Aliexpress dyker det upp en massor av uppseendeväckande attiraljer för oss med allergiproblem. Bland annat flera olika typer av olika ansiktsmasker som ska förhindra pollen för att leta sig in i dina näsborrar. Till exempel den här som onekligen måste vara den mest flashiga modell vi har sett, som med hjälp av ventilation, hepa-filter och nanofiber ska hålla ute pollen, avgaser, virus och bakterier. Batteritiden är upp till fyra timmar.

Tcare A0641
Pris: 340 kronor hos Aliexpress.


Näsfilter

Näsfilter
Känns masken lite väl klumpig och otrendig? Här är ett filter som stoppas upp i näsan istället. De placeras i näsborrarna och ska rensa bort damm, pollen och andra luftföroreningar.

Best Breathe ANTIPOLLEN-System
Pris: 17,95 euro (cirka 180 kronor) hos Amazon.de


Nässkölj

Tvätta näsan
Som allergiker kan man bli galen av täppthet och rinnsnuva, och att överdosera nässpray är inte heller särskilt roligt. Ett alternativ är regelbunden nässköljning för att råda bot på problemet. Den här nästvätten har ett vridbart nässtycke som hjälper dig tvätta bort pollen och annat från näsgångarna.

Kemei Nasal Wash
Pris: 20,52 kronor hos Aliexpress.


Glutenallergi

Full koll på maten

Många pollenallergiker har även matallergier, såsom gluten och jordnötter. Nu finns det även hjälpmedel för detta! Nima har utvecklat en liten behändig apparat som känner av om just dessa ämnen finns i maten. Ta bara ett litet smakprov av din maträtt och låt Nima testa om det finns spår av det du är allergisk mot.

Nima Sensor Kit
Pris
: 289 dollar hos (cirka 2 750 kronor Amazon.com). För gluten köps här, för jordnötsallergi klicka här.


Allergi

Bonus: Mirakelmaskin med infrarött ljus

Det finns många roliga prylar som säger sig bota allergisymptomen på nätet. En av dem är denna intressanta pryl som ska ta kål på snuvan med hjälp av laser och näsmassage. Sätt bara fast massageklämmorna på näsryggen och stoppa in pinnarna i näsan, så sätter behandlingen i gång. Det är oklart hur bra den här faktiskt fungerar, men vi hittar massor av modeller från olika företag av denna apparat som påstår sig göra samma sak.

Rhinitis Therapy Treatment Reliever
Pris
: 40,45 euro (cirka 410 kronor) hos Amazon.de.